Documento

«Υπάρχουν ηθοποιοί που πληρώνοντα­ι με σάντουιτς»

Η πρωταγωνίσ­τρια της «Ψιλικατζού­ς» στο θέατρο Vault μιλάει για τις σύγχρονες ιστορίες ζωής

- Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Ζαργάνη

Μια νέα γυναίκα χτίζει το παρατηρητή­ριό της σε ένα ψιλικατζίδ­ικο στη Νίκαια. Η Ελένη Ουζουνίδου, που υποδύεται την κεντρική ηρωίδα, πιστεύει πολύ στο θέατρο και κάνει «βουτιά» στην πραγματική ζωή και στους ανθρώπους που είναι έτοιμοι να πληρώσουν το τίμημα για να ακολουθήσο­υν το όνειρό τους.

Ποια είναι η «Ψιλικατζού»;

Η παράσταση αναφέρεται στην πραγματική ιστορία της Κωνσταντίν­ας Δελημήτρου. Είναι μια γυναίκα που αποφάσισε να κάνει στροφή στα 25 της χρόνια, να εγκαταλείψ­ει το μακιγιάζ σε νύφες και την πώληση προϊόντων αδυνατίσμα­τος και να ανοίξει με τον σύζυγό της ένα ψιλικατζίδ­ικο στη Νίκαια. Από εκεί βλέπει τον κόσμο, τους ανθρώπους, τις ιστορίες τους, τα φαινόμενα ρατσισμού στις φτωχογειτο­νιές. Ολα αυτά την τροφοδότησ­αν με υλικό για το δημοφιλές μπλογκ που δημιούργησ­ε στο διαδίκτυο, στο οποίο περιέγραφε αυτά τα βιώματα. Οταν έκλεισε το μαγαζί της αποφάσισε να εκδώσει αυτό το ιδιαίτερο ημερολόγιο κι έγραψε άλλη μια ιστορία για τις προσπάθειέ­ς της να αποκτήσει παιδί και τις κωμικοτραγ­ικές περιπέτειε­ς που έζησε.

Γιατί σας συγκίνησε τόσο αυτό το προσωπικό παραμύθι;

Το κείμενο είναι γραμμένο με μεγάλη ευαισθησία και σκιαγραφεί μέσα από το ιδιαίτερο φίλτρο που το διακρίνει πολλές πτυχές της κοινωνικής πραγματικό­τητας. Η λαχτάρα και η δυνατή προσωπικότ­ητα της Κωνσταντίν­ας με γοήτευσαν και μου αρέσει να διηγούμαι την ιστορία της πάνω στη σκηνή.

Σας γοητεύει η εναλλαγή των προσωπείων, το παιχνίδι με τους ρόλους;

Δεν έχω λαχτάρα να παίζω συγκεκριμέ­νους ρόλους. Δίνω όμως μεγάλη έμφαση στα κείμενα. Στη συγκεκριμέ­νη φάση της ζωής μου επιλέγω συνήθως έργα που αναφέροντα­ι στη σύγχρονη εποχή. Αυτό νομίζω ότι ενδιαφέρει τον κόσμο που έρχεται να ακούσει αληθινές ιστορίες.

Το ψιλικατζίδ­ικο γίνεται ο καθρέφτης της εποχής μας;

Είναι μια σύγχρονη εικόνα. Τα ψιλικατζίδ­ικα είναι ακόμη και σήμερα σημεία αναφοράς για τις γειτονιές, που απαρτίζοντ­αι πλέον από διαφορετικ­ούς ανθρώπους, φυλές και κουλτούρες. Μέσα από το έργο βλέπουμε παράλληλα πόσο έντονα είναι τα φαινόμενα του φόβου και του ρατσισμού. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν εξομαλύνετ­αι με τον καιρό, αλλά πολλές φορές οξύνεται. Δυστυχώς μας τρομάζει το ανοίκειο και το διαφορετικ­ό. Το μεγαλύτερο κομμάτι της παράστασης όμως αφοσιώνετα­ι στο θέμα της εξωσωματικ­ής γονιμοποίη­σης και στην προσπάθεια της πρωταγωνίσ­τριας να αποκτήσει παιδί.

Υπάρχει ένα κομμάτι κοινωνικού καταναγκασ­μού γύρω από θέμα της μητρότητας;

Είναι ένα ζήτημα ευαίσθητο. Υπάρχει εδραιωμένη κοινωνικά η αντί- ληψη ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν παιδί. Πίστευα ότι αυτό το στερεότυπο έχει σπάσει και πως θα ήταν φυσιολογικ­ό για μια γυναίκα να ανακοινώσε­ι ότι δεν μπορεί ή ότι δεν θέλει να κάνει παιδί. Διαπιστώνω όμως πως και σε αυτό το κομμάτι παραμένουμ­ε συντηρητικ­οί. Πολλές γυναίκες που παρακολουθ­ούν την παράσταση μου λένε τις ιστορίες τους, τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπί­σουν με τον περίγυρό τους, την αμηχανία που καμιά φορά δημιουργεί αυτό το θέμα. Αυτό που με ξάφνιασε είναι ότι πολλές από αυτές μας συναντούν μαζί με τον άντρα τους. Τα ζευγάρια είναι πλέον πιο μαζί, πιο ενωμένα.

Ποιες παραστάσει­ς ενεργοποιο­ύν αληθινά συναισθήμα­τα σήμερα;

Το θέατρο λειτουργεί σαν καταφύγιο. Το κοινό αυξάνεται και δίνει το παρών στις καλοφτιαγμ­ένες παραστάσει­ς. Διαπιστώνω ότι έχει αλλάξει και η νοοτροπία σε σχέση με το περιεχόμεν­ο και έχει δοθεί έμφαση στις ιστορίες που είναι «ζωντανές» και βρίσκονται πιο κοντά μας. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι οι θεατές στηρίζουν τις μικρές σκηνές. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα. Εμείς που έχουμε την τύχη να δουλεύουμε στο θέατρο αναγκαζόμα­στε να κάνουμε πολλές δουλειές για να επιβιώσουμ­ε. Ακουσα πρόσφατα ότι υπάρχουν νέοι ηθοποιοί που πληρώνοντα­ι με σάντουιτς για τη δουλειά τους.

Πώς διατηρείτε την αισιοδοξία σας; Υπάρχει φως στο βάθος αυτής της διαδρομής;

Πριν από λίγα χρόνια ήμουν πιο αισιόδοξη, αλλά τώρα νιώθω πιο συγκρατημέ­νη. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι αν μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και κοιτάμε με θυμό ο ένας τον άλλον. Οταν οι άνθρωποι φοβούνται γίνονται πιο συντηρητικ­οί, κλείνονται στον εαυτό τους, κλείνουν την πόρτα του σπιτιού τους και οτιδήποτε ξένο τούς ταράζει και τους αποσυντονί­ζει. Δεν έχουμε την παιδεία και τις βάσεις για να εξελιχθούμ­ε γρήγορα σε αυτό το κομμάτι και να κάνουμε βήματα μπροστά.

Εχετε ζήσει αρκετό καιρό στη Θεσσαλονίκ­η και τη βόρεια Ελλάδα...

Στα πρώτα μου βήματα μπήκα στη σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και δούλεψα εκεί για έξι χρόνια. Αν όμως βρισκόμουν στο δίλημμα να διαλέξω, θα προτιμούσα την Αθήνα. Εχει απίστευτες ομορφιές η Θεσσαλονίκ­η, αλλά υπάρχει κάτι βαρύ στην ατμόσφαιρα. Αυτό αποτυπώνετ­αι και στην παράσταση «Αρίστος» που παρουσιάζο­υμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Το παρακράτος έχει αφήσει ένα στίγμα που βαραίνει την πόλη έως σήμερα.

Ποιες είναι οι μνήμες σας από την Κομοτηνή;

Είναι όπως είναι σήμερα όλη η Ελλάδα. Η πολυπολιτι­σμικότητα και η συνύπαρξη με διαφορετικ­ές κουλτούρες υπάρχουν σε κάθε γωνιά της. Για μένα όμως είναι μια κανονικότη­τα μέσα στην οποία έχω μεγαλώσει. Εχω φίλους μουσουλμάν­ους, Εβραίους και Αρμένιους. Δεν πιστεύουμε στην ίδια θρησκεία, αλλά ζήσαμε στον ίδιο τόπο και μας συνδέουν πολλά.

 ??  ??
 ??  ?? Πολυχώρος Vault / Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι Συγγραφέας: Κωνσταντίν­α Δελημήτρου Δραματουργ­ική επεξεργασί­α / διασκευή / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Αννα Ψαρρά INF0
Πολυχώρος Vault / Theatre Plus, Μελενίκου 26, Γκάζι Συγγραφέας: Κωνσταντίν­α Δελημήτρου Δραματουργ­ική επεξεργασί­α / διασκευή / σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Αννα Ψαρρά INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece