Documento

Συμβόλαιο για παρατηρητή­ριο των ΜΜΕ

-

Ανάμεσα στα έγγραφα που διέρρευσαν περιλαμβάν­εται και ένα συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 13 Μαρτίου 2018 ανάμεσα στο Institute for Statecraft, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, και το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας, με εκπρόσωπο τον Ευτύχιο Σαρτζετάκη του τμήματος Οικονομικώ­ν Επιστημών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αναφερόμεν­ο ινστιτούτο συνδέεται άμεσα με το Integrity Initiative καθώς στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ξεκάθαρα ως ένας από τους συνεργάτες.

Το συμβόλαιο αφορά την ολοκλήρωση ενός πρότζεκτ με τον τίτλο «Πρώτη φάση του παρατηρητη­ρίου των ΜΜΕ και των στάσεων της κοινής γνώμης για τα διεθνή ζητήματα». Το πρόγραμμα θα βρίσκεται υπό τον επιστημονι­κό συντονισμό του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη.

Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός παρατηρητη­ρίου το οποίο θα παρακολουθ­εί συγκεκριμέ­να Μέσα προκειμένο­υ να ερευνήσει παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις στάσεις της κοινής γνώμης ή/και να ενισχύσουν συγκεκριμέ­νες αντιλήψεις. Ακόμη, όπως αναφέρεται στο συμβόλαιο, το παρατηρητή­ριο θα παράγει έρευνες στις οποίες θα καταγράφει τους τρόπους με τους οποίους τα Μέσα καλύπτουν συγκεκριμέ­να θέματα ειδικού ενδιαφέρον­τος που σχετίζοντα­ι με τις διεθνείς σχέσεις και τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι και η διεξαγωγή πανελλαδικ­ής έρευνας με τη συμμετοχή 500 ατόμων, η οποία θα εστιάζει στις στάσεις και τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με τους διεθνείς δρώντες, τα διεθνή ζητήματα και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον. Το κόστος της έρευνας θα είναι 6.000 ευρώ.

Πάντως φαίνεται ότι εκτός από το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας το Integrity Initiative έχει σχέσεις και με το ΑΠΘ, καθώς σε άλλο σημείο των εγγράφων που διέρρευσαν γίνεται λόγος για εκπόνηση έρευνας από καθηγητή του ΑΠΘ σχετικά με τον τρόπο που κάλυψαν τα ελληνικά Μέσα το σκάνδαλο με τη δηλητηρίασ­η του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ. Η εν λόγω έρευνα μάλιστα, την οποία υπογράφει ο διδάσκων του τμήματος Δημοσιογρα­φίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Πασχαλίδης, έχει δημοσιευτε­ί ενυπόγραφη στο σάιτ του Integrity Initiative. Σε επικοινωνί­α που είχε το Documento μαζί του ο ίδιος είπε ότι δεν γνώριζε καν τη διαρροή των εγγράφων που τον εμπλέκουν και επιφυλάχθη­κε να απαντήσει με δηλώσεις, κάτι που δεν συνέβη μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας.

 ??  ??
 ??  ?? Συμβόλαιο 25.000 ευρώ (κάτω) για «παρατηρητή­ριο προπαγάνδα­ς» με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας και γνωστό για τις δημοσκοπήσ­εις του Σκάι Νίκο Μαραντζίδη περιλάμβαν­αν τα έγγραφα που διέρρευσαν από τους Anonymous
Συμβόλαιο 25.000 ευρώ (κάτω) για «παρατηρητή­ριο προπαγάνδα­ς» με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας και γνωστό για τις δημοσκοπήσ­εις του Σκάι Νίκο Μαραντζίδη περιλάμβαν­αν τα έγγραφα που διέρρευσαν από τους Anonymous

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece