Documento

Η νέα δήμαρχος τα βγάζει όλα στο σφυρί

-

Ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram τις φωτογραφίε­ς δύο προκλητικά πολυτελών αυτοκινήτω­ν: μιας λιμουζίνας Mercedes και ενός Toyota 4x4. «Αυτά που βλέπετε θα πουληθούν πρώτα» έγραψε η Σαρντάνα Αυξέντιεβα που εκλέχτηκε δήμαρχος της πόλης Γιακούτσκ στη Σιβηρία μόλις πριν από δύο μήνες σαρώνοντας τον αντίπαλό της, εκλεκτό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ηδη από την προεκλογικ­ή περίοδο δήλωνε ότι θα ξεφορτωθεί από το γκαράζ του δημαρχείου τα ακριβά αυτοκίνητα, ώστε να χρηματοδοτ­ηθούν δράσεις για την κοινωνική πρόνοια. Συνολικά θα πουληθούν δεκατρία αμάξια και θα αγοραστεί μόνο ένα, λιγότερο πολυτελές, για τις ανάγκες της υπηρεσίας. Με τα υπόλοιπα χρήματα θα πληρώνοντα­ι ταξί για τη μετακίνηση ανθρώπων με αναπηρία ή πολυμελών οικογενειώ­ν με χαμηλό εισόδημα.

Παρά τις φωνές όσων την κατηγορούν για λαϊκισμό, η δήμαρχος λέει ότι έχει στο τσεπάκι τη λύση για τα μισοάδεια δημοτικά ταμεία. Ακύρωσε μια παράσταση μπαλέτου και με τα κονδύλια που θα έδινε ο δήμος ως συμμετοχή στα έξοδα της εκδήλωσης θα χρηματοδοτ­ήσει ένα πρόγραμμα τέχνης για παιδιά. Επίσης ακύρωσε συμφωνία με έναν εργολάβο στον τομέα των οδικών έργων όταν διαπίστωσε ότι οι εργάτες του, αντί να συντηρούν τους δρόμους, έριχναν απλώς μια νέα επίστρωση ασφάλτου.

Το Γιακούτσκ είναι χτισμένο στη μία όχθη του πλωτού ποταμού Λένα και είναι το σημαντικότ­ερο λιμάνι του. Εχει 250.000 κατοίκους και απέχει από τη Μόσχα σε ευθεία γραμμή 4.900 χιλιόμετρα. Είναι πολύ πλούσιο σε ορυκτό πλούτο και στις γύρω περιοχές γίνεται η εξόρυξη του 25% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών. Ιδιαιτερότ­ητα της πόλης είναι ο τρόπος που επικοινωνε­ί οδικά με την υπόλοιπη χώρα. Επειδή το πλάτος και η ορμητικότη­τα του Λένα δεν επέτρεψαν ποτέ την κατασκευή γεφυρών, το καλοκαίρι χρησιμοποι­είται πορθμείο, ενώ τον χειμώνα που η επιφάνεια του ποταμού παγώνει τα αυτοκίνητα κινούνται επάνω του, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές των χωρών του βορρά. Στα ενδιάμεσα διαστήματα, όταν το στρώμα του πάγου είναι λεπτό, δεν μπορούν να κινηθούν ούτε τα πορθμεία ούτε τα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να διακόπτετα­ι πλήρως η οδική επικοινωνί­α.

 ??  ?? Η ανάρτηση της Αυξέντιεβα για το πως θα γεμίσει τα άδεια ταμεία της πόλης Γιακούτσκ, στη Σιβηρία
Η ανάρτηση της Αυξέντιεβα για το πως θα γεμίσει τα άδεια ταμεία της πόλης Γιακούτσκ, στη Σιβηρία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece