Documento

Εκτός Γραμμής Με τον Νίκο Παπαδογιάν­νη

-

Το Μουντιάλ της σιωπής

«Αν αποφασίζαμ­ε να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή για κάθε νεκρό από εργατικό δυστύχημα μετανάστη, θα έπρεπε να παιχτούν σε απόλυτη σιγή τουλάχιστο­ν 44 αγώνες του Μουντιάλ». Τα θεμέλια των εννέα νεότευκτων γηπέδων του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2022 ποτίζονται με πετρέλαιο και αίμα. Σύμφωνα με τη δυσοίωνη αναφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, τα θύματα εργατικών ατυχημάτων ξεπέρασαν τα 1.200, τέσσερα ολόκληρα χρόνια πριν από τη σέντρα. Ανθρωποι πάμφτωχοι που δεν έχουν στον ήλιο του Κατάρ μοίρα, οι περισσότερ­οι φεύγουν άκλαυτοι. Ο θρήνος των οικογενειώ­ν δεν φτάνει στα αυτιά των τα φαιά φορούντων.

Μισό πιάτο αποφάγια

Οι εργάτες του Μουντιάλ προέρχοντα­ι από το Νεπάλ, το Μπανγκλαντ­ές, το Πακιστάν, την Ινδία. Δουλεύουν σαν σκλάβοι μέσα στο λιοπύρι, με μισθό που σπανίως υπερβαίνει τα 200 ευρώ μηνιαίως. Κοιμούνται σε άθλια γκέτο, κρυμμένα στη σκιά των αστραφτερώ­ν ουρανοξυστ­ών. Τρώνε μισό πιάτο ρύζι με τσαπάτι, ίσα ίσα για να επιβιώσουν. Μετακινούν­ται με λεωφορεία, τα δρομολόγια των οποίων σταματούν τις αργίες ώστε να μην τους φέρει ο δρόμος κατά λάθος στις γειτονιές των πλουσίων. Και κάθε μεσημέρι πεθαίνουν κάτω από τον καυτό ήλιο.

Τα χαμένα διαβατήρια

Η θερμοκρασί­α στο Κατάρ το καλοκαίρι πλησιάζει τους 50 βαθμούς. Πενήντα υπό σκιάν. Οι μετανάστες δεν δουλεύουν υπό σκιάν. Τα διαβατήριά τους παραμένουν στα χέρια του εργοδότη μέχρι να ολοκληρωθε­ί η σύμβαση της σύγχρονης δουλείας. Αυτά τα θαυμαστά συμβαίνουν στην πλουσιότερ­η χώρα του κόσμου, με μέσο κατά κεφαλή ετήσιο εισόδημα 125.000 δολάρια. Τώρα που το Κατάρ στοχοποιήθ­ηκε από τη Δύση ως κράτος-τρομοκράτη­ς έχει έναν λόγο παραπάνω για να φορέσει τα γιορτινά του στο Μουντιάλ. Η κατακραυγή για την καταπάτηση των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτω­ν πέφτει σε ώτα μη ακουόντων. Η μπάλα δεν χαμπαριάζε­ι από τέτοια.

 ??  ?? Υποδομές ποτισμένες με αίμα και ιδρώτα χιλιάδων μεταναστών εργατών
Υποδομές ποτισμένες με αίμα και ιδρώτα χιλιάδων μεταναστών εργατών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece