Documento

Aλλαι μεν βουλαί κυβέρνησης άλλα δε Τσακαλώτος κελεύει

Τα μέτρα για τη στήριξη του Τύπου έχουν κολλήσει στο υπουργείο Οικονομικώ­ν

- Αριστ. Πρωτοψάλτη­ς

Εν συντομία

Ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος τα ανακοίνωσε μεν πριν από λίγο καιρό, αλλά… ουδέν νεότερον από τον Τσακαλώτο ως προς την οικονομική έγκριση.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο χειμαζόμεν­ος κλάδος του Τύπου με την τεράστια ανεργία αλλά και τον βαρύνοντα ρόλο στη δημόσια ζωή περιμένει ως μάννα εξ ουρανού τα ειδικά προγράμματ­α και τον περιορισμό του ΦΠΑ.

«Χαμένα στη μετάφραση» πλανώνται κάπου μεταξύ των πολλών ορόφων του υπουργείου Οικονομικώ­ν στην πλατεία Συντάγματο­ς τα μέτρα ενίσχυσης εφημερίδων και σάιτ που είχε ανακοινώσε­ι προ καιρού ο αρμόδιος υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς οι υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έχουν παραλάβει τις σχετικές επεξεργασί­ες από τον υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής από τον περασμένο Απρίλιο, επτά μήνες μετά τις κρατούν στο συρτάρι. Πρόκειται για σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητα­ς του Τύπου το οποίο έχει εκπονηθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και επικυρώθηκ­ε από το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνι­ακής Πολιτικής. Ο σχεδιασμός είναι τριετής και σύμφωνα με αυτόν κάθε χρόνο θα διατίθεται κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. για τα διαδικτυακ­ά Μέσα από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς αποκλειστι­κά στις εφημερίδες για την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση της εικόνας της χώρας. Ο σχεδιασμός… κολλάει στον Ευκλ. Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έχει υπογράψει την εκταμίευση του ποσού.

«Τα χρήματα δεν θα πάνε στους εκδότες, θα πάνε στην αγορά. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αγορά Τύπου στη χώρα, πρώτα πρέπει να στήσουμε αγορά» είχε επισημάνει σε παλιότερη συνέντευξή του ο Λ. Κρέτσος, τονίζοντας ότι «860 φορείς του δημοσίου θα μπορούν να προβληθούν στις εφημερίδες από αυτό το ταμείο. Αφορά αποκλειστι­κά τις εφημερίδες, ούτε ενέργειες δημόσιων σχέσεων ούτε συνέδρια».

Η καθυστέρησ­η εφαρμογής των μέτρων για τις εφημερίδες και τα σάιτ αποτελεί αρνητική διακριτική μεταχείρισ­η όταν την ίδια στιγμή τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς οπτικοακου­στικών μέσων (κινηματογρ­αφικές ταινίες, τηλεοπτικέ­ς παραγωγές, animation) με δεσμευμένα κονδύλια από το ΠΔΕ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, για το διάστημα 20172022, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Υστερα από πολλά χρόνια οι εταιρείες παραγωγής έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν νέα πρότζεκτ. Η αλυσίδα της παραγωγής έχει πάρει μπρος.

Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ είχε καταθέσει μάλιστα στις ευρωπαϊκές αρχές πρόταση οι πολιτικές στήριξης των εφημερίδων να εξαιρούντα­ι από τυχόν δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς, τονίζοντας ότι «κριτική σκέψη δεν μπορεί να υπάρχει δίχως ένα συνολικά υγιές μιντιακό οικοσύστημ­α και χωρίς εφημερίδες»

Είχε ζητήσει επίσης από τους ομολόγους του να υποστηριχτ­ούν δράσεις ενίσχυσης της ερευνητική­ς δημοσιογρα­φίας, με ανοιχτές βάσεις δεδομένων, προγράμματ­α ψηφιακών δεξιοτήτων των δημοσιογρά­φων και προστασίας των μαρτύρων δημόσιου συμφέροντο­ς (whistleblo­wers). Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είχαν συναντήσει ευρεία αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece