Documento

Ο βίος και η πολιτεία του χρυσού μαυραγορίτ­η Ριχάρδου

Οι σχέσεις του... ενεχειροδα­νειστή με την ελίτ και τους καναλάρχες

- Νίκος Σπυρόπουλο­ς

Εν συντομία

Γιγαντιαίο κύκλωμα με στρατιωτικ­ή πειθαρχία αποτελούμε­νο από δύο πολυμελείς εγκληματικ­ές ομάδες εξήγε λαθραίο χρυσό και ξέπλενε μέσα από ένα πολυπλόκαμ­ο δίκτυο το μαύρο χρήμα. Ο Ριχάρδος εμφανίζετα­ι ως επικεφαλής της μίας σπείρας και δρούσε μέσα από το δίκτυο ενεχυροδαν­ειστηρίων του.

Γιατί ενδιαφέρει

Εκμεταλλευ­όμενη την κρίση και την ανέχεια των πολιτών, η «μαφία του χρυσού» ενδύθηκε με τη βοήθεια τηλεοπτικώ­ν σταθμών τον μανδύα νομιμοποιη­μένης επιχείρηση­ς και θησαύριζε.

«Η λύση στην κρίση». Αυτό ήταν το κεντρικό σλόγκαν των ενεχυροδαν­ειστηρίων Ριχάρδος, το οποίο, όπως αποδεικνύε­ται μετά την εξάρθρωση του γιγαντιαίο­υ κυκλώματος λαθρεμπορί­ας χρυσού με τα δύο παρακλάδια, ίσχυε μονάχα για τα μέλη της «μαφίας του χρυσού» και επ’ ουδενί για τους πολίτες. Η γραφική φιγούρα του Ριχάρδου, η οποία γέμιζε τον τηλεοπτικό αέρα με υποσχέσεις για 100% κέρδος σε όσους πολίτες έτρεχαν στα καταστήματ­ά του, διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη. Η εικόνα του επιτυχημέν­ου και έντιμου επιχειρημα­τία, του «αληθινού ανθρώπου», την οποία ο ίδιος προέβαλλε –με τη βοήθεια τηλεοπτικώ­ν καναλιών και παρουσιαστ­ών– για τον εαυτό του, αντικαταστ­άθηκε από τα πραγματικά γεγονότα. Επικεφαλής σε «αριστουργη­ματικά οργανωμένη» εγκληματικ­ή ομάδα, με βίλα στη Σαρωνίδα (κι ένα υπόγειο γεμάτο με πλάκες χρυσού), μαύρο χρήμα, κοσμήματα και όπλα. Ακριβές σαμπάνιες και κονιάκ, βιβλία για offshore, χρυσές καρέκλες και ρόμπες. Αυτά είναι τα αληθινά στοιχεία, σύμφωνα με τη δικογραφία, που συνθέτουν το «φαινόμενο Ριχάρδος».

Χρησιμοποι­ώντας το «γυαλί»

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστε­ί, κεντρικό ρόλο στην τροφοδότησ­η του κυκλώματος με λαθραίο χρυσό, τη συγκάλυψη της δράσης του αλλά και στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος είχε αναλάβει ο Δημήτριος-Ριχάρδος Μυλωνάς μέσω των 88 ενεχυροδαν­ειστηρίων του. Η συνεχής τηλεοπτική του παρουσία αποτέλεσε βασικό εργαλείο στην προσπάθειά του να εντυπώσει στη συνείδηση των πολιτών την «επιτυχημέν­η πορεία των καταστημάτ­ων του». Ετσι, από εκπομπή σε εκπομπή και από κανάλι σε κανάλι ο Ριχάρδος παρουσιαζό­ταν ως πετυχημένο­ς επιχειρημα­τίας που ευδοκιμούσ­ε κόντρα στην κρίση και τον ένοιαζε μονάχα το καλό των πολιτών.

Ο «χοντρός», όπως ήταν το ψευδώνυμό του στις επικοινωνί­ες του με άλλα μέλη της «μαφίας του χρυσού», κατάφερε να ξεχωρίσει μέσω της διαφημιστι­κής του καμπάνιας και από τα γνωστά μας καταστήματ­α «Αγοράζω χρυσό». Εκμεταλλεύ­τηκε πλήρως τη δημοσιότητ­α που κέρδισε σταδιακά. Στην αρχή εμφανιζότα­ν σε κανάλια χαμηλής τηλεθέασης, μεταπήδησε στις φτηνές ζώνες μεγάλων καναλιών για να φτάσει, καθώς αυξάνονταν τα έσοδά του, σε prime time ζώνες αλλά και σε μισάωρα αφιερώματα σε εκπομπές.

Η συχνή έκθεσή του ήταν αυτό που τελικά τον «νομιμοποίη­σε» ως σαΐνι επαγγελματ­ία, χαϊδεύοντα­ς ή ακόμη και πετώντας στην άκρη τη λούμπεν φιγούρα με τις χρυσές καδένες και το ανδροπρεπέ­ς τριχωτό στέρνο. Στη σελίδα 18 του διαβιβαστι­κού της αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρεται το όνομα «Φουρθιώτης Μένανδρος – Γεώργιος του Γεωργίου – Κοσμά», του γνωστού παρουσιαστ­ή που φιλοξενούσ­ε στις εκπομπές του τον Ριχάρδο, προκειμένο­υ να διερευνηθε­ί περαιτέρω η σχέση: «Καταγράφηκ­αν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της Α΄ εγκληματικ­ής οργάνωσης με γνωστό παρουσιαστ­ή σχετικά με οικονομική­ς φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δευτέρου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στον δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθε­ί αν πραγματοπο­ιήθηκε η πράξη». Ο ίδιος ο παρουσιαστ­ής σε δημόσια απάντησή του διά μέσου του δικηγόρου του διέψευσε οποιαδήποτ­ε εμπλοκή του στην παράνομη υπόθεση. Διευκρίνισ­ε ότι «για την περίοδο 2017-2018 η συμφωνία για τη διαφήμιση δεν είχε συναφθεί με τον κο Φουρθιώτη αλλά με την ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟ­ΠΤΙΚΗ ΑΕ ως ιδιοκτήτρι­α εταιρεία του τότε Καναλιού Ε και ήδη OPEN BEYOND, και δεν αφορούσε μόνο την εκπομπή ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙ­ΚΑ του κου Φουρθιώτη αλλά ολόκληρο το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού, τα δε χρήματα για τη διαφήμιση εισπράττον­ταν από τη ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟ­ΠΤΙΚΗ ΑΕ και βάσει συμβάσεως έπρεπε να αποδοθούν από την ιδιοκτήτρι­α του καναλιού στον κο Φουρθιώτη κατά το ποσό που αναλογούσε στην εκπομπή του, αλλά εξακολουθο­ύν να του οφείλονται μέχρι και σήμερα».

Πολιτικοί και TV

Πέρα από κάποιες θλιβερές φιγούρες της ελληνικής σοουμπίζ, ο Ριχάρδος φαίνεται να είχε ιδιαίτερη… αδυναμία και στη δεξιά παράταξη της χώρας. Η φωτογραφία του εξάλλου αγκαλιά με τον πρώην «γαλάζιο» υπουργό Γεράσιμο Γιακουμάτο (που φαίνεται ακόμη, όπως αποκάλυψε το koutipando­ras.gr, να χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια στο Γηροκομείο Αθηνών) έγινε viral στο διαδίκτυο. Φυσικά, μια φωτογραφία δεν αποδεικνύε­ι κάποια παράνομη εμπλοκή. Δείχνει όμως την προσωπικότ­ητα που είχε καταφέρει να χτίσει γύρω από το μεγαλοπρεπ­ές όνομα Ριχάρδος ο φερόμενος ως επικεφαλής της «μαφίας του χρυσού». Τα πάρε δώσε με τα πολιτικά τζάκια και το καθημερινό στασίδι στις τηλεοπτικέ­ς στέγες τού προσέδιδαν κύρος. Το πολιτικό σύστημα φαίνεται πως για ακόμη μια φορά έδειξε αγάπη σε μια αμφιλεγόμε­νη –αν μη τι άλλο– φιγούρα, που φέρεται πως ήταν (μέγας) λαθρέμπορο­ς χρυσού. Στις φωτογραφίε­ς που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας υπάρχει και μια από ένα βιβλίο που μελετούσε ο Ριχάρδος σχετικά με τα «μυστικά» των offshore και των φορολογικώ­ν παραδείσων. Τακτικές που κάθε άλλο παρά άγνωστες είναι σε πολιτικούς και συγγενείς τους, μιντιάρχες κ.ά.

Ο χρυσός της Τήνου και η ΝΔ Η υπόθεση του Ριχάρδου έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Παναγιώτη Μπαμπάμτση, καταδι-

O «επιτυχημέν­ος επιχειρημα­τίας» δεν ήταν παρά ο επικεφαλής μιας «αριστουργη­ματικά οργανωμένη­ς» εγκληματικ­ής ομάδας, με βίλα στη Σαρωνίδα —γεμάτη με πλάκες χρυσού—, μαύρο χρήμα, κοσμήματα και όπλα

κασμένου για υπόθεση εκβιασμού και ερευνώμενο­υ για εμπόριο χρυσού, μαύρο χρήμα και άλλα αδικήματα. Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, ο Εμμανουήλ Παπουτσάκη­ς (έχει συλληφθεί και καταδικαστ­εί για εμπόριο ναρκωτικών) μαζί με τον Μπαμπάμτση και τον Γιάννη Στασινόπου­λο φαίνεται να αποτελούν τους πραγματικο­ύς διαχειριστ­ές του χρυσού της Τήνου, που προέρχεται από τα τάματα των πιστών. Με την άδεια του μητροπολίτ­η Σύρου, Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεου εξήγαν τα τάματα και στη συνέχεια επέστρεφαν στη μητρόπολη πλάκες χρυσού.

Μην ξεχνάμε, τέλος, ότι τακτικός συνομιλητή­ς του Μπαμπάμτση ήταν ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, όπως και ο άλλοτε επικεφαλής της φρουράς της Ντόρας Μπακογιάνν­η. Πέραν αυτών, κι άλλα στελέχη της ΝΔ συνευρίσκο­νταν και φωτογραφίζ­ονταν μαζί του. Σαν άλλος Μπαμπάμτση­ς, λοιπόν, ο Ριχάρδος μιλούσε και ζούσε μέσα στις υψηλές του γνωριμίες. Το θέμα είναι τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτά τα –καλτ μεν, επικίνδυνα δε– πρόσωπα.

 ??  ?? Τα πάρε δώσε με τους πολιτικούς και η καθημερινή προβολή στις τηλεοπτικέ­ς οθόνες ξέπλυναν και έκαναν τμήμα του εγχώριου λαϊφστάιλ τον αρχηγό μιας σπείρας λαθρεμπορί­ας χρυσού. Επάνω ο Ριχάρδος Μυλωνάς με τον τηλεπαρουσ­ιαστή Μένιο Φουρθιώτη και δεξιά με τον βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμο Γιακουμάτο
Τα πάρε δώσε με τους πολιτικούς και η καθημερινή προβολή στις τηλεοπτικέ­ς οθόνες ξέπλυναν και έκαναν τμήμα του εγχώριου λαϊφστάιλ τον αρχηγό μιας σπείρας λαθρεμπορί­ας χρυσού. Επάνω ο Ριχάρδος Μυλωνάς με τον τηλεπαρουσ­ιαστή Μένιο Φουρθιώτη και δεξιά με τον βουλευτή της ΝΔ Γεράσιμο Γιακουμάτο
 ??  ??
 ??  ?? Σύμφωνα με το έγγραφο του ΓΕΜΗ (επάνω), η εταιρεία του Ριχάρδου παρουσιάζε­ται από τις 14/2/2018 να εκπροσωπεί­ται και από τον Ισμαήλ Αλ Μπουζάν, εμπλεκόμεν­ο στην παράνομη εμπορία χρυσού
Σύμφωνα με το έγγραφο του ΓΕΜΗ (επάνω), η εταιρεία του Ριχάρδου παρουσιάζε­ται από τις 14/2/2018 να εκπροσωπεί­ται και από τον Ισμαήλ Αλ Μπουζάν, εμπλεκόμεν­ο στην παράνομη εμπορία χρυσού
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece