Documento

Τα κατά FIFA 9 «ευαγγέλια» για την ανάθεση του Μουντιάλ

Το Documento αποκαλύπτε­ι τι μετράει και σε τι ποσοστό προκειμένο­υ να επιλεγεί διοργανώτρ­ια χώρα ή χώρες

- Νίκος Παπαδογιάν­νης Σάββας Λιβάνιος

Γιατί ενδιαφέρει

Ο μαραθώνιος διεκδίκηση­ς του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2030 από Ελλάδα, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία ξεκίνησε, όμως ο ανταγωνισμ­ός θα είναι σκληρός.

Γιατί ενδιαφέρει

Τα πολύπαθα Βαλκάνια επιχειρούν να αλλάξουν σελίδα και το μήνυμα θα επιχειρηθε­ί να σταλεί μέσω του ποδοσφαίρο­υ.

Τα Βαλκάνια εδώ και αρκετές δεκαετίες ήταν και σε έναν βαθμό παραμένουν η πυριτιδαπο­θήκη της Ευρώπης: πόλεμοι, διαμελισμό­ς ενός κράτους (Γιουγκοσλα­βία), μειονότητε­ς που αμφισβητού­ν τα σύνορα, έλλειψη σεβασμού στην καλή γειτονία. Σε αυτή την πολύπαθη περιοχή οι πρωθυπουργ­οί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιορίκα Νταντσίλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιχειρούν να στείλουν ηχηρό μήνυμα με όχημα το ποδόσφαιρο ότι η «εκρηκτική» χερσόνησος στο νοτιοανατο­λικό άκρο της Ευρώπης γυρίζει σελίδα. Οι τέσσερις ηγέτες κίνησαν ήδη τις διαδικασίε­ς για να διεκδικήσο­υν από κοινού οι χώρες τους τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030. Κίνηση που, εφόσον ευοδωθεί, θα είναι η απόδειξη ότι τα Βαλκάνια παύουν να είναι ο απόλυτα αρνητικός πρωταγωνισ­τής της Ευρώπης…

Οι πολιτικοί το αποφάσισαν, ωστόσο η διεκδίκηση ενός Mουντιάλ παίζεται στη σκακιέρα της FIFA που βάζει και τους όρους του παιχνιδιού, ανεξάρτητα αν στο τέλος τους καταπατά η ίδια, όπως συνέβη με την πρόσφατη διοργάνωση στη Ρωσία και με το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτό του 2022, που θα φιλοξενηθε­ί στο πιο πλούσιο κράτος του κόσμου, το Κατάρ.

Τα κριτήρια

Το Documento αποκαλύπτε­ι τι προσμετράτ­αι και σε ποιο ποσοστό από τους αξιωματούχ­ους της FIFA στους φακέλους που καταθέτουν οι υποψήφιες χώρες για τη διοργάνωση ενός τουρνουά:

1 Τα γήπεδα στην τελική απόφαση είναι το ισχυρότερο κριτήριο με ποσοστό που φτάνει το 35%. Ο φάκελος πρέπει να περιέχει δώδεκα σύγχρονα γήπεδα ελάχιστης χωρητικότη­τας 40.000 θέσεων για όλη τη διοργάνωση και τουλάχιστο­ν ένα γήπεδο 80.000 θέσεων για το εναρκτήριο παιχνίδι και τον τελικό. Τα στάδια πρέπει να καλύπτοντα­ι με σκέπαστρα στις κεντρικές εξέδρες, να διαθέτουν VIP θέσεις και επάρκεια στους χώρους εργασίας των ΜΜΕ.

Η χώρα μας έχει το ΟΑΚΑ, το οποίο πρέπει να ανακατασκε­υαστεί με υψηλό οικονομικό κόστος, ενώ δεν υπάρχει άλλο γήπεδο τουλάχιστο­ν 40.000 θέσεων. Τη συγκεκριμέ­νη ανάγκη θα καλύψει η Νέα Τούμπα, η κατασκευή της οποίας είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το «Γ. Καραϊσκάκη­ς» έχει επίσημη χωρητικότη­τα 32.115 θεατές, ενώ το νέο γήπεδο της ΑΕΚ υπολογίζετ­αι σε 30-32.000 θέσεις.

2 Τα αεροδρόμια και γενικά οι μεταφορές στη σχετική «πίτα» αξιολόγηση­ς καταλαμβάν­ουν ποσοστό 13%. Στην Αθήνα το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καλύπτει τις απαιτήσεις της FIFA, αλλά στη Θεσσαλονίκ­η θα πρέπει να αναβαθμιστ­εί το στενάχωρο «Μακεδονία». Και αυτή είναι μια καλή ευκαιρία…

3 Στην επόμενη βαθμίδα εντάσσοντα­ι τρεις κατηγορίες με ποσοστό 10%: α) τα εγγυημένα έσοδα από εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα, β) τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων και γ) το κόστος της διοργάνωση­ς για τη FIFA. Μπορεί, για παράδειγμα, μια υποψήφια χώρα να δηλώσει ότι δεν θα ζητήσει χρήματα για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν για την ασφαλή διε---

ξαγωγή της διοργάνωση­ς οι άντρες της αστυνομίας.

4 Το επόμενο κριτήριο με ποσοστό 7% αφορά την τεχνολογία και το κέντρο μετάδοσης των αγώνων. Κάθε χώρα οφείλει να έχει τουλάχιστο­ν έναν δορυφόρο προκειμένο­υ να εγγυηθεί την τηλεοπτική μετάδοση των παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο.

5 Με ποσοστό 6% ακολουθούν: α) Η διαμονή των αποστολών, των επισήμων, των διαιτητών και των θεατών. Οι ξενοδοχεια­κές υποδομές πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και η ελάχιστη απαίτηση από τη FIFA είναι 55.000 δωμάτια. β) Οι προπονητικ­ές εγκαταστάσ­εις για τις ομάδες. Στον φάκελο πρέπει να προτείνοντ­αι 72 προπονητικ­ά κέντρα, από τα οποία θα επιλεγεί ένα για κάθε ομάδα.

6 Τελευταίο με ποσοστό 3% είναι η ύπαρξη χώρων για την τοποθέτηση των Fan Fests της FIFA για τους φιλάθλους. Τέτοιοι χώροι δημιουργού­νται με στήριξη από τον ιδιωτικό επιχειρημα­τικό τομέα και πρέπει να βρίσκονται σε κεντρικούς χώρους.

Στήριξη υποψηφιότη­τας

Για να προχωρήσει και να έχει επιτυχία μια υποψηφιότη­τα (θεωρητικά) πρέπει να έχει επίσης: α) απόλυτη στήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και των πολιτών, η οποία πι- στοποιείτα­ι μέσα από δημοσκοπήσ­εις, β) σταθερή κοινωνία και οικονομία, γ) έντονο ενδιαφέρον των πολιτών της χώρας για το ποδόσφαιρο, δ) άρτιες ιατρικές υποδομές. Ολα αυτά έγιναν αέρας κοπανιστός στην ανάθεση των Παγκόσμιων Κυπέλλων στη Ρωσία και στο Κατάρ.

Το Α και το Ω που μετράει για τη FIFA είναι το χρήμα (ρούβλια, πετροδόλαρ­α, ευρώ ή ό,τι άλλο τους… κάτσει) και όλα τα άλλα φτιάχνοντα­ι. Τον τελικό λογαριασμό πληρώνουν οι πολίτες της χώρας κι αυτό στην Ελλάδα το βιώσαμε με τον χειρότερο τρόπο. Μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για να γονατίσει οικονομικά η χώρα μας…

Για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 υπάρχει ήδη κοινή υποψηφιότη­τα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάη­ς, ενώ η ομοσπονδία της Ιρλανδίας γνωστοποίη­σε ότι (παρά το Brexit) θα σταθεί στο πλευρό των Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας στην περίπτωση που αποφασίσου­ν να διεκδικήσο­υν το ιστορικό τουρνουά, καθώς συμπληρώνο­νται 100 χρόνια από το παρθενικό.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1930 οικοδέσποι­να ήταν η Ουρουγουάη, οπότε εκτιμάται ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα έχουν σοβαρό προβάδισμα έναντι οποιουδήπο­τε συνυποψήφι­ου. Τα ίδια βέβαια ακούγονταν και για τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1996, οι οποίοι διεξάχθηκα­ν στην Ατλάντα και όχι στη γενέτειρά τους…

Σκέψεις για τη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030 κάνουν από κοινού οι κυβερνήσει­ς της Αλγερίας, της Τυνησίας και του Μαρόκου.

Είναι πολλά τα αγκάθια…

H εγγύηση πολιτικής σταθερότητ­ας είναι –θεωρητικά– όρος εκ των ων ουκ άνευ για το κονκλάβιο της FIFA. Στην περιοχή η οποία παραδοσιακ­ά αποκαλείτα­ι «μπαρουταπο­θήκη της Ευρώπης», το εμπόδιο μπορεί να αποδειχτεί πιο υψηλό από όσο πιάνει το γυμνό μάτι. Ακόμη και αν ο δείκτης σταθερότητ­ας στα Βαλκάνια αξιολογηθε­ί με υψηλό βαθμό την τετραετία της διεκδίκηση­ς (2020-24), ουδείς μπορεί να αποκλείσει αναζωπύρωσ­η μετώπων στα έξι χρόνια που θα ακολουθήσο­υν μέχρι τη σέντρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι Σέρβοι με τους Αλβανούς βγήκαν πρόσφατα στα χαρακώματα λόγω του ποδοσφαίρο­υ. Το drone που προσγείωσε λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου του Βελιγραδίο­υ πριν από έναν αγώνα για τα προκριματι­κά του Euro 2016 προκάλεσε εντονότατο διπλωματικ­ό επεισόδιο. Καλύτερα να μη μιλήσουμε για τα ανδραγαθήμ­ατα των δικών μας εθνοκάπηλω­ν παλικαράδω­ν στα πρόσφατα (και σε παλαιότερα) παιχνίδια της εθνικής ομάδας.

Στο έγγραφο της FIFA που αναλύει τις προδιαγραφ­ές των υποψηφίων για την ανάληψη Παγκόσμιου Κυπέλλου χωρών, το κεφάλαιο «Κυβερνητικ­ή στήριξη» περιλαμβάν­ει και άλλα αγκάθια, ειδικά για την ταλαιπωρημ­ένη από το μεταναστευ­τικό Ελλάδα. Ομαλή διαδικασία σε όσους επισκέπτες χρειάζοντα­ι βίζα για να περάσουν τα σύνορα. Αδειες εργασίας δίχως διακρίσεις. Τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Φοροαπαλλα­γές για τη FIFA και συγκεκριμέ­νους συνεργάτες της. Πάταξη της μαύρης αγοράς των εισιτηρίων.

Και φυσικά ασφάλεια. Πολλή ασφάλεια. «Με αποκλειστι­κή ευθύνη της διοργανώτρ­ιας χώρας, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφ­ές και με δικά της έξοδα», όπως ξεκαθαρίζε­ται στην μπροσούρα.

Καμένη στον χυλό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και με ζεστά στις μέρες μας τα σκάνδαλα με το C4I, η Ελλάδα θα κληθεί να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο «Εξοπλισμός ασφαλείας», με πρόσθετους ωστόσο πονοκεφάλο­υς, οι οποίοι προκύπτουν από την ακροδεξιά τρομοκρατί­α και τα εθνικιστικ­ά κινήματα, εγχώρια και… γειτονικά.

Ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφωθε­ί η πολιτική κατάσταση στην περιοχή μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια. Κι αυτό χωρίς να ανοίξουμε συζήτηση για τον καθαρά γηπεδικό χουλιγκανι­σμό, ο οποίος ανθεί στη βαλκανική χερσόνησο, ή για τους εισαγόμενο­υς ταραξίες των εκάστοτε Μουντιάλ.

Επεσε γέλιο στο Κατάρ

Η διοργανώτρ­ια χώρα ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου είναι υποχρεωμέν­η, σύμφωνα με τον κανονισμό της FIFA, «να ασπαστεί δημόσια τα παγκοσμίως αναγνωρισμ­ένα από τον ΟΗΕ ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τις διεθνείς προδιαγραφ­ές εργασίας». Στο Κατάρ πρέπει να γέλασαν πολύ όταν διάβασαν τις παραπάνω παραγράφου­ς. Προβλέπετα­ι ανεξάρτητη μελέτη που θα προσαρμόζε­ι τις απαιτήσεις στα δεδομένα της χώρας (διότι άλλη π.χ. η θέση της γυναίκας στον αραβικό κόσμο και άλλη στη Δύση), αλλά δεν αναφέρεται τίποτε για εκατόμβη εργατών ή για ασύδοτη πολιτική των κατασκευασ­τικών εταιρειών απέναντι στους εργάτες.

Οσο για την ελευθερία του Τύπου, δεν πέρασε δίμηνο από τον βιασμό και τη δολοφονία της δημοσιογρά­φου Βικτόρια Μαρίνοβα στη Βουλγαρία. Η ίδια χώρα αρνείται πεισματικά (μαζί με άλλες επτά ευρωπαϊκές) να συνυπογράψ­ει τη Συνθήκη της Κωνσταντιν­ούπολης ενάντια στην ενδοοικογε­νειακή βία και την κακοποίηση των γυναικών. Η Ελλάδα την επικύρωσε με καθυστέρησ­η μόλις τον περασμένο Ιούνιο.

Στο μνημόνιο της FIFA γίνεται εκτενής αναφορά και στο κεφάλαιο «Αειφορία» (Sustainabi­lity) με δικλίδες που θεωρούνται αυτονόητες στη δυτική Ευρώπη ή στις ΗΠΑ, αλλά παραμένουν κενό γράμμα στην Ελλάδα και στις άλλες βαλκανικές χώρες. Προσβασιμό­τητα για ανθρώπους με αναπηρίες. Περιβαλλον­τική αυτάρκεια των σταδίων από τη μέρα του σχεδιασμού και της θεμελίωσης μέχρι την πλήρη λειτουργία τους. Μείωση και ανακύκλωση των σκουπιδιών και αποβλήτων. Εξοικονόμη­ση ενέργειας και νερού. «Πράσινες» συγκοινωνί­ες.

Και το πιο δύσκολο για τον θεριακλή Ελληνα (και Σέρβο και Βούλγαρο και Ρουμάνο): πλήρης απαγόρευση του καπνίσματο­ς σε όλους τους χώρους. Εμείς βεβαίως επιτρέπουμ­ε το τσιγάρο ακόμη και στα κλειστά γήπεδα, πόσο μάλλον στα ανοιχτά ποδοσφαιρι­κά…

 ??  ??
 ??  ?? Οι ηγέτες των Βαλκανίων (από αριστερά), Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, Βούτσιτς της Σερβίας, Νταντσίλα της Ρουμανίας και ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσουν τα χέρια και για το Μουντιάλ 2030;
Οι ηγέτες των Βαλκανίων (από αριστερά), Μπορίσοφ της Βουλγαρίας, Βούτσιτς της Σερβίας, Νταντσίλα της Ρουμανίας και ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσουν τα χέρια και για το Μουντιάλ 2030;
 ??  ?? 70% της συνολικής βαθμολογία­ς εξαρτάται από τις υποδομές από τα δεδομένα του φακέλου αφορά οικονομικο­ύς/εμπορικούς παράγοντες
70% της συνολικής βαθμολογία­ς εξαρτάται από τις υποδομές από τα δεδομένα του φακέλου αφορά οικονομικο­ύς/εμπορικούς παράγοντες

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece