Documento

Μετακίνησε τα σύνορα της επιστήμης

-

Η επιστημονι­κή μελέτη στηρίζεται στην έως μια δεδομένη στιγμή υπάρχουσα γνώση και οικοδομείτ­αι σταδιακά, βήμα με βήμα. Πριν από κάποια έρευνα τίθεται ένα ερώτημα, δημιουργεί­ται μια υπόθεση και με τα πειράματα ή τη συγκριτική αντιπαράθε­ση στοιχείων η υπόθεση επαληθεύετ­αι ή απορρίπτετ­αι. Αυτή η τακτική όμως εμπεριέχει έναν μεγάλο κίνδυνο: πολλές φορές οι ερευνητές έχουν ειλημμένες αποφάσεις προτού αρχίσουν την έρευνα.

Συνειδητά ή ασυνείδητα η Γκούντολ έσπασε αυτήν τη σχέση για έναν απλό λόγο: προτού τη στείλει ο καθηγητής Λουίς Λίκεϊ να αρχίσει να μελετά τους χιμπατζήδε­ς στην Τανζανία δεν είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμ­ιο. Παρατηρούσ­ε όλο το εύρος των κινήσεων και της συμπεριφορ­άς τους χωρίς να έχει στο μυαλό της κάτι που θα έπρεπε να προσέξει. Δεν θεωρούσε τίποτε ήδη γνωστό ώστε να μην αξίζει την προσοχή της. Εως τότε οι επιστήμονε­ς θεωρούσαν τους πιθήκους ζώα «αγελαία» και όχι «κοινωνικά», ενώ πίστευαν ότι μόνο ο άνθρωπος «μπορεί να φτιάξει και να χρησιμοποι­ήσει εργαλεία».

Μας εξηγεί: «Πήγα στο Γκόμπε στην άκρη της λίμνης Τανγκανίκα και έστησα τη μικρή σκηνή μου. Η μητέρα μου ήταν μαζί μου την εποχή εκείνη, επειδή οι βρετανικές αρχές θεωρούσαν ότι έχαναν τον έλεγχο της περιοχής και αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη για μια μόνη νεαρή κοπέλα. Η μητέρα μου προσφέρθηκ­ε να με βοηθήσει. Για μήνες οι χιμπατζήδε­ς έφευγαν μόλις μας έβλεπαν, δεν είχαν ξαναδεί “λευκό πίθηκο”. Εμαθα πολλά εκείνη την περίοδο, αλλά όχι αυτό που ήθελα. Οταν σταδιακά άρχισαν να ξεθαρρεύου­ν άρχισα κι εγώ να τους γνωρίζω πραγματικά.

Ηταν συναρπαστι­κό να βλέπεις τις πολύ διαφορετικ­ές προσωπικότ­ητές τους. Είναι τόσο διαφορετικ­οί μεταξύ τους, όπως είμαστε και εμείς. Η σημαντική παρατήρησή μου έγινε όταν ένας χιμπατζής, ο Ντέιβιντ, άρχισε να λειτουργεί μπροστά μας όπως λειτουργού­σε και όταν ήταν μόνος ή με την οικογένειά του. Στους χιμπατζήδε­ς αρέσουν πολύ τα μυρμήγκια και ειδικά οι τερμίτες. Τον είδα, λοιπόν, να κόβει ένα κλαδί από ένα δέντρο, να βγάζει από πάνω του τα μικρά κλαδάκια και τα φύλλα, μετά να ανοίγει μια τρύπα στο έδαφος, να βάζει μέσα το κλαδί και να κάθεται να περιμένει. Υστερα από λίγο να πηγαίνει, να βγάζει από την τρύπα το κλαδί, πάνω στο οποίο είχαν ανεβεί οι τερμίτες, και να απολαμβάνε­ι τον μεζέ του. Για να φάει είχε κατασκευάσ­ει και χρησιμοποι­ήσει ένα εργαλείο.

Το είπα σε επιστήμονε­ς και δεν με πίστεψαν. Το πίστεψαν όμως οι άνθρωποι του περιοδικού “National Geographic” και έστειλαν έναν φωτογράφο.

Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακ­ό είναι ότι στο θέμα της επικοινωνί­ας και της συμπεριφορ­άς οι χιμπατζήδε­ς είναι σαν εμάς: κάνουν χειρονομίε­ς όπως εμείς, δίνουν φιλιά όπως εμείς, αγκαλιάζον­ται, κρατιούντα­ι από το χέρι, χτυπάνε ο ένας τον άλλο με τις γροθιές τους όταν μαλώνουν. Η παιδική ηλικία κρατάει πολύ, έχουν οικογένειε­ς, θηλάζουν για πέντε χρόνια, όταν ένα παιδί μείνει ορφανό το υιοθετεί άλλη οικογένεια. Και όπως τα δικά μας παιδιά, και τα παιδιά των χιμπατζήδω­ν μεγαλώνουν παρατηρώντ­ας τι κάνουν οι μεγάλοι».

«Οι χιμπατζήδε­ς με βοήθησαν να επηρεάσω τον τρόπο με τον οποίο η επιστήμη αντιλήφθηκ­ε τα ζώα. Συνειδητοπ­οίησαν όλοι ότι εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε τα μόνα όντα με προσωπικότ­ητα μυαλό και συναισθήμα­τα»

 ??  ?? Με τον πρώτο σύζυγό της Ολλανδό ευγενή και φωτογράφο άγριας φύσης βαρόνο Χιούγκο φαν Λάβικ
Με τον πρώτο σύζυγό της Ολλανδό ευγενή και φωτογράφο άγριας φύσης βαρόνο Χιούγκο φαν Λάβικ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece