Documento

«Εκστρατεία Μονκλόα» στην Ισπανία

Η μέρα που το μακρύ χέρι του Λονδίνου έφτασε στη Μαδρίτη

-

Το παλάτι Μονκλόα στη Μαδρίτη είναι κάτι σαν το δικό μας Μέγαρο Μαξίμου: η έδρα του Ισπανού πρωθυπουργ­ού. «Εκστρατεία Μονκλόα» ονόμασε η δεξαμενή σκέψης Integrity Initiative (ΙΙ) την επιχείρηση επιρροής της κυβέρνησης του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ ώστε να μην τοποθετήσε­ι επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (DSN) τον πρώην στρατιωτικ­ό και νυν αναλυτή και συγγραφέα Πέδρο Μπάνιος. Ο Μπάνιος θεωρείται από τα στελέχη της ΙΙ ρωσόφιλος – άρα εχθρός.

Ολα έγιναν σε λιγότερο από 24 ώρες, όπως αποκαλύπτε­ι εσωτερικό έγγραφο της Ιntegrity Ιnitiative που δημοσίευσα­ν οι Anonymous.

Αμεση δράση

Το μεσημέρι της 7ης Ιουνίου 2018 «η Ομάδα Ισπανίας πληροφορήθ­ηκε τον επικείμενο διορισμό. Αμεσα στις 14.00 η ώρα ο επικεφαλής της ομάδας σημαίνει συναγερμό στα άλλα μέλη και ετοιμάζει έναν φάκελο για να ενημερωθού­ν τα ισπανικά ΜΜΕ. Η ομάδα ξεκινάει καμπάνια στο Twitter με αίτημα τη ματαίωση του διορισμού».

15.45 Ο ηγέτης της ομάδας Ισπανίας (πρόκειται για τον πανεπιστημ­ιακό Νικολάς ντε Πέδρο, με έδρα τη Βαρκελώνη) ενημερώνει τα κεντρικά του think tank στο Λονδίνο. Αυτά με τη σειρά τους δημιουργού­ν ένα WhatsApp γκρουπ για να συντονίζου­ν την εκστρατεία μέσω Twitter. Στον ισπανόφωνο ιστότοπο της δεξαμενής σκέψης StopFake, ειδικευμέν­ης στην αντιρωσική προπαγάνδα, αναρτάται άρθρο του Ντε Πέδρο κατά του διορισμού του Μπάνιος.

Το απόγευμα η oμάδα Μαδρίτης «στέλνει προς δημοσίευση υλικό στις εφημερίδες “El Pais” και “El Mundo” και θέτει σε καθεστώς επαγρύπνησ­ης συνδέσμους στις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας στη Μαδρίτη».

19.45 Η «εκστρατεία Μονκλόα» έχει ήδη προκαλέσει θόρυβο στο Twitter. Πηγές στο Σοσιαλιστι­κό Κόμμα επιβεβαιών­ουν ότι «ο πρωθυπουργ­ός έλαβε το μήνυμα». Ισπανοί διπλωμάτες επίσης εκφράζουν την ανησυχία τους. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες εκδίδουν ανακοινώσε­ις απαιτώντας να μη διοριστεί ο Πέδρο Μπάνιος.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες το Μονκλόα ανακοινώνε­ι την τελική απόφαση του πρωθυπουργ­ού. Επικεφαλής της ισπανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας διορίζεται ένας άλλος, ο στρατηγός ε.α. Μιγέλ Ανχελ Μπαλιεστέρ­ος.

Στο στόχαστρο και ο Κόρμπιν

Κατά τους Anonymous το Φόρειν Οφις διά της δεξαμενής σκέψης Integrity Initiative επιχειρεί παρέμβαση και στα εσωτερικά του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο τη δυσφήμηση των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν. Τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύτη­κε στους «Sunday Times» άρθρο που κατηγορούσ­ε τον Κόρμπιν ως δέσμιο του υπεύθυνου επικοινωνί­ας του κόμματος Σιούμας Μίλνε.Ο τελευταίος ως αρθρογράφο­ς στην εφημερίδα «Guardian» είχε υπερασπιστ­εί παλαιότερα τη Μόσχα και είχε δικαιολογή­σει την επέμβασή της στην Ουκρανία.

Το άρθρο αναπαράχθη­κε αμέσως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Ιntegrity Ιnitiative. Μετά τον θόρυβο όμως που προέκυψε από τις αποκαλύψει­ς των Anonymous, η δεξαμενή σκέψης έσβησε άρον άρον τη σχετική αναπαραγωγ­ή.

 ??  ?? Ο πανεπιστημ­ιακός Νικολάς ντε Πέδρο (πάνω) ενορχήστρω­σε την 24ωρη εκστρατεία, σύμφωνα με τα έγγραφα των Anonymous, εναντίον της τοποθέτηση­ς του Πέδρο Μπάνιος ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ισπανία
Ο πανεπιστημ­ιακός Νικολάς ντε Πέδρο (πάνω) ενορχήστρω­σε την 24ωρη εκστρατεία, σύμφωνα με τα έγγραφα των Anonymous, εναντίον της τοποθέτηση­ς του Πέδρο Μπάνιος ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην Ισπανία
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece