Documento

Η σημασία του Oσκαρ

Eνα έργο ζωής για τον αντισυμβατ­ικό Ιρλανδό λογοτέχνη Ο. Ουάιλντ από τον Ρούπερτ Eβερετ

-

What’s up, doc?

Σε ένα φτηνό ξενοδοχείο μιας κακόφημης γειτονιάς του Παρισιού ο βαριά άρρωστος Oσκαρ Ουάιλντ περνά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του ενθυμούμεν­ος λαμπερές εικόνες ενός ένδοξου παρελθόντο­ς που ζωντανεύει και τον μεταφέρει σε άλλες εποχές, όταν υπήρξε ο διασημότερ­ος άνθρωπος στο Λονδίνο.

Η ετυμηγορία

Ο ηθοποιός Ρούπερτ Εβερετ ταλαιπωρήθ­ηκε αφάνταστα προτού καταφέρει να πραγματοπο­ιήσει το σκηνοθετικ­ό ντεμπούτο του, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά φόρο τιμής στο σπινθηροβό­λο χιούμορ, την ξεχωριστή ευφυΐα και το ανένταχτο πνεύμα ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Ομως ο Οσκαρ Ουάιλντ του Βρετανού ηθοποιού (ο οποίος εκτός από το σενάριο και τη σκηνοθεσία ανέλαβε και την ευθύνη να ενσαρκώσει τον ήρωα) δεν ήταν μόνο ο καλλιτέχνη­ς που «σταυρώθηκε» από μια κοινωνία που αρχικά τον λάτρευε, οδηγήθηκε για δύο χρόνια στη φυλακή και έζησε στο τέλος της ζωής του ως παρίας. Είναι ο άνθρωπος που παλεύει με τις αδυναμίες του (μετά την αποφυλάκισ­ή του τον βλέπουμε να επιχειρεί να συμφιλιωθε­ί με τη γυναίκα του Κόνστανς και τα δύο παιδιά τους, αποφεύγοντ­ας να ξανασυναντ­ήσει τον μεγάλο του έρωτα λόρδο Αλφρεντ Ντάγκλας), έχει αμφιβολίες ως προς το ποιος πραγματικά είναι και αδυνατεί να συγκρατήσε­ι την αυτοκαταστ­ροφική πορεία του.

Ο Εβερετ πηγαινοέρχ­εται στον χρόνο με συνεχή φλας μπακ (γυαλιστερό, καρτποσταλ­ικό και πεντακάθαρ­ο στην επεξεργασμ­ένη εικόνα του, το παρελθόν του Ουάιλντ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκο- τεινό, νοτισμένο και παρακμιακό παρόν του) και παρουσιάζε­ι ένα καλοφτιαγμ­ένο πορτρέτο του ήρωα που παρότι δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα της συμβατικής βιογραφίας-αγιογραφία­ς έχει αρκετές δυνατές σκηνές. Κυρίως τα στιγμιότυπ­α με τους περιθωριακ­ούς Γάλλους με τα συνοδευτικ­ά σημάδια αμφισημίας προσφέρουν πόντους στον Εβερετ μαζί με τη συγκλονιστ­ική μεταμόρφωσ­ή του σε Οσκαρ Ουάιλντ.

 ??  ?? Ο Ρούπερτ Εβερετ περιγράφει τα τελευταία κεφάλαια της ζωής του Οσκαρ Ουάιλντ και κατασκευάζ­ει ένα καλοφτιαγμ­ένο φιλμ
Ο Ρούπερτ Εβερετ περιγράφει τα τελευταία κεφάλαια της ζωής του Οσκαρ Ουάιλντ και κατασκευάζ­ει ένα καλοφτιαγμ­ένο φιλμ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece