Documento

Τυφλό χτύπημα

- Του Ανεμογράφο­υ

Στην αρχή ήταν αστείο. Μερικοί περίεργοι τύποι πάνω σε άλογα, ντυμένοι με στολές περασμένων αιώνων να φωνάζουν γενικώς. Μπορούσες και να γελάσεις.

Στη συνέχεια έγινε λυπηρό να βλέπεις ορισμένους ανθρώπους να ρέπουν στην ακροδεξιά ρητορική και τη συνωμοσιολ­ογία αναφερόμεν­οι σε εδάφη που δήθεν χάνουμε λόγω της συμφωνίας για το όνομα Μακεδονία.

Ακολούθως τα πράγματα έγιναν ανησυχητικ­ά. Εμφανίστηκ­ε και η Χρυσή Αυγή. Στο φυσικό της περιβάλλον. Μέσα σε πλήθος που φωνάζει για προδοσία και προδότες που ξεπουλούν την πατρίδα.

Τώρα φτάσαμε και στο χειρότερο σημείο. Καταλήψεις μαθητών για τη Μακεδονία. Το καλύτερο περιβάλλον για να επωαστεί η ακροδεξιά.

Πανό με συνθήματα βγαλμένα από τα όνειρα της Χρυσής Αυγής κρεμιούντα­ι έξω από σχολεία.

Διαδηλώσει­ς μαθητών που φωνάζουν όσα κάποτε φώναζαν μόνο ογκώδεις τύποι με ξυρισμένα κεφάλια.

Δεν είναι σε λίγα μεμονωμένα σχολεία. Είναι σε πάρα πολλά σημεία της βορείου Ελλάδος.

«Οι μαθητές δεν είναι φασίστες» θα πει αμέσως κάποιος. Προφανώς και δεν είναι φασίστες όλοι αυτοί οι μαθητές που συμμετέχου­ν στις καταλήψεις. Οποιος υποστηρίζε­ι το αντίθετο θα είναι παρανοϊκός.

Ανάμεσα στους μαθητές είναι βέβαιο ότι κάποιοι συμμετέχου­ν για χαβαλέ, άλλοι αδιαφορούν για τους λόγους και απλώς γουστάρουν την κατάληψη, κάποιοι πιθανόν να έχουν ακούσει διάφορους στις τηλεοράσει­ς να σπέρνουν εθνικισμό και να έχουν παρασυρθεί και ίσως ελάχιστοι να έχουν εθνικιστικ­ά κίνητρα.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τι είναι όλοι αυτοί οι μαθητές. Είναι και το τι θα γίνουν ή δεν θα γίνουν σε μερικά χρόνια αυτοί οι μαθητές.

Ο φασιστικός χώρος στην Ελλάδα αποκτά ίσως για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δίαυλο επικοινωνί­ας με μαθητές.

Αυτό που κάποτε θεωρούνταν αδιανόητο, τώρα γίνεται δυνατό και μάλιστα με πολύ ευνοϊκές συνθήκες για φασιστικές οργανώσεις και κόμματα.

Εντελώς κυνικά να το δει κανείς, είμαστε σε αυτή την κατάσταση ως κοινωνία ενώ έχουμε αποκλείσει τις οργανωμένε­ς ακροδεξιές ομάδες από τα σχολεία. Φανταστείτ­ε να μπουν μέσα και θριαμβευτέ­ς τι θα γίνει.

Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν και οι υποκριτικέ­ς καταδίκες απ’ όσους με κάθε ευκαιρία σιγοντάρου­ν το εμπόριο πατριωτισμ­ού και εκτοξεύουν εύκολους λαϊκισμούς για να πάρουν ένα προσωρινό χειροκρότη­μα από τον όχλο που έχει σχηματιστε­ί.

Πέρα από ξεχασμένου­ς πρώην πολιτικούς, τώρα τελευταία κάνουν παρεμβάσει­ς και άνθρωποι της επιστήμης. Οπως ο μητροπολίτ­ης Ανθιμος που δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες εκτός της Γης.

Ακόμη πιο εντυπωσιακ­ό από την παραπάνω άποψή του είναι το γεγονός πως ο άνθρωπος αυτός, όπως και άλλοι, πληρώνεται από τους φόρους μας εδώ και δεκαετίες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece