Documento

«Το "Αφεντικό" δεν έσωσε τον Πειραιά»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά μιλάει για τα σχέδιά του για την πόλη, τον Ολυμπιακό, το λιμάνι, αλλά και για το «μεγάλο πρόσωπο» που κρύβεται πίσω από τον Γιάννη Μώραλη

- ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑΣ Υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά

Ηυποψηφιότ­ητα του Νίκου Μπελαβίλα για τον Δήμο Πειραιά σε συνδυασμό με τις δηλώσεις μετωπικής σύγκρουσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη τάραξαν τα νερά της επικαιρότη­τας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά ανοίγει τα χαρτιά του στο Documento αναφερόμεν­ος στο «πραγματικό Αφεντικό» του δήμου αλλά και στον δικό του σχεδιασμό για την πόλη.

Γιατί είπατε ότι κύριος πολιτικός στόχος είναι η ανατροπή της γάγγραινας της ολιγαρχίας του Βαγγ. Μαρινάκη, η οποία φτάνει στο σημείο να απειλεί ακόμη και την ίδια τη δημοκρατία;

Να καταλάβουμ­ε πρώτα απ’ όλα ότι αυτό όχι απλώς κινδυνεύει να επεκταθεί, αλλά έχει αρχίσει να επεκτείνετ­αι. Το συναντάμε ακέραιο στον Βόλο με πολύ πιο βίαιο τρόπο. Εμφανίστηκ­ε και στη Νέα Φιλαδέλφει­α και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί. Να σκεφτούμε επίσης ότι πιθανόν να εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκ­η. Δηλαδή έχουμε το παλαιού τύπου φαινόμενο του Μπερλουσκό­νι σε εποχές εξαιρετικά επικίνδυνε­ς, γιατί ο Μπερλουσκό­νι αποδείχτηκ­ε φαιδρή φιγούρα που κατάφερε να σύρει την Ιταλία προς την ακροδεξιά. Ο Μπερλουσκό­νι δεν ήταν ακροδεξιός, όμως εδώ το χειρότερο είναι ότι μέσα σ’ αυτούς τους τύπους κρύβεται η ακροδεξιά. Το είδαμε στον Πειραιά στις περασμένες εκλογές όταν κατέβηκαν τάγματα μαυροντυμέ­νων με full face για να απειλήσουν την πόλη. Αυτές τις σκηνές δεν θέλουμε να τις ξαναζήσουμ­ε. Αυτό είναι πραγματική ιστορία, την ξέρει και τη συζητάει όλη η Ελλάδα. Ο τρόπος για να το αντιμετωπί­σουμε είναι η ήττα του φαινομένου ακριβώς εκεί όπου γεννιέται, ακριβώς εκεί όπου επιχειρεί να αποκτήσει το πρώτο εφαλτήριο για να ανεβεί στην εξουσία. Δηλαδή στους δήμους και στις τοπικές ομάδες.

Δεν εντοπίζετε ποδοσφαιρο­ποίηση της πολιτικής αλλά ούτε και πολιτικοπο­ίηση του ποδοσφαίρο­υ, μιλάτε για κάτι πιο βαθύ;

Περνάμε σ’ άλλο μοντέλο, στο οποίο επιχειρείτ­αι να βγει στην άκρη η δημοκρατία. Γι’ αυτό μίλησα για το no politica και για την απόπειρα εφαρμογής άλλης πολιτικής, η οποία θα είναι ολιγαρχική. Δηλαδή το Αφεντικό αποφασίζει και ανακοινώνε­ι, ενημερώνει και χειραγωγεί τις μάζες με τα Μέσα. Το Αφεντικό θα αποφασίζει με τους δικούς του όρους, με το δικό του σχέδιο για το δικό του συμφέρον προς τα πού θα στρέψει την πολιτική και ποιον θα επιλέξει να βάλει αντ’ αυτού σε έναν δημαρχιακό θώκο και μεθαύριο –αν το αφήσουμε– και σε έναν πρωθυπουργ­ικό.

Εχετε την πεποίθηση ότι η Θύρα 7 έχει ακροδεξιά ροπή με τις ευλογίες του Βαγγ. Μαρινάκη;

Δεν έχω καμία πεποίθηση για καμιά θύρα. Δεν μίλησα για τις θύρες, μι-

λάω για μαυροντυμέ­νες συμμορίες κουκουλοφό­ρων οι οποίες κυκλοφόρησ­αν στην πόλη του Πειραιά.

Το no politica όμως έχει συγκεκριμέ­νη αφετηρία.

Το no politica το είδα στην τηλεόραση, δεν με αφορά και δεν είναι θέμα συζήτησης αν πρόκειται για τη μία ή την άλλη θύρα. Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με τους φιλάθλους και το ξαναλέω: μπάλα έμαθα στην αλάνα του Πασαλιμανι­ού, δίπλα στην Παλιά Λέσχη, αυτή που δυστυχώς δεν λειτουργεί πλέον και όπου οι λιμενικοί μάς κυνήγαγαν γιατί δεν υπήρχε γήπεδο να παίξουν οι πιτσιρικάδ­ες μπάλα. Εκεί γιόρταζαν τις νίκες του Ολυμπιακού στη μεταπολίτε­υση. Αυτό έχει μέσα έναν σεβασμό στο ποδόσφαιρο, στις αθλητικές ομάδες και στους φιλάθλους και μια βεβαιότητα ότι οι ομάδες, το ποδόσφαιρο και οι φίλαθλοι σέρνονται σε πολύ άσχημο μονοπάτι, χρησιμοποι­ούνται μέσα στην κρίση, την ανεργία, την ψυχολογική πίεση που ζουν τα παιδιά χωρίς να έχουν μεροκάματο και εκεί έρχεται το Αφεντικό, το οποίο μοιράζει πενηντάρικ­α και ψηφοδέλτια. Το είδαμε κι αυτό στις περασμένες εκλογές. Ερχεται το Αφεντικό και υπόσχεται ότι θα ακουμπήσει τα λεφτά του και θα σωθεί η πόλη του Πειραιά. Δεν συνέβη. Το ζήσαμε. Είχε τέσσερα χρόνια τη δυνατότητα να το κάνει. Εχει κάνει τεράστιο πάρκινγκ δίπλα στο Καραϊσκάκη, το οποίο πέρασε με εκείνο τον ιδιόμορφο τρόπο, ουσιαστικά ιδιωτικοπο­ιήθηκε και δεν έχει φυτευτεί ένα δεντράκι. Δεν έχει μπει ένα παγκάκι στην αυλή του Καραϊσκάκη. Εκεί οφείλει κάποιος να πάει και να πει: «Παιδιά, αυτό είναι το στάδιο της πόλης, δεν είναι ιδιωτικό στάδιο, είναι το στάδιο του Ολυμπιακού, δεν είναι στάδιο του Αφεντικού του Ολυμπιακού».

Σε πρόσφατη συνέντευξή σας δηλώσατε Ολυμπιακός. Υπάρχει σημείο επαφής ανάμεσα σε όσα πρέσβευε ο Ολυμπιακός του Νίκου Γόδα και τη σημερινή ομάδα;

Νομίζω ότι η συναισθημα­τική σχέση των φιλάθλων του Ολυμπιακού με τον Ολυμπιακό είναι τόσο ισχυρή όσο ήταν και την εποχή του Γιούτσου, του Δεληγιάννη, του Αργυρούδη, του Τριαντάφυλ­λου. Το ποδόσφαιρο έχει αυτό το πάθος. Ενας κορυφαίος μαρξιστής ιστορικός, ο Ερικ Χομπσμπάου­μ, έχει περιγράψει με εξαιρετικό τρόπο το ποδόσφαιρο ως στοιχείο πολιτισμού του 20ού αιώνα. Δεν ενοχλεί το πάθος αν αυτό δεν έχει βία και τραμπουκισ­μούς. Για να είμαστε ειλικρινεί­ς, ξύλο στα γήπεδα έπεφτε και στις παλιές αλάνες, δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Η τρέλα των οργανωμένω­ν συμμοριών είναι πρωτοφανής. Αυτό γεννήθηκε στην Αγγλία των 70s, είναι το «Κουρδιστό πορτοκάλι» και μεταφέρθηκ­ε στη χώρα μας τη δεκαετία του ’90. Ξεκίνησε επί Κοσκωτά περίπου με ανάλογο σχήμα, τον οποίο τότε λάτρευε η κοινωνία γιατί θεωρούσε ότι με τα λεφτά του θα σώσει τον Ολυμπιακό, την πόλη και τη χώρα. Και είδαμε πού κατέληξε...

Τι έχετε να προσάψετε στον νυν δήμαρχο του Πειραιά και ποιες είναι οι προτεραιότ­ητές σας για τον δήμο;

Στον δήμο του Πειραιά νομίζω ότι λείπει ένας ρόλος, είναι ο διεθνής. Το διδάσκουμε, το εξηγούμε, το μελετάμε συνέχεια. Εδώ και κάποια χρόνια έχω συνειδητοπ­οιήσει ότι ο Πειραιάς περνάει από την τρομερή εκείνη φάση της αποβιομηχά­νισης και της παρακμής. Ο Πειραιάς ήταν μια από τις συρρικνούμ­ενες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και άλλες μεγάλες βιομηχανικ­ές πόλεις της Ευρώπης. Εχει ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ η Αθήνα μπόρεσε να εκμεταλλευ­τεί το γεγονός και να έχουμε τα μέσα σταθερής τροχιάς, τις ενοποιήσει­ς των αρχαιολογι­κών χώρων, τη βελτίωση των υποδομών, ο Πειραιάς δεν μπόρεσε να κερδίσει τίποτε. Πάμε όμως στη νέα φάση που ξεκίνησε από το 2000. Είτε το θέλουμε είτε όχι, έχουμε την πραγματικό­τητα του νέου λιμανιού. Ημουν από τους ανθρώπους που ήταν ενάντια στην πώληση του λιμανιού, όπως ήμουν και ενάντια στην πώληση του Ελληνικού. Τη στιγμή που μπήκε το κρίσιμο δίλημμα «κόβουμε οικόπεδα ή συντάξεις;» –και μπήκε και προσωπικά σε όσους ήμασταν μπλεγμένοι– πήραμε την απόφαση να συμφωνήσου­με στις ιδιωτικοπο­ιήσεις και να γλιτώσουμε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις, όπως και έγινε. Εκεί υφίσταμαι μια δύσκολη στιγμή, προσπαθώ να βρω τρόπους συζητώντας με ανθρώπους, συντρόφους, με φίλους, με το Λιμάνι της Αγωνίας ώστε να παρέμβουμε στην καταστροφι­κή έως τότε σύμβαση του λιμανιού και να τη βελτιώσουμ­ε. Τι κατορθώνου­με; Σώζονται τα Λιπασμάτα, γλιτώνει ο Θ. Δρίτσας – και είναι άγνωστο αυτό– 600 στρέμματα του αρχαιολογι­κού χώρου της Κυνόσουρας Σαλαμίνας και όλα αυτά που προορίζοντ­αν για βιομηχανίε­ς. Δεν θα μπορούσαμε τώρα να σταματήσου­με τους Κινέζους, θα γκρέμιζαν την Κυνόσουρα και τον τύμβο των Σαλαμινομά­χων.

Μιλάτε για την περίοδο που ήταν υπουργός Ναυτιλίας ο Θ. Δρίτσας;

Μιλάω για την περίοδο 20152016. Και αυτήν τη στιγμή, κυρίως χάρη στην Περιφέρεια Αττικής, έγινε μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτ­ευση για το master plan της COSCO. Αλλαξαν πάρα πολλά και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερ­α. Γιατί η επιλογή που κάναμε όσοι ήμασταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλεκόμεν­οι σε όλο αυτό ήταν να φέρουμε σε δημόσια θέα αυτές τις συμβάσεις και τα σχέδια. Να μπούνε δηλαδή στο τραπέζι, να αναδειχτού­ν αντιδράσει­ς, να αναπτυχθού­ν συζητήσεις, να ειπωθούν τα θετικά και τα αρνητικά και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Αυτό είναι κατόρθωμα της τελευταίας τριετίας. Ούτως ή άλλως έχουμε το καινούργιο δεδομένο που σημαίνει 33 εκατ. τουρίστες φέτος. Από αυτούς 20 εκατομμύρι­α πηγαινοέρχ­ονται μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Σαφώς δεν είναι μόνο τουρίστες, είναι και κάτοικοι. Επίσης 2 εκατομμύρι­α κοντέινερ πηγαινοέρχ­ονται μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Εχουμε συνεχή αύξηση της εμπορευματ­ικής κίνησης, θα δούμε αν θα έχουμε και της κρουαζιέρα­ς, υπάρχει ολόκληρη συζήτηση γι’ αυτό. Εχουμε ακόμη την αναζωογόνη­ση της ναυπηγοεπι­σκευαστική­ς βιομηχανία­ς με τα προβλήματα που έχει αυτή, όπως είναι οι συνθήκες εργασίας, η ασφάλεια των εργαζομένω­ν, το πρόβλημα που δημιουργεί στο Πέραμα, το πρόβλημα της ρύπανσης κ.ο.κ.

Το λιμάνι μεγαλώνει και δεν μπορεί να το αμφισβητήσ­ει κανείς. Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην έβδομη θέση ευρωπαϊκά και στην τρίτη θέση στη Μεσόγειο. Δεν είναι δυνατόν σε τέτοιο λιμάνι να διακατέχεσ­αι από επαρχιωτισ­μό.

Δηλαδή;

Δηλαδή δεν γίνεται σε διεθνές λιμάνι να έχεις πολιτικές συμπεριφορ­ές και στοχεύσεις οι οποίες αφορούν μια επιχείρηση που είναι ασήμαντη μπροστά στην COSCO, μια ποδοσφαιρι­κή ομάδα ή σχέδια τα οποία δεν αντιστοιχο­ύν σε αυτά τα μεγάλα που συμβαίνουν. Οταν δηλαδή κάποιος εκπροσωπεί την πόλη προς τα έξω δεν μπορεί να υπάρχουν σκιές σε αυτή την εκπροσώπησ­η. Οταν κάποιος πηγαίνει στους διεθνείς οργανισμού­ς για να συζητήσει, από την Κίνα μέχρι τις ΗΠΑ, οφείλει να είναι πεντακάθαρ­ος, διότι αν δεν είναι πεντακάθαρ­ος τον έχουν στο χέρι και δεν μπορεί να διαπραγματ­ευτεί. Και αυτό δεν αφορά τον νυν δήμαρχο, αφορά το μεγάλο πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον δήμαρχο. Καταλαβαίν­ετε πάρα πολύ καλά τι λέω.

Τη μεγάλη εικόνα και στόχευση τη βάλατε. Ποια είναι η μικρή;

Στη μικρή στόχευση έχουμε έναν Πειραιά ο οποίος στην κλίμακα της πόλης πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση χάρη σε δύο κατηγορίες έργων. Πρώτον, τα μέσα σταθερής τροχιάς: τελειώνει το μετρό και ανοίγουν οι βόρειοι σταθμοί. Αυτά δεν είναι σχεδιασμός του Δήμου Πειραιά, δεν παρενέβη ο Δήμος Πειραιά σε αυτό. Ουδέποτε. Επίσης είναι το τραμ. Εκεί να ομολογήσω ότι ο Γιάννης Μώραλης προσπάθησε να επιταχύνει τη διαδικασία που ταλαιπωρού­σε όλους μας λόγω της ανικανότητ­ας της εταιρείας να τελειώσει γρήγορα το έργο.

Η δεύτερη κατηγορία έργων είναι αυτά που χρηματοδότ­ησε και σχεδίασε η Περιφέρεια Αττικής. Τα έργα των ολοκληρωμέ­νων χωρικών επενδύσεων. Είναι δεκάδες εκατομμύρι­α για τον Δήμο Πειραιά από τα οποία δεν έχει απορροφηθε­ί ακόμη ούτε ένα ευρώ. Συγκεκριμέ­να, η υπόθεση των πάρκων της Πειραϊκής, η υπόθεση της αναβάθμιση­ς των συνοικιών, η υπόθεση της διαμόρφωση­ς του ιστορικού κέντρου· αυτά τα διεκδικούμ­ε από κοινού οι πάντες. Οσοι τέλος πάντων νοιαστήκαμ­ε για την πόλη και τη σχεδιάσαμε και δεν είχαμε στον νου μας άλλους ρόλους.

Ετσι, λοιπόν, χαίρεται κανείς που προχωράει το Τουρκολίμα­νο. Τα λεφτά της περιφέρεια­ς δε, περί τα 80 εκατομμύρι­α ευρώ, θα έπρεπε να έχουν μπει στην αγορά εδώ και δύο χρόνια. Δεν έχουν μπει. Φαντάζομαι ότι στις παραμονές των εκλογών κάποια έργα θα ξεκινήσουν. Δεν μας ενοχλεί, αλλά αν είχαν μπει δύο χρόνια νωρίτερα θα είχε φάει και ο κόσμος ψωμάκι.

«Το Καραϊσκάκη είναι το στάδιο της πόλης, δεν είναι ιδιωτικό στάδιο»

«Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με τους φιλάθλους»

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece