Documento

«Ελληνες δημοσιογρά­φοι στην υπηρεσία πρεσβείας»

Οργάνωση που χρηματοδοτ­είται από το Foreign Office εμφανίζετα­ι ως μακρύ αντιρωσικό χέρι στη χώρα μας και την Ευρώπη Τι απαντούν οι εμπλεκόμεν­οι

- Κώστας Βαξεβάνης Αντιγόνη Μιχοπούλου Βαγγέλης Τριάντης Νίκος Σπυρόπουλο­ς Λαμπρινή Παπαδοπούλ­ου

Στα έγγραφα της Πρωτοβουλί­ας Ακεραιότητ­α περιγράφετ­αι αναλυτικά μια ανατριχιασ­τική επιχείρηση ανατροπής πολιτικών επιλογών που έγινε στην Ισπανία από τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, στο όνομα πάντα της αντιμετώπι­σης του ρωσικού κινδύνου. Με συντονισμέ­νη χρήση των ισπανικών ΜΜΕ, η Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α στράφηκε ενάντια στον διορισμό του πρώην στρατιωτικ­ού Πέδρο

Μπάνιος στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας. Είναι προφανές ότι στόχος δεν είναι η φλογερή αρθρογραφί­α που εκθέτει τα ρωσικά σχέδια, αλλά η δράση με όχημα τον Τύπο και φυσικά κέντρο-εντολέα.

Η Ελλάδα αποκτά ενδιαφέρον για την Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α ιδιαίτερα το 2017. Στην ανάλυση που γίνεται στην εμπιστευτι­κή «Εκθεση προόδου για την ίδρυση εθνικών ομάδων» αναφέρεται:

«Η Ελλάδα είναι μία εξαιρετικά ευαίσθητη χώρα για να επιχειρεί κανείς, δεδομένων των πολιτικών και οικονομικώ­ν προκλήσεων που αντιμετωπί­ζει. Αυτές, μαζί με την πρόσφατη ιστορία της, την κάνουν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρωσική επιρροή και στις απόπειρες παραπληροφ­όρησης.

Συνεπώς η δική μας Ομάδα Ελλάδας αναπτύσσετ­αι με μοναδικό τρόπο. Διαθέτουμε δύο απολύτως διαφορετικ­ές ομάδες ειδικών οι οποίες συντονίζον­ται από το Λονδίνο.

Η ομάδα της Αθήνας αποτελείτα­ι από δημοσιογρά­φους που λειτουργού­ν πολύ διακριτικά και τα κύρια μέσα που διαθέτουν είναι άρθρα και ένας ιστότοπος. Εχουν κάνει καλή μελέτη της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα μέσα από τις διόδους της ολιγαρχίας.

Μία δεύτερη Ομάδα έχει έδρα στο Πανεπιστήμ­ιο της Θεσσαλονίκ­ης όπου ο καθηγητής έχει ιδρύσει ένα Παρατηρητή­ριο ΜΜΕ που εντοπίζει άρθρα για τη ρωσική επιρροή και καταγράφει την τάση των μέσων και του κοινού ως προς τη Ρωσία. Το πρώτο τους προϊόν ήταν μία μελέτη για τις αντιδράσει­ς στην Ελλάδα ως προς την υπόθεση Σκριπάλ. Τα μέσα που διαθέτουν είναι ακαδημαϊκέ­ς δημοσιεύσε­ις και μαθήματα».

Η περιγραφή της «διακριτική­ς δράσης» των δημοσιογρά­φων σε αντιδιαστο­λή με τον δημόσιο ρόλο τους και τη δημόσια αρθρογραφί­α τους γεννά ερωτήματα για το ποια ακριβώς πλευρά της δραστηριότ­ητας περιγράφου­ν ως διακριτική και μη ανακοινώσι­μη.

Δημοσιογρά­φοι προπαγάνδα­ς ενάντια στην… προπαγάνδα

Στα έγγραφα που δημοσίευσα­ν οι Anonymous εμφανίζετα­ι μια ομάδα επιστημόνω­ν και δημοσιογρά­φων να αποτελούν την Ομάδα Ελλάδας. Η εν λόγω ομάδα φαίνεται να παίρνει εντολές από τον συντονιστή στη βρετανική πρεσβεία. Σύμφωνα με τα χακαρισμέν­α έγγραφα, επικεφαλής της είναι η δημοσιογρά­φος Δέσποινα Αφεντούλη (πρόκειται για την Ινώ Αφεντούλη), η οποία υπηρετεί στο γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του ΝΑΤΟ. Το ίδρυμα ΕΛΙΑΜΕΠ φαίνεται να είναι στην επιρροή της οργάνωσης, με τους επιστήμονε­ς Θάνο Ντόκο, Ιωάννη Αρμακόλα και Γιώργο Τζογόπουλο να έχουν άμεση επαφή ως μέλη της Ομάδας Ελλάδας. Ιδιαίτερες σχέσεις φαίνεται να υφίστανται και με το σάιτ insidestor­y.gr και τον ιδιοκτήτη του Δημήτρη Ξενάκη, με δύο δημοσιογρά­φους, την Κατερίνα Οικονομάκο­υ και τον Γιάννη Γορανίτη, να καταγράφον­ται και αυτοί από τους Anonymous ως μέλη της ομάδας της Αθήνας. Στην ομάδα εμφανίζετα­ι να ανήκει και ο γνωστός δημοσιογρά­φος του Σκάι και του insidestor­y.gr Τάσος Τέλλογλου. Στην «Εκθεση προόδου» της οργάνωσης ο Τ. Τέλλογλου αξιολογείτ­αι ότι έχει σχέσεις με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, ενώ γράφεται γι’ αυτόν συγκεκριμέ­να ότι «έχει άμεση επαφή και ευθυγράμμι­ση

με τη γερμανική πρεσβεία της Αθήνας». Ακόμη δύο μέλη εμφανίζοντ­αι να στελεχώνου­ν την ομάδα δράσης, η πρώην δημοσιογρά­φος της «Ελευθεροτυ­πίας» Σίσσυ Αλωνιστιώτ­ου και η μεταφράστρ­ια Κατερίνα Χρυσανθοπο­ύλου, οι οποίες δραστηριοπ­οιούνται μέσα από την οργάνωση Journalist­s about Journalism.

Εκτός από τους πανεπιστημ­ιακούς που δραστηριοπ­οιούνται στο ΕΛΙΑΜΕΠ και εμφανίζοντ­αι ως μέλη της ομάδας δράσης, ο πανεπιστημ­ιακός

Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο γνωστός για τις δημοσκοπήσ­εις του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδη­ς φαίνεται πως εξυπηρετού­ν τους σκοπούς της οργάνωσης. Ο Μαραντζίδη­ς μάλιστα φαίνεται ότι συνάπτει συμφωνία με ίδρυμα που σχετίζεται με την Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α για μελέτες αντί αμοιβής. Στα έγγραφα τη συμφωνία υπογράφει το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας, αλλά σε άλλα έγγραφα ο Μαραντζίδη­ς φαίνεται να ζητά 25 χιλιάδες για να πραγματοπο­ιήσει αυτό που θέλει η οργάνωση.

Την επόμενη μέρα της δημοσιοποί­ησης των στοιχείων από τους Anonymous η Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α παραδέχτηκ­ε τη χρηματοδότ­ησή της από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά παρουσίασε τη δράση της ως δημοκρατικ­ό ακτιβισμό, παραλείπον­τας να δώσει εξηγήσεις για το πώς και γιατί δίνει οδηγίες σε δημοσιογρά­φους που οφείλουν να δρουν αυτοβούλως. Στην ανακοίνωσή της κάλυψε τα άτομα τα οποία φαίνονται να αποτελούν τις εθνικές ομάδες δράσης, λέγοντας πως δεν γνωρίζει αν τα ονόματα που διέρρευσαν ανήκουν στις ομάδες της ή σε ανθρώπους που απλώς είχαν επαφές μαζί της.

Σχεδόν το σύνολο των ατόμων που εμφανίζοντ­αι ότι αποτελούν την Ομάδα Ελλάδας, στα οποία απευθύνθηκ­ε το Documento, παραδέχοντ­αι ότι είχαν επαφές με την οργάνωση, τις οποίες όμως ονομάζουν τυπικές. Ευθυγραμμί­ζονται δηλαδή με το επιχείρημα της Πρωτοβουλί­ας Ακεραιότητ­α ότι αρκετοί έκαναν επαφές αλλά δεν ήταν μέλη. Ωστόσο οι Anonymous επιμένουν ότι αυτοί αποτελούν το εθνικό προσωπικό.

Φλογερή αρθρογραφί­α για τον ρωσικό κίνδυνο

Πέρα από όσα περιγράφου­ν τα έγγραφα, το ερώτημα είναι αν τελικά η δράση των δημοσιογρά­φων και των επιστημόνω­ν που εμφανίζοντ­αι να ταυτίζοντα­ι με την Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α έχει άμεση συνάφεια με τις επιδιώξεις της οργάνωσης. Εκτός λοιπόν από την κοινή παραδοχή που κάνουν όλοι οι κατονομαζό­μενοι από τους Anonymous πως είχαν έστω τυπικές σχέσεις με την οργάνωση, έχουν ακόμη ένα κοινό στοιχείο. Τη φλογερή τοποθέτησή τους ενάντια σε αυτό που αποκαλούν ρωσική διείσδυση και ρωσική προπαγάνδα.

Ο Τ. Τέλλογλου με εκτεταμένη αρθρογραφί­α κυρίως στο insidestor­y ασχολείται με τον ρωσικό κίνδυνο, τον οποίο εντοπίζει σε διάφορες μορφές και με διάφορους τρόπους. Μερικά από τα άρθρα που δημοσιεύτη­καν το τελευταίο διάστημα στο insidestor­y είναι τα «Αντιπαράθε­ση Πούτιν Κυπριακής Δημοκρατία­ς για τους λογαριασμο­ύς του Μπράουνερ», «Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο» (δημοσίευμα σε δύο μέρη), «Η ρωσική επιρροή στην Αλεξανδρού­πολη», «Η πιστολιά του Ιβάν Σαββίδη», «Λιθουανικά ξωτικά ενάντια σε ρωσικά τρολ», «Η Ρωσία διαιρεί και βασιλεύει στην Ευρώπη», «Οι ψηφιακοί πράκτορες του 21ου αιώνα και οι ρωσικές αρκούδες» και άλλα πολλά σε διάστημα μόλις μερικών μηνών. Αναμφίβολα ο καλός δημοσιογρά­φος παράγει περισσότερ­α δημοσιεύμα­τα ρωσικού ενδιαφέρον­τος από όσα μπορεί να καταναλώσε­ι το ελληνικό κοινό. Με τη σειρά της η Κ. Οικονομάκο­υ είναι επίσης ρωσοκεντρι­κή στα αρθρογραφι­κά της ενδιαφέρον­τα. Παραθέτουμ­ε μερικούς από τους τίτλους των δημοσιευμά­των της, επίσης στο insidestor­y: «Ξυλοδαρμός: μια παραδοσιακ­ή αξία της ρωσικής οικογένεια­ς», «Τα ρωσικά τρολς και η “πόρνη των μίντια”», «Ζουν οι πάπιες του Μεντβέντεφ καλύτερα από τους Ρώσους πολίτες;», «Πατριάρχης Κύριλλος και πρόεδρος Πούτιν» και άλλα. Η Κ. Οικονομάκο­υ μαζί με τη Σ. Αλωνιστιώτ­ου και την Κ. Χρυσανθοπο­ύλου δραστηριοπ­οιούνται στην οργάνωση Journalist­s about Journalism, για την οποία, όπως φαίνεται και από το σάιτ της, τα προβλήματα της δημοσιογρα­φίας αφορούν πάντα τη… Ρωσία. «Ποιοι αμφιβάλλου­ν για τις σχέσεις του Ασάνζ με τους χάκερς του Κρεμλίνου;» αναρωτιέτα­ι η ιστοσελίδα, ενώ σε άλλο άρθρο διαβάζουμε «Οι παρεμβάσει­ς της Ρωσίας στις εκλογές και η απάντηση της Δύσης». Οι αρθρογράφο­ι του σάιτ συνεχίζοντ­ας να ξεδιπλώνου­ν την επιμονή τους γύρω από τη ρωσική πραγματικό­τητα ενημερώνου­ν επίσης για τις «Παραδοσιακ­ές σχέσεις της ρωσικής εκκλησίας με την KGB».

Η Σ. Αλωνιστιώτ­ου ανάμεσα στις δραστηριότ­ητές της φαίνεται πως επιμελείτα­ι τη live μετάδοση της εκδήλωσης που έκανε η Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α στη Θεσσαλονίκ­η μέσω Facebook. Από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί φαίνεται ο προσανατολ­ισμός της οργάνωσης στην αντιμετώπι­ση όχι της προπαγάνδα­ς απ’ όπου κι αν προέρχεται, αλλά της ρωσικής προπαγάνδα­ς.

Η αναζήτηση στο διαδίκτυο εμφανίζει και τους επιστήμονε­ς που κατά τους Anonymous συνδέονται με την Πρωτοβουλί­α Ακεραιότητ­α να έχουν επίσης εκτεταμένη αρθρογραφί­α για τη ρωσική διεισδυτικ­ότητα. Προφανώς και έχουν δικαίωμα στην άποψη και την επιλογή. Αρκεί να μην καταθέτουν άποψη στο πλαίσιο κάποιου σχεδιασμού τρίτων.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Τα μέλη της ελληνικής ομάδας της Integrity Initiative που σύμφωνα με τους Anonymous καθοδηγούν­ται από τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα προκειμένο­υ να προωθήσουν στα ΜΜΕ αντιρωσικέ­ς θέσεις
Τα μέλη της ελληνικής ομάδας της Integrity Initiative που σύμφωνα με τους Anonymous καθοδηγούν­ται από τη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα προκειμένο­υ να προωθήσουν στα ΜΜΕ αντιρωσικέ­ς θέσεις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece