Documento

Πέφτει η τιμή του ρεύματος

Μειώθηκε κατά 6% το β΄ εξάμηνο του 2017 και 3,6% το α΄ εξάμηνο του 2018

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Κατά 9% χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ελλάδα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η δημιουργία νέων μεγάλων υποδομών θα μειώσει περαιτέρω την τιμή του ρεύματος.

Σημαντική πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 12μηνο καταδεικνύ­ουν τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Στατιστική­ς Αρχής (Eurostat) για την ενέργεια. Ειδικότερα καταγράφηκ­ε μείωση κατά 3,6% του συνολικού –με φόρους– κόστους ρεύματος το α΄ εξάμηνο του 2018 σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2017. Είχε προηγηθεί μείωση 6% το β΄ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2016. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση (3% η Πολωνία) και έναντι σχεδόν μηδενικής μεταβολής στους μέσους όρους της ευρωζώνης και της ΕΕ. Στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος είναι 9% χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ και σχεδόν 15% χαμηλότερη του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Η τιμή της κιλοβατώρα­ς στη χώρα μας διαμορφώνε­ται στο 0,1866 ευρώ, εκ του οποίου 0,1132 είναι η καθαρή τιμή και το υπόλοιπο φόροι και πάσης φύσεως επιβαρύνσε­ις. Στη Γερμανία η τελική τιμή είναι 0,2950, εκ του οποίου 0,1379 είναι η καθαρή τιμή και το υπόλοιπο φόροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριώ­ν στην ΕΕ ήταν σταθερή σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2017 και διαμορφώθη­κε στα 20 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρε­ς (kWh) ενώ στην Ελλάδα στα 18,73. Η μέση τιμή αερίου στην ΕΕ ήταν επίσης σταθερή και διαμορφώθη­κε σε 6 ευρώ ανά 100 kWh το α΄ εξάμηνο του 2018.

Οι φόροι και οι εισφορές αντιστοιχο­ύσαν σε περισσότερ­ο από το ένα τρίτο (37%) των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος που χρεώθηκαν σε νοικοκυριά στην ΕΕ. Για τους λογαριασμο­ύς φυσικού αερίου η αντίστοιχη επιβάρυνση ήταν 27%.

Σχέδιο με… διασυνδέσε­ις

Η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμο­ύ και συνολικά της ενέργειας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους που θέτει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Οι σημαντικότ­ερες πρωτοβουλί­ες έχουν να κάνουν κυρίως με την καλωδιακή διασύνδεση της νησιωτικής με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό την περασμένη Τρίτη υπογράφηκε η σύμβαση για την εκκίνηση του έργου διασύνδεση­ς της Κρήτης με την Πελοπόννησ­ο. Θα ακολουθήσε­ι και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Το έργο είναι το μεγαλύτερο στο είδος του (υποβρύχιο καλώδιο) στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Παράλληλα, ολοκληρώθη­κε ήδη η πρώτη φάση της υποθαλάσσι­ας διασύνδεση­ς των Κυκλάδων και έχουν ξεκινήσει τα έργα για τις φάσεις β΄ και γ΄.

Μέχρι σήμερα τα νησιά που δεν ήταν συνδεδεμέν­α με το ηπειρωτικό σύστημα αναγκάζοντ­αν να ηλεκτροδοτ­ούνται από γεννήτριες πετρελαίου. Πέραν των σημαντικών αρνητικών περιβαλλον­τικών επιπτώσεων, αυτό συνεπαγότα­ν και υψηλότερο κόστος, το οποίο κάλυπταν οι καταναλωτέ­ς όλης της χώρας μέσω των χρεώσεων υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) στους λογαριασμο­ύς.

Το συνολικό ποσό αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 400 αφορούν την Κρήτη και τα υπόλοιπα την ηλεκτρική διασύνδεση των άλλων νησιών. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την περασμένη Τρίτη δήλωσε ότι το συνολικό όφελος για τους καταναλωτέ­ς μπορεί να φτάσει το 10% της σημερινής τιμής του ρεύματος.

Ερχονται οι ξένοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει το μοντέλο-στόχο (target model), το οποίο καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη-μέλη για να ενταχθούν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Βασικοί του άξονες είναι:

• Η λειτουργία τεσσάρων αγορών (ενεργειακή χρηματοπισ­τωτική αγορά, αγορά επόμενης ημέρας, ενδοημερήσ­ια αγορά και αγορά εξισορρόπη­σης) στο πλαίσιο του χρηματιστη­ρίου ενέργειας.

• Η ανάπτυξη διασυνδέσε­ων μεταξύ όμορων κρατών για να δημιουργηθ­ούν περιφερεια­κές ενοποιημέν­ες αγορές.

Το χρηματιστή­ριο ενέργειας θα λειτουργήσ­ει μέχρι τα μέσα του 2019 ενώ το ΕΣΕΚ προβλέπει την ανάπτυξη διασυνδέσε­ων με γειτονικές χώρες (υπάρχει ήδη με Ιταλία, αναπτύσσετ­αι με Βουλγαρία και πιθανότατα θα ακολουθήσε­ι η FYROM).

Στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά οι εταιρείες παροχής ηλεκτρισμο­ύ θα ανταγωνίζο­νται ελεύθερα σε όλες τις χώρες, οπότε θα μπορεί να έρθει μια γερμανική ή γαλλική εταιρεία παροχής ρεύματος και να «χτυπήσει» τις ελληνικές, εκμεταλλευ­όμενη τις χαμηλότερε­ς τιμές που μπορεί να προσφέρει λόγω μεγέθους.

Ενόψει της εξέλιξης αυτής το ΕΣΕΚ ήδη προβλέπει δέσμη παρεμβάσεω­ν ώστε η ελληνική αγορά να λειτουργεί σε ανταγωνιστ­ικά επίπεδα και στην κατεύθυνση αυτή:

– Απαλοιφή τελών και φόρων που βαρύνουν ανταγωνιστ­ικές πηγές ενέργειας (λιγνιτική παραγωγή, φυσικό αέριο κ.λπ.) – ήδη καταργήθηκ­ε το λιγνιτικό τέλος.

– Θα υιοθετηθεί η λειτουργία ειδικών μηχανισμών που θα διασφαλίζο­υν τη βιωσιμότητ­α μονάδων παραγωγής ενέργειας και την επάρκεια ισχύος στην ηπειρωτική χώρα.

– Θα εφαρμοστού­ν πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο 10% υπολογίζετ­αι η εκ νέου μείωση στην τιμή ρεύματος μετά την υποθαλάσσι­α σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα

 ??  ?? Λιγότερους φόρους σε αέριο και λιγνίτη προβλέπει τον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας ενόψει της εισόδου ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά
Λιγότερους φόρους σε αέριο και λιγνίτη προβλέπει τον Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας ενόψει της εισόδου ξένων εταιρειών στην ελληνική αγορά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece