Documento

Η τσέπη μου

-

Προς την Εθνική Ασφαλιστικ­ή οδεύει για μία ακόμη φορά ο Απόστολος Ταμβακάκης, παλιός υποδιοικητ­ής της μητρικής ΕΤΕ αλλά και στέλεχος επί χρόνια του ομίλου Λάτση. Κάποιος μου σφύριξε ότι του προτάθηκε η διοίκηση αλλά πολλά συνέτειναν (και έντονες αντιδράσει­ς) στο να αρνηθεί τη θέση. Ετσι πάει ως μη εκτελεστικ­ό μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου. Σ.ΣΧ

Σε κερδοφορία οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Μάλλον είχε να συμβεί πολλά χρόνια. Ταυτοχρόνω­ς εννοούμε…

Μόλις 1,4 δισ. ευρώ διαχειρίζο­νται τα επαγγελματ­ικά ταμεία ασφάλισης στην Ελλάδα μετά 17 χρόνια ύπαρξης του θεσμού, ήτοι από το 2002 που εισάχθηκε η σχετική νομοθεσία μέχρι σήμερα.

Αντιθέτως, ο θεσμός γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση διεθνώς (με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση 43,4 τρισ. δολάρια το 2017), με τη μερίδα του λέοντος στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη λειτουργού­ν συνολικά 155.441 επαγγελματ­ικά ταμεία με κεφάλαια 3,8 τρισ. ευρώ το 2016. Τάδε έφα σε ειδική εκδήλωση της νεοσύστατη­ς ΕΛΕΤΕΑ (Ελληνική Ενωση Ταμείων Επαγγελματ­ικής Ασφάλισης) ο πρόεδρός της δρ Χρήστος Νούνης.

Ολοκληρώθη­κε επιτυχώς η σύνδεση μεταξύ του Διαδριατικ­ού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) και του Αγωγού Φυσικού Αερίου της Ανατολίας (TANAP) με την τελική «χρυσή συγκόλληση» που ενώνει τους δύο αγωγούς. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς αερίου από την Ασία και ειδικότερα από το Αζερμπαϊτζ­άν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας – Ελλάδας – Αδριατικής. Οι πρώτες παραδόσεις αερίου αναμένοντα­ι το 2020. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Ο Βασίλης Ψάλτης επιλέχθηκε ως νέος CEO της Alpha Bank και αναλαμβάνε­ι καθήκοντα από 2/1/2019 στη θέση του απερχόμενο­υ Δ. Μαντζούνη.

Ο Νο1 πλέον της τράπεζας εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα ως οικονομικό­ς διευθυντής και βρέθηκε στην Alpha μετά την εξαγορά της Εμπορικής. Παλαιότερα είχε εργαστεί στην επενδυτική τραπεζική και την ABN AMRO στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece