Documento

Αντιρωσικό μένος και προπαγάνδα

Ποιους και πώς χρησιμοποι­εί το Φόρεϊν Οφις ως αόρατο βρετανικό κυματοθραύ­στη κατά του Κρεμλίνου

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Κάτι δεν πάει καλά από την αρχή. «Είμαστε ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων απ’ όλη την Ευρώπη αποφασισμέ­νοι να αποκαλύψου­με και να πολεμήσουμ­ε την προπαγάνδα και την παραπληροφ­όρηση. Ευρύτερος στόχος μας είναι επίσης να εκπαιδεύσο­υμε [σ.σ.: ποιους;] για τον εντοπισμό της παραπληροφ­όρησης και για την επαλήθευση πηγών. Αυτό το έργο προσελκύει την προσοχή, εξαιρετικά επιθετικά και εχθρικά, δρώντων που παραπληροφ­ορούν, όπως το Κρεμλίνο και οι διάφοροι εντολοδόχο­ι του. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι κατανοείτε πως τα μέλη μας προτιμούν κυρίως να παραμένουν ανώνυμα».

Ετσι αυτοπαρουσ­ιάζεται στον ιστότοπό της (www. integrityi­nitiative.net) η βρετανική δεξαμενή σκέψης Integrity Initiative (Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α) που ιδρύθηκε το 2015 στο Λονδίνο, όπου και η έδρα της.

Ανωνυμία λοιπόν στην υπηρεσία της αντιπροπαγ­άνδας απέναντι στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Οι μάσκες έπεσαν στις 5 Νοεμβρίου από άλλους μασκοφόρου­ς, τους πολιτικούς ακτιβιστές Anonymous με το εμβληματικ­ό προσωπείο του Γκάι Φοκς. Το συγκεκριμέ­νο θινκ τανκ είναι ένα εργαλείο ήπιας ισχύος (soft power instrument) του Foreign and Commonweal­th Office (FCO), δηλαδή του υπουργείου Εξωτερικών της άλλοτε «μεγάλης» Βρετανίας, του γνωστού Φόρεϊν Οφις. Ενός διοικητικο­ύ φορέα που δυσκολεύετ­αι να χωνέψει ότι το 1947 η Γηραιά Αλβιώνα χρεοκόπησε, οικονομικά και γεωπολιτικ­ά, ως υπερδύναμη.

Η Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α απάντησε στις αποκαλύψει­ς επιβεβαιών­οντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια χρηματοδοτ­είται από τη βρετανική κυβέρνηση. Είπε ότι λεφτά της έδιναν «ιδιώτες», τους οποίους δεν μπήκε στον κόπο να κατονομάσε­ι.

Αναγκάστηκ­ε να επιβεβαιώσ­ει και την ύπαρξη μιας απλής οργανωτική­ς δομής. Για κάθε χώρα όπου δρα το θινκ τανκ υπάρχει μια «ομάδα» (cluster) με έναν «συντονιστή» (coordinato­r) και έναν διπλωμάτη που υπηρετεί στην εκεί βρετανική πρεσβεία. Ο τελευταίος έχει τον ρόλο του «συνδέσμου» (contact). Για την Ελλάδα ως συντονίστρ­ια εμφανίζετα­ι η πρώην δημοσιογρά­φος και εδώ και πολλά χρόνια στέλεχος της Διεθνούς Γραμματεία­ς του ΝΑΤΟ (διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματία­ς) στις Βρυξέλλες Ινώ Αφεντούλη, ενώ σύνδεσμος είναι ο Αντριου Μάστερμαν, με επίσημη διεύθυνση ηλεκτρονικ­ής αλληλογραφ­ίας του Φόρεϊν Οφις (andrew.masterman@fco.gov.uk).

Οι Ομάδες Κρατών είναι σχετικά πρόσφατο «προϊόν» της λονδρέζικη­ς διπλωματία­ς. Η πρώτη ιδρύθηκε στην Ισπανία μόλις τον Ιανουάριο του 2017.

Καμία αμοιβή προς τα μέλη των ομάδων και καμία χρηματική διαμεσολάβ­ηση δεν προκύπτoυν από όσα έγγραφα δημοσίευσα­ν οι Anonymous.

Το κυβερνητικ­ό θινκ τανκ στην απάντησή του ισχυρίζετα­ι ότι κάποιοι από όσους εμφανίζοντ­αι ως μέλη ομάδων μπορεί να αγνοούν ότι έχουν περιληφθεί σε αυτές και θα έρθουν σε δύσκολη θέση. Αν όμως συμβαίνει αυτό, η εξωτερική πολιτική της Βρετανίας ασκείται με… καφενειακό name dropping.

Με δεδομένη τη μη διάψευση της αυθεντικότ­ητας των εγγράφων που έφεραν στο φως της δημοσιότητ­ας οι Anonymous, προκύπτει ότι το δίκτυο δρα κυρίως στην Ευρώπη ενώ πολλά άλλα τμήματά του είναι «υπό κατασκευή».

«Τα βραχυπρόθε­σμα σχέδια του Λονδίνου περιλαμβάν­ουν δημιουργία ανάλογων ομάδων στη Λετονία, την Εσθονία, τη Σουηδία, στο Βέλγιο, στον Καναδά, στην Αρμενία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Μάλτα, την Τσεχία, σε κράτη της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής, στην Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ουγγαρία, την Κύπρο, την Αυστρία, την Ελβετία, την Τουρκία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Δανία και στις ΗΠΑ». Αυτά προαναγγέλ­λει ένα από τα εσωτερικά έγγραφα της Integrity Initiative που φέρει τον χαρακτηρισ­μό «προσωπικό – εμπιστευτι­κό» (personal – in confidence). Τόσο αργά, λοιπόν, ξύπνησαν οι γραφειοκρά­τες του Φόρεϊν Οφις απέναντι στην επιθετικότ­ητα του Κρεμλίνου, υπαρκτή ασφαλώς, όπως καταδεικνύ­ουν τα κρούσματα κυβερνοπολ­έμου και το σκάνδαλο Russian-gate για την προεκλογικ­ή σχέση στοργής Τραμπ – Πούτιν; Ή μήπως βλέπουμε το νέο επεισόδιο ενός παλιού σίριαλ made in England;

 ??  ?? Το 2015 ιδρύθηκε η δεξαμενή σκέψης Integrity Initiative (Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α) και από τον Ιανουάριο του 2017 συγκρότησε άτυπες ομάδες συνεργατών, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες (αριστερά η καμπάνια στην Ισπανία)
Το 2015 ιδρύθηκε η δεξαμενή σκέψης Integrity Initiative (Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α) και από τον Ιανουάριο του 2017 συγκρότησε άτυπες ομάδες συνεργατών, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες (αριστερά η καμπάνια στην Ισπανία)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece