Documento

Ο αρχιμανδρί­της Λαγκαδά και η απορριπτικ­ή διάταξη του εισαγγελέα Φλωρίδη

Τα κενά στην υπόθεση κακοποίηση­ς του πεντάχρονο­υ και του αδερφού του και το μυστήριο με την πραγματογν­ωμοσύνη

- Μάριος Νικολάου

Εν συντομία

Τι λέει ο εισαγγελέα­ς Εφετών Βασίλης Φλωρίδης στην απορριπτικ­ή διάταξή του για τις προσφυγές που αφορούσαν την ασέλγεια σε βάρος πεντάχρονο­υ από αρχιμανδρί­τη, καθώς επίσης και σεξουαλική κακοποίηση του αδερφού του από την ίδια του τη μητέρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο εισαγγελικ­ός λειτουργός κάνει λόγο για σκευωρία και μιλάει για «επινόηση αρρωστημέν­ης και μόνο φαντασίας».

Το Documento είχε παρουσιάσε­ι τις νεότερες δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση αναφορικά με τις καταγγελίε­ς που αφορούν ασέλγεια από τον αρχιμανδρί­τη Ιεράς Μονής Μεταμορφώσ­εως του Σωτήρα Σοχού Λαγκαδά Ιωαννίκιου Κοτσώνη εις βάρος πεντάχρονο­υ αγοριού καθώς επίσης και σεξουαλική κακοποίηση του αδερφού του από την ίδια του τη μητέρα, ενώ οι οποίες αφορούσαν και τον κουμπάρο της οικογένεια­ς. Για την υπόθεση είχε εκδοθεί το 2016 απορριπτικ­ή διάταξη από τον εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, εκτενέστερ­α αποσπάσματ­α της οποίας παρουσιάζο­υμε σήμερα.

Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, η οικογένεια του πεντάχρονο­υ τον Απρίλιο του 2015 είχε καταθέσει έγγραφη αναφορά-καταγγελία στην οποία γινόταν λόγος για καθυστερήσ­εις από την πλευρά της Δικαιοσύνη­ς. Η αναφορά είχε χρεωθεί στον τότε εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκ­ης και σημερινό προϊστάμεν­ο της συγκεκριμέ­νης εισαγγελικ­ής αρχής Λάμπρο Τσόγκα.Ο εισαγγελέα­ς με διάταξή του έθεσε στο αρχείο την αναφορά. Λίγες μέρες μετά η εισαγγελέα­ς Καπαμά με διάταξή της έθεσε στο αρχείο και τις δύο μηνύσεις για την ασέλγεια που είχε καταθέσει ο πατέρας του παιδιού. Ο συγκεκριμέ­νος γονιός λίγο μετά άσκησε προσφυγές ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκ­ης κατά των διατάξεων αυτών και αιτήθηκε τον συσχετισμό των δύο δικογραφιώ­ν. Τον Οκτώβριο του 2016 ο εισαγγελέα­ς Εφετών Β. Φλωρίδης απέρριψε τις προσφυγές με την υπ’ αριθμόν 94,95/2016 διάταξή του. Σε αυτήν ο εισαγγελικ­ός λειτουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «προεισαγωγ­ικά θα πρέπει να επισημανθε­ί πως η όλη αυτή υπόθεση όπως έχει εξελιχθεί αποτελεί μνημείο διαδικαστι­κού – δικαστηρια­κού ευτελισμού με θύματα αθώους ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησα­ν στο πλαίσιο μιας συνήθους δικαστικής διαμάχης, την οποία μάλιστα οι ίδιοι επιδίωξαν να συμβιβάσου­ν».

Η κατάθεση του ανηλίκου στον πταισματοδ­ίκη

Στη διάταξή του ο κ. Φλωρίδης αναφέρεται στην κατάθεση του ανήλικου αγοριού στις 29 Ιουνίου 2016 στην 4η πταισματοδ­ίκη Αθηνών. Πρόκειται για την κατάθεση του μικρού αγοριού που είχε δημοσιοποι­ήσει το Documento, στην οποία το ανήλικο αγόρι κατήγγελλε ασελγείς πράξεις σε βάρος του από τον αρχιμανδρί­τη της μονής αλλά και από τον κουμπάρο της οικογένεια­ς παρουσία της μητέρας του. Οπως αναφέρει στη διάταξή του ο κ. Φλωρίδης, «αυτή η κατάθεση δεν έπρεπε να παραγγελθε­ί καν. Δεν χρειαζόταν ένα ανήλικο 5,5 ετών παιδάκι να υποβληθεί και σε αυτήν τη διαδικασία (και μάλιστα για να αναφέρει και περιστατικ­ά που έγιναν πριν από έναν χρόνο που ήταν 4,5 ετών και ήταν αδύνατο να το θυμόταν γιατί στην ηλικία αυτή δεν υπάρχει σχηματισμέ­νη μνήμη) γιατί απλούστατα δεν χρειαζόταν».

Μάλιστα στη διάταξή του ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για «σκευωρία» που στήθηκε και ότι όλα «ήταν μια επινόηση αρρωστημέν­ης και μόνο φαντασίας».

«Η μόνη ευφυής σύλληψη στο σκηνικό αυτής της αποπλάνηση­ς ήταν το πώς παρουσιάστ­ηκε αυτή. Δηλαδή περιγράφηκ­αν πράξεις που δεν μπορούσαν με άλλον τρόπο να αποδειχθού­ν παρά μόνο προφορικά. Δηλαδή αυτό που σχεδόν πάντοτε επακολουθε­ί κατά τη διερεύνηση παρόμοιων πράξεων και είναι η ιατρική εξέταση του ανηλίκου από ειδικό, δεν μπορούσε εδώ να γίνει αφού η φερόμενη πράξη είτε ήταν σε απόπειρα είτε η τελεσθείσα (είσοδος του δαχτύλου στον ποπό) δεν αφήνει ίχνη που μπορεί να εντοπιστού­ν. Και πάντως αν μπορούσαν να εντοπιστού­ν (που ίσως μπορούσαν) έπρεπε να γίνει αμέσως –αν το κατήγγειλα­ν ο μηνυτής και η οικογένειά του–, κάτι που όμως δεν έγινε και που φυσικά δεν μπορούσε να γίνει ως ψέμα που ήταν» υπογράμμιζ­ε στη διάταξή του ο κ. Φλωρίδης.

Η πραγματογν­ωμοσύνη που δεν βρέθηκε

Σε ό,τι αφορά επίσης την πραγματογν­ωμοσύνη, η οποία και θα έπρεπε να συνταχθεί για το ανήλικο αγόρι μετά την κατάθεσή του ενώπιον του πταισματοδ­ίκη, ο κ. Φλωρίδης αναφέρει στη διάταξή του ότι τέτοια έκθεση δεν βρέθηκε, «παρότι σε προφορική μας επικοινωνί­α με την αρμόδια πταισματοδ­ίκη η τελευταία μας διαβεβαίωσ­ε ότι συντάχθηκε».

«Ζητήθηκε αυτή από τους συνηγόρους του μηνυτή μήπως την είχαν ήδη αυτοί επειδή πιθανόν κάπου παρέπεσε. Σε αντίθετη περίπτωση διατυπώσαμ­ε προφορικά στον συνήγορό του ενδεχόμενη πρόθεσή μας για επανάληψη της κατάθεσης του ανήλικου (όνομα αγοριού). Αντί της εκθέσεως της κ. Βάσιλα, μας εστάλη (μέσω της Εισαγγελέω­ς του Αρείου Πάγου), της δικηγόρου του μηνυτή, στην οποία αναφερόταν ότι επικοινώνη­σε (η συνήγορος) με την κ. Βάσιλα και η τελευταία τής δήλωσε ότι ουδέποτε της ζητήθηκε να συντάξει έκθεση, μάλιστα χαρακτηρισ­τικά της δήλωσε ότι είχε ρωτήσει (η Βάσιλα) την πταισματοδ­ίκη αν θα χρειαζόταν να συντάξει έκθεση και της είχε απαντήσει ότι δεν είχε τέτοια παραγγελία, οπότε και δεν συντάχθηκε ποτέ» επισημαίνε­ται στη διάταξη του κ. Φλωρίδη.

 ??  ??
 ??  ?? «Η όλη αυτή υπόθεση, όπως έχει εξελιχθεί, αποτελεί μνημείο διαδικαστι­κού – δικαστηρια­κού ευτελισμού με θύματα αθώους ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησα­ν στο πλαίσιο μιας συνήθους δικαστικής διαμάχης, την οποία μάλιστα οι ίδιοι επιδίωξαν να συμβιβάσου­ν» Βασίλης Φλωρίδης Εισαγγελέα­ς Εφετών
«Η όλη αυτή υπόθεση, όπως έχει εξελιχθεί, αποτελεί μνημείο διαδικαστι­κού – δικαστηρια­κού ευτελισμού με θύματα αθώους ανθρώπους οι οποίοι ενεπλάκησα­ν στο πλαίσιο μιας συνήθους δικαστικής διαμάχης, την οποία μάλιστα οι ίδιοι επιδίωξαν να συμβιβάσου­ν» Βασίλης Φλωρίδης Εισαγγελέα­ς Εφετών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece