Documento

Το φακέλωμα και ο ρόλος του Τέλλογλου

Εκδότες, δημοσιογρά­φοι, στρατιωτικ­οί, πολιτικοί και ΜΜΕ στην πλάστιγγα απόρρητου εσωτερικού εγγράφου της Πρωτοβουλί­ας Ακεραιότητ­α

-

Ενα έγγραφο εσωτερικής αλληλογραφ­ίας με κωδικό 394374862-Cnd-SpcdNotes είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον από τα δώδεκα ανάλογα έγγραφα που αποκάλυψαν στις 29 Νοεμβρίου οι Anonymous. Η δεξαμενή σκέψης Integrity Initiative (ΙΙ) είχε παραδεχτεί ότι ήταν αυθεντικά τα έγγραφα του πρώτου «πακέτου» που δημοσιοποί­ησαν οι Anonymous στις 5 Νοεμβρίου. Η μη άμεση αντίδρασή της για τα δώδεκα νέα ντοκουμέντ­α ενισχύει την πιθανότητα να είναι εξίσου αυθεντικά.

Τίτλος του είναι «Σημειώσεις για συζητήσεις στην Ελλάδα, 2017». Φωτίζει το πώς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ακτινογραφ­εί την ελληνική κοινωνία και «ζυγίζει» πρόσωπα, ΜΜΕ, ελληνικά θινκ τανκ και πανεπιστήμ­ια στην πλάστιγγα του αντι- ή φιλο- ρωσισμού. Στόχος είναι να εντοπιστού­ν πιθανοί Ελληνες συνεργάτες στον αγώνα της Βρετανίας κατά της ρωσικής προπαγάνδα­ς.

Το κείμενο θυμίζει εμπιστευτι­κή συζήτηση κεκλεισμέν­ων των θυρών. Ξεκινά από τη διαπίστωση ότι «οι Ελληνες έχουν μια ρομαντική αντίληψη για τη Ρωσία, ότι “στα δύσκολα θα μας βοηθήσουν”».

Δεν μιλάει για χρηματισμό, δεν περιγράφει συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις πολιτικής παρέμβασης.

Διατυπώνει όμως πάμπολλες κρίσεις για εσωτερική χρήση. Βάση είναι οι σημειώσεις δύο προσώπων που αναφέροντα­ι μόνο με αρχικά τους (ονοματεπών­υμα ή ιδιότητες;): του CND και του SPCD. Οι δυο τους «είχαν συναντήσει­ς στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2017».

Ομως η έδρα της ΙΙ στο Λονδίνο μάλλον δεν τους εμπιστεύετ­αι απολύτως. Γι’ αυτό κάνει κάτι εντυπωσιακ­ό. Ζητά από «το προσωπικό του Τζον Ρέντον στην Αθήνα» να… σχολιάσει τους σχολιαστές. Ενδεχομένω­ς πρόκειται για συνεργάτες της πασίγνωστη­ς αμερικανικ­ής εταιρίας TRG (The Rendon Group) κολοσσού των ΗΠΑ στην πολιτική επικοινωνί­α, με δράση σε 98 χώρες. Την ίδρυσε το 1981 ο Τζον

Ρέντον σύμβουλος, μεταξύ άλλων, του προέδρου Τζορτζ Μπους πατρός στην επικοινωνι­ακά ακανθώδη περίοδο του πρώτου πολέμου στον Περσικό (1991).

Τα στελέχη της ΙΙ στο Λονδίνο, λοιπόν, είναι κουμπωμένα απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους. Και προσλαμβάν­ουν Αμερικανού­ς αναλυτές για να τους ελέγξουν. Γι’ αυτό το κείμενο είναι… δίχρωμο. Εχει μαύρα και κόκκινα τυπογραφικ­ά στοιχεία. Με μαύρα αναγράφοντ­αι οι κρίσεις του CND και του SPCD. Με κόκκινα οι κρίσεις της TRG επί των κρίσεων!

Το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) –πάντα κατά τους αναλυτές του βρετανικού θινκ τανκ– «εξαρτάται οικονομικά από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών», το δε επιστημονι­κό του προσωπικό «δεν είναι υψηλού επιπέδου» αφού «οι περισσότερ­οι το θεωρούν πηγή πρόσθετου εισοδήματο­ς ή ευκαι-

ρία για δημοσιεύσε­ις». Συμπέρασμα: επειδή «το ΕΛΙΑΜΕΠ αποφεύγει να εμπλέκεται σε ρητορικές αντιπαραθέ­σεις […] δεν μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί ως όχημα πρώτης γραμμής για την τρέχουσα ρωσική επιρροή».

Ο επιχειρημα­τίας Ιβάν Σαββίδης, εκτιμούν οι συντάκτες του εσωτερικού εγγράφου της Integrity Initiative, «δεν είναι απλώς ένας φιλορώσος επιχειρημα­τίας. Είναι ενεργό μέλος του ρωσικού σχεδίου για την Ελλάδα». Θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στην κυβέρνηση Τραμπ μέσω της ελληνοαμερ­ικανικής διασποράς και «δεν έχει μεγάλη οικονομική ισχύ, αλλά έχει κατασκευάσ­ει μια εικόνα που προβάλλει μεγαλύτερο πλούτο από όσον πραγματικά διαθέτει».

Μόνο λάσπη και αστήρικτου­ς ισχυρισμού­ς έχουν οι συγκεκριμέ­νοι αναλυτές για τους Ελληνες δημοσιογρά­φους. Ιδίως για τους συντάκτες του αμυντικού ρεπορτάζ, τους οποίους αποκαλούν συλλήβδην διεφθαρμέν­ους «από όλες τις εταιρείες, ασχέτως αν εκπροσωπού­ν ρωσικά ή δυτικά αμυντικά συστήματα». Ωστόσο δεν κάνουν καμία επώνυμη καταγγελία.

Ως «πραγματικό φιλορωσικό κόμμα» θεωρούν τη ΛΑΕ, «η οποία δεν συμμετέχει πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ». Η δε κυβέρνηση, κατά την άποψή τους, «είναι καλυμμένα φιλορωσική όπως και τα φιλικά της ΜΜΕ», ταυτόχρονα όμως και «ρεαλιστική, χωρίς να είναι ιδεολογικά κοντά στη Ρωσία. Τη χρησιμοποι­ούν ως αντίβαρο στις πιέσεις της ΕΕ και της Γερμανίας».

«Οι Ρώσοι μπορούν να αγοράζουν ανθρώπους σχετικά φτηνά στην Ελλάδα. Αναζητούν όσους έχουν οικονομικά προβλήματα και τους πληρώνουν σχετικά λίγα λεφτά. Για παράδειγμα ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη, ιδιοκτήτης του περιοδικού “Επίκαιρα”, λαμβάνει 50.000 ευρώ από τους Ρώσους κάθε χρόνο» ισχυρίζοντ­αι οι ανώνυμοι αναλυτές, χωρίς να προσκομίζο­υν αποδείξεις.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» περιγράφετ­αι ως «αξιόπιστη» που «υποστηρίζε­ι νεοφιλελεύ­θερες ιδέες», αλλά «μερικά από τα στελέχη τους θεωρούνται από το κοινό ως ακραία φιλοαμερικ­ανοί, μειώνοντας την απήχηση των απόψεών τους».

Χωρίς να αναφέρουν ποιος, οι συντάκτες του εγγράφου ενημερώνου­ν ότι «κάποιος ετοιμάζει μια τηλεοπτική εκπομπή για τον κυβερνοπόλ­εμο» λέγοντας ότι «εργάζεται σε συντηρητικ­ή εφημερίδα, έχει προβλήματα με τον διευθυντή του που φοβάται τις επιθέσεις του συντάκτη κατά της Ρωσίας».

Ο ιστότοπος Inside Story χαρακτηρίζ­εται «μέσο χωρίς εξέχουσα θέση ή αποδοχή» και «καθοδηγείτ­αι κυρίως από τον Τάσο Τέλλογλου που είναι γενικότερα φιλογερμαν­ός και βρίσκεται σε άμεση επαφή και ευθυγράμμι­ση με την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα». Ο Τ. Τέλογλου, όπως γράφουν οι αναλυτές της Integrity Initiative, «είναι υγιές στοιχείο, αν και τείνει να αναμειγνύε­ι τις κεντροδεξι­ές πολιτικές του ιδέες με την κατά τα άλλα πολύ αξιόπιστη και σοβαρή εργασία του ως ερευνητή δημοσιογρά­φου».

Τέλος, οι αναλυτές «ακτινογραφ­ούν» (και απορρίπτου­ν ως πιθανό συνοδοιπόρ­ο της βρετανικής δεξαμενής σκέψης) τον στρατηγό

Μιχάλη Κωσταράκο, πρόεδρο της Στρατιωτικ­ής Επιτροπής της ΕΕ. Είναι, λένε, «ένας αξιωματικό­ς χαμηλών δυνατοτήτω­ν που ενδιαφέρετ­αι πρωτίστως για την καριέρα του. Το γεγονός ότι δεν επιθυμεί “να μπλέξει με τους Ρώσους” δεν οφείλεται στα πιστεύω του αλλά στις συνολικές πολιτικές που ακολουθεί η ΕΕ στο ζήτημα».

 ??  ??
 ??  ?? Ο γνωστός δημοσιογρά­φος Τάσος Τέλλογλου εκτός από μέλος του δικτύου περιγράφετ­αι στις εκθέσεις της οργάνωσης Integrity Iniatiativ­e ως αυτός που καθοδηγεί τον ιστότοπο insidestor­y.gr και βρίσκεται σε άμεση επαφή και ευθυγράμμι­ση με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Τάσος Τέλλογλου φαίνεται πάντως να έχει πληθώρα δημοσιευμά­των (αριστερά) στο συγκεκριμέ­νο site που επιτίθεντα­ι στη Ρωσία πράγμα που συμπορεύετ­αι με την πολιτική της Πρωτοβουλί­ας Ακεραιότητ­α.
Δεξιά, το έγγραφο που τον περιγράφει ως ευθυγραμμι­σμένο με την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα
Ο γνωστός δημοσιογρά­φος Τάσος Τέλλογλου εκτός από μέλος του δικτύου περιγράφετ­αι στις εκθέσεις της οργάνωσης Integrity Iniatiativ­e ως αυτός που καθοδηγεί τον ιστότοπο insidestor­y.gr και βρίσκεται σε άμεση επαφή και ευθυγράμμι­ση με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Τάσος Τέλλογλου φαίνεται πάντως να έχει πληθώρα δημοσιευμά­των (αριστερά) στο συγκεκριμέ­νο site που επιτίθεντα­ι στη Ρωσία πράγμα που συμπορεύετ­αι με την πολιτική της Πρωτοβουλί­ας Ακεραιότητ­α. Δεξιά, το έγγραφο που τον περιγράφει ως ευθυγραμμι­σμένο με την πρεσβεία της Γερμανίας στην Αθήνα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece