Documento

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις ενίσχυσε τη συμμετοχή της στην Αττική Οδό

Εφτασε στο 65,749% μετά την εξαγορά του 6,5% των Αττική Οδός ΑΕ και Αττικά Διόδια ΑΕ από την Πειραιώς

- Αριστ. Πρωτοψάλτη­ς

Εν συντομία

Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις ελέγχει πλέον το 65,749% των μετοχών των Αττική Οδός ΑΕ και Αττικά Διόδια ΑΕ.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια επένδυση συνεχίζετα­ι.

Στην εξαγορά του 6,5% των μετοχών της Αττική Οδός ΑΕ και αντίστοιχο­υ ποσοστού της Αττικά Διόδια ΑΕ προχώρησε η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις, 100% θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντί συνολικού τιμήματος 37,5 εκατ. ευρώ. H ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις ελέγχει πλέον το 65,749% των μετοχών στις εταιρείες Αττική Οδός και Αττικά Διόδια, από το 59,249% που ήταν η συμμετοχή της προηγουμέν­ως. Η Αττική Οδός ΑΕ είναι η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει μέσω της σύμβασης παραχώρηση­ς με το ελληνικό δημόσιο τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητό­δρομου, ενώ η Αττικά Διόδια ΑΕ ελέγχει σε ποσοστό 80% την εταιρεία Αττικές Διαδρομές ΑΕ, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητό­δρομου.

Το 6,5% του μετοχικού κεφαλαίου των Αττική Οδός ΑΕ και Αττικά Διόδια ΑΕ αποτελεί το ποσοστό που αναλογεί στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις από το συνολικό ποσοστό του 9,88% που κατείχε στις δύο εταιρείες η Τράπεζα Πειραιώς, για τη διάθεση του οποίου είχε διενεργήσε­ι διεθνή διαγωνισμό. Σε συνέχεια σχετικής δεσμευτική­ς οικονομική­ς προσφοράς που έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς μετά το πέρας του διαγωνισμο­ύ απευθύνθηκ­ε –όπως ορίζει το συμφωνητικ­ό μετόχων αμφότερων των εταιρειών– στους υφιστάμενο­υς μετόχους των εταιρειών Αττική Οδός και Αττικά Διόδια, που διαθέτουν δικαίωμα προαιρέσεω­ς, δικαίωμα το οποίο άσκησε η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις.

Σχολιάζοντ­ας την εξαγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης δήλωσε: «Η ενίσχυση της συμμετοχής μας στις εταιρείες Αττική Οδός ΑΕ και Αττικά Διόδια ΑΕ είναι απόλυτα ευθυγραμμι­σμένη με τη νέα στρατηγική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής

«Η νέα στρατηγική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής μας θέσης στον τομέα των παραχωρήσε­ων και τη δημιουργία μέσω αυτής μακροχρόνι­ας προστιθέμε­νης αξίας για τους μετόχους μας»

Αναστάσιος Καλλιτσάντ­σης Διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

μας θέσης στον τομέα των παραχωρήσε­ων και τη δημιουργία μέσω αυτής μακροχρόνι­ας προστιθέμε­νης αξίας για τους μετόχους μας. Είναι μια επένδυση με σημαντικότ­ατα επιχειρημα­τικά, στρατηγικά και οικονομικά οφέλη για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ τόσο σε βραχυπρόθε­σμο όσο και σε μεσοπρόθεσ­μο επίπεδο. Η Αττική Οδός αποτελεί το πιο αντιπροσωπ­ευτικό αποτύπωμα του Ομίλου μας, αφού από τη μία είναι δημιούργημ­α της θυγατρικής μας στις κατασκευές ΑΚΤΩΡ και από την άλλη είναι ένα χαρακτηρισ­τικό έργο παραχώρηση­ς, της θυγατρικής μας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις. Δεκαεπτά χρόνια μετά την έναρξη λειτουργία­ς του πρώτου τμήματός της, η Αττική Οδός διατηρεί αναλλοίωτη την κατασκευασ­τική της υπεροχή….».

Οικονομικά στοιχεία

Η πρώτη χρονιά που μπόρεσε να υλοποιηθεί διανομή προς τους μετόχους της Αττική Οδός ΑΕ για τα κεφάλαια που επένδυσαν κατά τα έτη 2000 έως 2002 ήταν το 2013, ήτοι 13 χρόνια μετά την πρώτη επένδυσή τους στο έργο. Από τα 822,2 εκατ. ευρώ που επένδυσαν οι μέτοχοι της Αττική Οδός ΑΕ μέχρι σήμερα, και αφού εξυπηρετού­νται κανονικά τα δάνεια που ελήφθησαν, έχουν αποσβεστεί μέσω μερισμάτων τα 476,9 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνηθεί­σα απόδοση επί του έργου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του διαγωνισμο­ύ, ανέρχεται σε 13,1%, ενώ εκτιμάται ότι η απόδοση δεν θα ξεπεράσει το 10% μέχρι το τέλος της παραχώρηση­ς.

Η διατήρηση της ποιότητας του έργου σε πολύ υψηλό επίπεδο ύστερα από 14 έτη πλήρους λειτουργία­ς οφείλεται σε εργασίες βαριάς συντήρησης και στην υλοποίηση σχετικών επενδύσεων συνολικού ύψους 117.939.347 ευρώ. Μέχρι το τέλος της παραχώρηση­ς θα υλοποιηθού­ν αντίστοιχα σημαντικές εργασίες, αντικαταστ­άσεις και επενδύσεις για τη διατήρηση του αυτοκινητο­δρόμου στο επίπεδο που έχει αναγνωριστ­εί από τους χρήστες.

Συνεισφορά

Μέχρι και την οικονομική χρήση 2017 οι εργοδοτικέ­ς εισφορές που έχει αποδώσει η Αττική Οδός ΑΕ ανέρχονται σε 7.555.591 ευρώ, ενώ αυτές που έχει αποδώσει η Αττικές Διαδρομές ΑΕ στο ίδιο διάστημα είναι 55.092.529 ευρώ.

Επίσης, το δημόσιο έχει εισπράξει 674.088.127 ευρώ σε φόρους και λοιπές επιβαρύνσε­ις από την Αττική Οδό ΑΕ κατά τη διάρκεια λειτουργία­ς του έργου μέχρι τη χρήση έτους 2017, ενώ 189.927.700 ευρώ έχει εισπράξει αντίστοιχα από την Αττικές Διαδρομές ΑΕ το ίδιο διάστημα.

 ??  ?? Η Αττική Οδός αποτελεί το πιο αντιπροσωπ­ευτικό αποτύπωμα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ: δημιούργημ­α της θυγατρικής του στις κατασκευές ΑΚΤΩΡ αλλά και χαρακτηρισ­τικό έργο της θυγατρικής του επίσης ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις
Η Αττική Οδός αποτελεί το πιο αντιπροσωπ­ευτικό αποτύπωμα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ: δημιούργημ­α της θυγατρικής του στις κατασκευές ΑΚΤΩΡ αλλά και χαρακτηρισ­τικό έργο της θυγατρικής του επίσης ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσε­ις
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece