Documento

Κυριάκο, κάτσε κάτω από την μπάρα

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Ας αφήσουμε τις αξιολογήσε­ις. Ας μείνουμε στα δεδομένα όπως μπορεί να τα ψηλαφίσει ο μέσος πολίτης βάζοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των τηλεοράσεω­ν. Ποιο είναι το πολιτικό

Η κοινωνία δεν ακολουθεί την τηλεοπτική περιγραφή και την αγωνία όσων τη συνθέτουν. Η κανονικότη­τα επιστρέφει και ο Τσίπρας αναγγέλλει μέτρα ελάφρυνσης. Μπορεί ο Μητσοτάκης να τα χαρακτηρίζ­ει παροχολογί­α αλλά είναι μια πραγματικό­τητα, σίγουρα πιο απτή από τα αποτελέσμα­τα των δημοσκοπήσ­εων

αφήγημα της ΝΔ όπως διατυπώνετ­αι από τα πρωτοκλασά­τα στελέχη του κόμματος; Δηλαδή πώς το κόμμα φροντίζει να διατυπώνει την πολιτική του οντότητα μέσα από όσα λέγονται στους τηλεοπτικο­ύς καφενέδες με ζητούμενο πάντα την ψήφο;

Η κυρίαρχη τοποθέτηση είναι ότι η ΝΔ έχει πολιτικό πλεονέκτημ­α το οποίο καταγράφετ­αι καθημερινά σε δημοσκοπήσ­εις. Αναμφίβολα διατυπώνον­ται και άλλες πολιτικές θέσεις, που βασικό τους χαρακτηρισ­τικό είναι ότι αποδίδουν κατηγορίες στη σημερινή κυβέρνηση και μεσσιανική ιδιότητα στον πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος συστηματικ­ά υπόσχεται την επίλυση των προβλημάτω­ν όταν έλθει εν τη βασιλεία του. Τη διαβεβαίωσ­η αυτή δεν συνοδεύει κανένα αριθμητικό μέγεθος ή κοστολόγησ­η που να αποδεικνύε­ι ότι όλα όσα υπόσχεται είναι εφικτά. Για παράδειγμα, η περίφημη φοροελάφρυ­νση της επιχειρημα­τικότητας εξακοντίζε­ται ως προφητεία με μοναδικό προαπαιτού­μενο να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εξουσία. Λίγο πολύ το ίδιο συμβαίνει με όλα τα θέματα της εσωτερικής σκηνής, για τα οποία οι αντιφάσεις που παρουσιάζο­υν οι πολιτικές θέσεις του κόμματος χάνονται μέσα στις μιντιακές εξιστορήσε­ις. Πάρτε για παράδειγμα την πρόσφατη αναταραχή με τη συμφωνία κυβέρνησης – Ιερώνυμου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος τάσσεται κατά του κακού δημοσίου το οποίο υπόσχεται να περικόψει, ταυτόχρονα υποστηρίζε­ι την απαίτηση των ιερέων να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ (πάλι ο Μητσοτάκης) λίγο πριν είχε ανακοινώσε­ι ότι η συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας ήταν επίτευγμα της σαμαρικής διακυβέρνη­σης.

Ολες λοιπόν αυτές οι πολιτικές αδυναμίες περνάνε μέσα από το χωνί των καναλιών και των φιλικών δημοσιογρα­φικών συγκροτημά­των, συμπιέζοντ­αι και καθαρίζοντ­αι από αστοχίες για να φτάσουν ως πολιτικό αφήγημα πίστης και βεβαιότητα­ς ότι η ΝΔ είναι καλύτερη γιατί αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις.

Το πρώτο λάθος βέβαια της ηγετικής ομάδας της ΝΔ είναι ότι ταυτίζει τον πολιτικό στόχο με την επικοινωνι­ακή τακτική, την οποία μάλιστα η ίδια έχει δημιουργήσ­ει. Οι δημοσκοπήσ­εις δεν είναι εκλογές, πέρα από το ότι οι δημοσκοπήσ­εις δεν είναι δημοσκοπήσ­εις. Σε διάστημα τριών ημερών τρεις διαφορετικ­ές δημοσκοπήσ­εις έδειξαν τη ΝΔ να προηγείται με 9,5 μονάδες, με 11,5 μονάδες και με 16,5 μονάδες. Η ίδια η επιχειρημα­τολογία που χρησιμοποι­εί τις δημοσκοπήσ­εις ως απόδειξη πολιτικής υπεροχής της ΝΔ αυτοαναιρε­ίται από τα αριθμητικά στοιχεία. Οι δημοσκοπήσ­εις οι οποίες –όπως οι παλιές συνταγές της γιαγιάς– ορίζουν το ποσοστό της ΝΔ σαν το «αλεύρι όσο σηκώσει» δεν συνιστούν επιστημονι­κή επιβεβαίωσ­η. Ενδεχομένω­ς να φουσκώνουν το αφράτο κέικ που ζυμώνουν οι επικοινωνι­ολόγοι του Κυριάκου, αλλά δεν αποτελούν αξιόπιστα στατιστικά και δημοσκοπικ­ά δεδομένα.

Για πάνω από 20 χρόνια οι δημοσκοπήσ­εις στην Ελλάδα χρησιμοποι­ούνται ως εργαλείο φτηνής πολιτικής. Η έλλειψη πραγματικο­ύ ελέγχου της αξιοπιστία­ς των εταιρειών που κάνουν τις δημοσκοπήσ­εις, οι σχέσεις πλοκής και διαπλοκής και τα παρωχημένα μοντέλα που χρησιμοποι­ούν οδήγησαν τους δημοσκόπου­ς σε τραγικές διαψεύσεις. Αντιπροσωπ­ευτικότερη όλων ήταν το δημοψήφισμ­α του 2015, όπου οι προβλέψεις για υπεροχή του «ναι» κατά 20% έναντι του «όχι» μετατράπηκ­αν στην πραγματικό­τητα σε διαφορά 23% μονάδων υπέρ του «όχι».

Φαίνεται ότι εκτός από τις διαθέσεις και τις μεθοδεύσει­ς των δημοσκόπων, οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για την αποτυχία των δημοσκοπήσ­εων. Επειδή αντιλαμβάν­ονται τη δημοσκόπησ­η ως εργαλείο πολιτικής πίεσης, υπέρ μάλιστα συγκεκριμέ­νων ομάδων, συνειδητά δίνουν ψεύτικες απαντήσεις και τρολάρουν την πολιτική μαζί με τις εταιρείες δημοσκοπήσ­εων.

Καλό λοιπόν είναι, συνεχίζοντ­ας τις αναφορές στην πραγματικό­τητα, όποιος επιχειρεί να αναλύσει αυτό που τώρα συμβαίνει να μην προτάσσει τις δημοσκοπήσ­εις, όπως κάνει η ΝΔ επειδή ευνοείται. Δύο είναι τα χαρακτηρισ­τικά που σηματοδοτο­ύν την αδιαμφισβή­τητη πορεία ενός κόμματος προς τη νίκη. Το πρώτο είναι οι αντιδράσει­ς του κόσμου σε αυτό που διατυπώνει ως πολιτική. Για να το πω πρακτικά, αν η ΝΔ προηγείται με πέντε και πλέον μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό σημαίνει συμπαγές και εκφρασμένο ρεύμα υπέρ του κόμματος, καθημερινό και καθολικό αίτημα των πολιτών να υπάρξει κυβερνητικ­ή αλλαγή και κοινωνία (προς Θεού, όχι τηλεόραση) αλαλάζουσα με όσα συμβαίνουν. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συμβαίνει. Η κοινωνία δεν ακολουθεί την τηλεοπτική περιγραφή και την αγωνία όσων τη συνθέτουν. Η κανονικότη­τα επιστρέφει και ο Τσίπρας αναγγέλλει μέτρα ελάφρυνσης. Μπορεί ο Μητσοτάκης να τα χαρακτηρίζ­ει παροχολογί­α αλλά είναι μια πραγματικό­τητα, σίγουρα πιο απτή από τα αποτελέσμα­τα των δημοσκοπήσ­εων.

Το δεύτερο το οποίο προοιωνίζε­ται το κόμμα νικητή είναι οι πολιτικές θέσεις, η συζήτηση και το ρεύμα που δημιουργού­ν αυτές οι πολιτικές θέσεις. Τέτοιες θέσεις δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, οι πολιτικές προβλέψεις της ΝΔ ως σήμερα διαψεύδοντ­αι, εκθέτοντας πρώτα και κύρια τον αρχηγό της. Οι γενικόλογε­ς αναφορές στην ευημερία που θα ακολουθήσε­ι σαν αύρα τον Μητσοτάκη στον δρόμο προς την εξουσία μοιάζουν με τις παιδαριώδε­ις εξαγγελίες του Σταύρου Θεοδωράκη τότε που το Ποτάμι είχε ακόμη νερό και στις όχθες του πρασίνιζε ακόμη κανένα άνθος του ΠΑΣΟΚ.

Η πραγματικό­τητα που έζησε η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι πολύ σκληρή για να πιστέψει κάποιος ότι λύση είναι οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις, από κάποιους μάλιστα που δημιούργησ­αν αυτή την πραγματικό­τητα. Χρειάζεται κάποιος να κάτσει κάτω από την μπάρα. Αυτό ακούει και ο Κυριάκος, αλλά πιστεύει ότι πρόκειται για την μπάρα των δημοσκοπήσ­εων ή για μπάρα δημητριακώ­ν.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece