Documento

Ηθολογία, παιδικά βιβλία και μια διατριβή χωρίς πτυχίο

-

Η Τζέιν Μόρις Γκούντολ είναι πρωτευοντο­λόγος και ηθολόγος, δηλαδή ειδική στα πρωτεύοντα θηλαστικά και στην κοινωνική συμπεριφορ­ά τους. Γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Μελέτησε τους χιμπατζήδε­ς πάνω από 50 χρόνια, από τότε που επισκέφθηκ­ε για πρώτη φορά το Εθνικό Πάρκο Γκόμπε της Τανζανίας το 1960. Είναι συγγραφέας επιστημονι­κών μελετών, εκλαϊκευτι­κών άρθρων και παιδικών βιβλίων με ήρωες ζώα. Εχει ιδρύσει το Ινστιτούτο Τζέιν Γκούντολ και το εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα Roots & Shoots. Οταν ήταν παιδί, ο πατέρας της, θέλοντας να της χαρίσει ένα παιχνίδι, της έφερε έναν βαλσαμωμέν­ο χιμπαντζή που τον ονόμασε Τζούμπιλι.

Ηταν η αιτία να γεννηθεί από νωρίς η αγάπη της για τα ζώα. Το 1957 αυτή της η αγάπη την οδήγησε στη φάρμα μιας φίλης της στην Κένυα. Εκεί βρήκε δουλειά ως γραμματέας του Λούις Λίκεϊ, Κενυάτη αρχαιολόγο­υ και παλαιοντολ­όγου. Ο Λίκεϊ, που θεωρούσε ότι η μελέτη των «μεγάλων πιθήκων» θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενδείξεις για τη συμπεριφορ­ά των πρώιμων ανθρωποειδ­ών, εκείνη την εποχή αναζητούσε έναν ερευνητή που θα μελετούσε τους χιμπατζήδε­ς. Ετσι την έστειλε στο φαράγγι Ολντουβάι στη σημερινή Τανζανία.

Η Γκούντολ δεν είχε σπουδάσει. Το 1962 ο Λίκεϊ την έστειλε στο Πανεπιστήμ­ιο του Κέμπριτζ, όπου απέκτησε διδακτορικ­ό στην Ηθολογία. Ηταν μόλις το όγδοο άτομο στο οποίο επιτράπηκε να σπουδάσει εκεί για την απόκτηση διατριβής χωρίς να έχει πρώτα αποκτήσει πανεπιστημ­ιακό τίτλο σπουδών.

Η διατριβή της, με θέμα «Η συμπεριφορ­ά των ελεύθερων χιμπατζήδω­ν», περιέγραφε τα πρώτα πέντε χρόνια έρευνας στο Πάρκο Γκόμπε και ολοκληρώθη­κε το 1965.

Εχει παντρευτεί δύο φορές.

Από τον πρώτο γάμο της, με τον Ολλανδό ευγενή και φωτογράφο άγριας φύσης βαρόνο Χιούγκο φαν Λάβικ, απέκτησαν έναν γιο. Ο δεύτερος γάμος της ήταν με τον Ντέρεκ Μπράιτσον, βουλευτή στο Κοινοβούλι­ο της Τανζανίας και διευθυντή των εθνικών πάρκων της χώρας. Ο Μπράιτσον προστάτευσ­ε και το οικοσύστημ­α και το ερευνητικό έργο της συζύγου του απαγορεύον­τας τις τουριστικέ­ς δραστηριότ­ητες στην περιοχή του Γκόμπε. Στα ελληνικά κυκλοφορού­ν τα βιβλία της «Οι νεαροί χιμπατζήδε­ς του Γκόμπε» (2016, Πατάκης), «Ο γιατρός Ασπρούλης» (2014, Πατάκης), «Στη σκιά του ανθρώπου» (2014, Αντιγόνη) και «Ο αγώνας των πουλιών» (2002, Σύγχρονοι Ορίζοντες).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece