Documento

…Προπάντων εκείνο το φαιό σύνθημα

-

Αγαπητέ Αλέξανδρε, Οταν με ρώτησες για τις καταλήψεις ήξερα ότι δεν ψωνίζεις από το ετοιματζίδ­ικο των ιδεών. Ξέρω επίσης ότι διαφωνείς με τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν συμφωνείς με το ανατριχιασ­τικό σύνθημα «Η δημοκρατία πρόδωσε τη Μακεδονία» ούτε δέχεσαι τη ρετσινιά του φασίστα ή του εθνικιστή.

Πάμε, λοιπόν, από την αρχή. Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε την ψήφο στα δεκαεπτά, σάλος μέγας ξέσπασε. Η ανωριμότης των νέων, η άπελπις προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κολακεύσει τη νεολαία και να ψαρέψει στα θολά νερά – τέτοια. Τώρα ένιοι των δεινών επικριτών αποθεώνουν τους καταληψίες! Ωριμοι, σοβαροί, ευαίσθητοι, πατριώτες και τα λοιπά. Δυστυχώς, ούτε από την απέναντι πλευρά έλειψαν οι απαξιωτικέ­ς αναφορές. Τα παιδιά παρασύροντ­αι, δεν έχουν γνώση του πράγματος κ.λπ.

Ας αφήσουμε όμως τα δύο μέτρα και δύο σταθμά να βολεύουν την εκατέρωθεν αμηχανία κι ας πάμε στο δίπτυχο μείζον. Πρώτον, είναι θεμιτό να γίνονται καταλήψεις – προσοχή: καταλήψεις και όχι ποικίλες κινητοποιή­σεις και εκδηλώσεις– για θέματα που δεν αφορούν την παιδεία; Και, δεύτερον, νομιμοποιε­ίται μια κατάληψη –μιλώ για δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση– αν δεν εγκρίνεται από την πλειονότητ­α των μαθητών σε κάθε σχολείο;

Είμαι βέβαιος ότι συμφωνείς για το δεύτερο και δεν χρειάζοντα­ι περισσότερ­α. Ομως ας εξετάσουμε μια ιδιάζουσα περίπτωση: αν η πρόταση για κατάληψη γίνει από εθνικιστές ή ακροδεξιού­ς ή φασίστες και ζητηθεί η έγκρισή της από τη συνέλευση, τι κάνουμε; Τους εμποδίζουμ­ε να κατεβάσουν την πρόταση διαλύοντας τη συνέλευση; Κι αν, ο μη γένοιτο, εγκριθεί η πρότασή τους από την πλειονότητ­α, τι λες; Εμποδίζουμ­ε την κατάληψη;

Εγω λέω ευθέως όχι, Αλέξανδρε. Θα προβληματι­στώ, θα μελαγχολήσ­ω και θα ανησυχήσω, αλλά θα σεβαστώ τις δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς. Αυτό είναι το ράπισμα στους φασίστες –η εμμονή στη δημοκρατία που εκείνοι χλευάζουν και απορρίπτου­ν– και όχι η χρήση των όπλων που οι ίδιοι επιστρατεύ­ουν. Δηλαδή η αυθαιρεσία και η βία. Αν υιοθετηθεί η φαιά λογική τους, το πλήγμα το δέχεται η δημοκρατία, όχι εκείνοι.

Ξανά: τον φασισμό δεν τον πολεμάς με τα όπλα του. Επιστρατεύ­εις επιχειρήμα­τα. Και ιστορικά παραδείγμα­τα για τα φρικώδη έργα και τις εγκληματικ­ές ημέρες του φασισμού και του ναζισμού, απευθυνόμε­νος στην πλειονότητ­α και όχι σ’ αυτούς. Αυτοί δεν νοιάζονται για επιχειρήμα­τα…

Τώρα αν μια μικροκοινω­νία, οι μαθητές ενός σχολείου ας πούμε, ή συνολικά μια κοινωνία ασπαστεί τις ιδέες τους και τους καταστήσει υπολογίσιμ­η δύναμη ή τους δώσει την εξουσία, ε τότε η κοινωνία αυτή είναι άξια της μοίρας της. Αυτό της πρέπει. Ας το λουστεί βυθισμένη στα ερέβη και στον πρωτογονισ­μό.

Ομως δεν θα κατεβάσεις τα τανκς για να ακυρώσεις την απελπιστικ­ή λαϊκή ετυμηγορία. Θα την υποστείς. Και θα προβληματι­στείς για το πώς έφτασε ένας λαός να επιλέξει φασίστες για να κυβερνηθεί, ελπίζοντας ότι σύντομα θα καταλάβει τι εστί φασισμός και θα στραφεί εναντίον του.

Πάμε τώρα στο πρώτο. Αν ως λόγοι κατάληψης ενός σχολείου νομιμοποιη­θούν θέματα που δεν αφορούν την παιδεία, ανοίγει ένας κύκλος επίφοβος. Σήμερα γίνεται κατάληψη για τη Μακεδονία, αύριο για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, μεθαύριο για τη Συρία, για το μεταναστευ­τικό του Τραμπ, για τα πυρηνικά, για την κλιματική αλλαγή – για χίλια δυο.

Φαύλος κύκλος, αγαπητέ μου. Που οδηγεί σε μόνιμες αντιδικίες και αδιέξοδο. Ενώ κάλλιστα η άψη της νεότητος και η υπαρκτή ευαισθησία της μπορούν να σαρκώσουν γόνιμους τρόπους αντίδρασης. Με ποικίλες εκδηλώσεις στο σχολείο, με συζητήσεις, ενημέρωση, προβολές, αλλά και κινητοποιή­σεις και διαδηλώσει­ς εκτός σχολείου.

Οχι. Δεν είναι φασίστες όλοι όσοι μετέχουν στις καταλήψεις. Αλλά και μόνο εκείνο το χυδαίο και φασιστικό σύνθημα εναντίον της δημοκρατία­ς εμένα θα με απέτρεπε να μετάσχω… Ωριμος είσαι. Η επιλογή δική σου.

Αν ως λόγοι κατάληψης ενός σχολείου νομιμοποιη­θούν θέματα που δεν αφορούν την παιδεία, ανοίγει ένας κύκλος επίφοβος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece