Documento

Ο Μπολσονάρο δολοφονεί την αλληλεγγύη των λαών

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας στέλνει 8.300 Κουβανούς γιατρούς πίσω στην Αβάνα

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

«’Η θα υπογράψετε ατομικά συμβόλαια ή θα γυρίσετε πίσω στο νησί σας» τους διεμήνυσε.

Γιατί ενδιαφέρει

Είναι κάτι παραπάνω από γιατροί.

«Προτού έρθουν αυτοί, αν θέλαμε να πάμε στον γιατρό έπρεπε να πουλήσουμε το σπίτι μας. Τώρα μας χτυπάει ο γιατρός την πόρτα και ρωτάει αν είμαστε καλά» είχαν πει χωρικοί από τη Βραζιλία, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής στον δημοσιογρά­φο του περιοδικού «ETC» σε ρεπορτάζ που έκανε πριν από μερικά χρόνια αναφορικά με το σύστημα υγείας στις χώρες αυτές.

Τώρα οι καταστάσει­ς αλλάζουν. Ο νεοεκλεγμέ­νος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος τυπικά αναλαμβάνε­ι τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, έχει αρχίσει ήδη να διαλύει μια επιτυχημέν­η πρακτική δεκαετιών: διώχνει με τον τρόπο του από τη Βραζιλία χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς.

Οι επιστήμονε­ς αυτοί ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Κάτι παραπάνω από γιατροί», μια πενταετή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Εργάζονταν σε φτωχές και υποβαθμισμ­ένες περιοχές της Βραζιλίας, συχνά περιθάλπον­τας αυτόχθονες και φτωχούς χωρικούς.

Ζήτησε ατομικά συμβόλαια

Αφορμή για την αποχώρηση των Κουβανών γιατρών από τη Βραζιλία ήταν η δήλωση του Μπολσονάρο ότι θα τους ζητήσει «να δώσουν εξετάσεις προκειμένο­υ Βραζιλιάνο­ι συνάδελφοί τους να επικυρώσου­ν την επαγγελματ­ική τους επάρκεια». Στη δήλωσή του ανέφερε επίσης ότι αμφισβητεί αν μελλοντικά η χώρα του θα μπορέσει να διατηρήσει τις διπλωματικ­ές σχέσεις που έχει με την Κούβα.

Με αυτό το δεδομένο η κυβέρ-

Η «εξαγωγή» γιατρών είναι επικερδής επιχείρηση για την Κούβα αφού κρατάει μέρος του μισθού τους, ενώ το 2017 εισέφεραν στο δημόσιο ταμείο 11 δισ. δολάρια

νηση της Αβάνας ανακοίνωσε ότι βγαίνει από το πρόγραμμα στις 14 Νοεμβρίου, κατηγορώντ­ας τον ακροδεξιό Μπολσονάρο που αμφισβητεί την επιστημονι­κή τους επάρκεια και επιμένει να υπογράψουν ατομικά συμβόλαια ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το κουβανικό δημόσιο.

Εσοδα για την Κούβα

Το οικονομικό είναι καθοριστικ­ή παράμετρος του ζητήματος. Πέρα από την αλληλεγγύη σε πάμφτωχους ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας περίθαλψη, η «εξαγωγή» γιατρών είναι και επικερδής επιχείρηση για την Κούβα. Το νησί του Φιντέλ Κάστρο κερδίζει σκληρό νόμισμα από αυτή την πρωτοβουλί­α καθώς κρατάει σημαντικό μέρος του μισθού τους.

Το 2017 οι επαγγελματ­ικές υπηρεσίες από γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονταν στο εξωτερικό έφεραν στο δημόσιο ταμείο της Κούβας 11 δισεκατομμ­ύρια δολάρια έναντι 3 δισ. δολαρίων που της επέφερε ο τουρισμός. Παράλληλα όμως οι ίδιοι οι γιατροί παρουσιάζο­νται πολύ ικανοποιημ­ένοι καθώς η εργασία στο εξωτερικό τούς επιτρέπει να κερδίζουν δέκα φορές περισσότερ­α χρήματα απ’ ό,τι αν εργάζονταν στην Κούβα.

Η 30χρονη Ζανέτ Ρόσλες Ρόχας, η οποία έχει συμπληρώσε­ι τρία χρόνια εργασίας στη Βραζιλία, είπε στον ρεπόρτερ της εφημερίδας «The Guardian»: «Η δουλειά μου εδώ μου επέτρεψε να αγοράσω σπίτι στην Αβάνα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, πάντα ήθελα να ταξιδεύω και να φροντίζω συνανθρώπο­υς μου σε άλλες χώρες. Αυτή ήταν η ευκαιρία μου».

Ο επαναπατρι­σμός των Κουβανών επιστημόνω­ν άρχισε ήδη αυτή την εβδομάδα με την αναχώρηση της πρώτης ομάδας, αποτελούμε­νης από 430 γιατρούς, ενώ συνολικά 8.300 αναμένεται να έχουν επιστρέψει στην Κούβα πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία διότι δεν ξέρω πώς θα μπορέσει η Βραζιλία να καλύψει αυτές τις θέσεις» δήλωσε ο Αλμπερτ Κόου, καθηγητής Επιδημιολο­γίας στο τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημ­ίου Γέιλ στις ΗΠΑ.

 ??  ?? Οι πρώτοι Κουβανοί γιατροί που επέστρεψαν από τη Βραζιλία περιμένουν να συναντηθού­ν με τον πρόεδρο της χώρας μετά την προσγείωσή τους στην Αβάνα
Οι πρώτοι Κουβανοί γιατροί που επέστρεψαν από τη Βραζιλία περιμένουν να συναντηθού­ν με τον πρόεδρο της χώρας μετά την προσγείωσή τους στην Αβάνα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece