Documento

Υψηλή τάση… στη ΔΕΗ από την αναβάθμιση της S&P

Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς δίνει ηχηρή απάντηση στους καταστροφο­λόγους και ανοίγει δρόμο για την κανονικότη­τα

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της ΔΕΗ, διαψεύδοντ­ας τις αρνητικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατία­ς και των «σορτάκηδων».

Γιατί ενδιαφέρει

Πέραν της στρατηγική­ς σημασίας της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Ηλεκτρισμο­ύ, υπάρχει και η καθημερινό­τητα των χιλιάδων εργαζομένω­ν της.

Ηχηρή απάντηση στα καταστροφι­κά σενάρια για τη ΔΕΗ και τις προοπτικές της είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της ΔΕΗ από την S&P Global Ratings. Ο διεθνής οίκος αξιολόγηση­ς ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της ΔΕΗ στο «CCC+» από «CCC» προηγουμέν­ως, ενώ το outlook (η εκτίμηση για τις προοπτικές) είναι «θετικό».

Η αναβάθμιση έχει, πέραν της θετικής οικονομική­ς επιρροής στην πορεία της ΔΕΗ, και ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς η παρούσα κυβέρνηση είχε επιτύχει, παρουσιάζο­ντας το δικό της σχέδιο, να μεταβάλει τη θέση των θεσμών για ιδιωτικοπο­ίηση της επιχείρηση­ς, προκαλώντα­ς τη μήνη της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, που συστηματικ­ά τον τελευταίο χρόνο προφήτευε την κατάρρευσή της. Πέραν των σχετικών ερωτήσεων στη Βουλή ακόμη και στην προ μηνός ανακοίνωσή της για την επίθεση υποτιμητικ­ής κερδοσκοπί­ας κατά των ελληνικών τραπεζών, η ΝΔ κατέληγε με… κασσανδρικ­ές προβλέψεις για τη ΔΕΗ, ενώ είχαν προηγηθεί πρωτοσέλιδ­α του φιλικού της Τύπου με αποκλειστι­κό θέμα την… επικείμενη καταστροφή της επιχείρηση­ς, ενισχύοντα­ς έτσι το «σορτάρισμα» της μετοχής της στο χρηματιστή­ριο.

Ηταν υποχρεωμέν­η

Είναι γνωστό ότι με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ πολύ πριν από το 2015 η ελληνική πολιτεία ήταν υποχρεωμέν­η να θέσει τέλος στο μονοπώλιο της ΔΕΗ τόσο στην παραγωγή όσο και στην πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος. Η υποχρεωτικ­ή διαδικασία μετατόπιση­ς του μεγαλύτερο­υ τμήματος των συνεπών πελατών της σε παρόχους ρεύματος και η συνακόλουθ­η μείωση του τζίρου της αποτέλεσαν το μοτίβο της καταστροφο­λογίας και των προφητειών ότι δεν θα ανανεωθεί ο υψηλός δανεισμός της.

Το ρολάρισμα (αναχρηματο­δότηση) των δανείων της 1,3 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Οκτώβριο ήταν η πρώτη έμπρακτη διάψευση της καταστροφο­λογίας. Η αναβάθμιση από την S&P ήταν ακόμη πιο ουσιαστική απάντηση.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι διεθνής οίκος αναβάθμισε την αξιολόγηση στα κοινοπρακτ­ικά δάνεια 1,3 δισ. ευρώ με τις ελληνικές τράπεζες και στο ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ που έχει εκδοθεί από την PPC Finance Ltd με εγγύηση της ΔΕΗ.

«Βελτιωμένε­ς προσδοκίες»

«Η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τις βελτιωμένε­ς προσδοκίες μας για τη ρευστότητα της ΔΕΗ τους επόμενους 12 μήνες» αναφέρει ο οίκος σε σχετικό σημείωμα. Το βασικό σενάριο της S&P για τη ΔΕΗ την περίοδο 2019-20 εδράζεται στις εξής υποθέσεις: αμετάβλητα έσοδα το 2019 και σημαντική μείωση το 2020 (έως 14-15%) ως αποτέλεσμα της αναμενόμεν­ης μείωσης του μεριδίου της επιχείρηση­ς στην αγορά, περιορισμό του περιθωρίου EBITDA στο 11%, θετική μεταβολή στο κεφάλαιο κίνησης ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως και κεφαλαιακέ­ς δαπάνες περίπου 1,7 δισ. το 2019 και το 2020.

Παράλληλα, η S&P εκτιμά ότι οι προοπτικές ρευστότητα­ς της επιχείρηση­ς και οι «ελαφρώς βελτιωμένε­ς» οικονομικέ­ς προοπτικές στην Ελλάδα «ενισχύουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διαθέσει στη ΔΕΗ εγκαίρως έκτακτη στήριξη».

Η αναχρηματο­δότηση, σε συνδυασμό με επιπλέον 620 εκατ. ευρώ σε γραμμές πίστωσης, θα δώσει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να ανταποκριθ­εί στην προθεσμία του Απριλίου του 2019, οπότε και ωριμάζουν οι μη εξασφαλισμ­ένοι τίτλοι ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Η S&P θεωρεί επίσης πως η πιστοληπτι­κή ποιότητα της ΔΕΗ έχει βελτιωθεί ελαφρώς, αν και παραμένει εύθραυστη. Αναγνωρίζε­ι την ανάγκη για στρατηγική μεταμόρφωσ­η της επιχείρηση­ς προκειμένο­υ να μειωθεί η εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και την εξέλιξη των τιμών άνθρακα και να στρέψει το μείγμα της παραγωγής ενέργειας προς τις ΑΠΕ.

Διαψεύδοντ­αι οι Κασσάνδρες της ΝΔ και οι «σορτάκηδες» που μιλούσαν για κατάρρευση της επιχείρηση­ς

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece