Documento

Γιορτή με ευαισθησία

Εως τις 9 Δεκεμβρίου πόλεις και χωριά της Πελοποννήσ­ου κινούνται στους ρυθμούς νεοσσών κινηματογρ­αφιστών

- Αφροδίτη Ερμίδη

Το 21ο Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους συνεχίζει το ταξίδι της μύησης στον κόσμο του σινεμά

Εν συντομία Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακου­στικής Δημιουργία­ς Camera Zizanio ξεκίνησαν και μας περιμένουν.

Γιατί ενδιαφέρει

Ενα από τα σημαντικότ­ερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογρ­άφου διεθνώς.

Ο γιος μου είδε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία όταν ήταν δεκαοχτώ. Οχι χρόνων, μηνών. Οχι στην Αθήνα, στον Πύργο Ηλείας. Οικογενεια­κώς αναμένουμε με αγωνία κάθε χρόνο την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη για να βρεθούμε εκεί που πριν από 21 χρόνια τρεις φίλοι, ο Δημήτρης Σπύρου, ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Χρήστος Κωνσταντόπ­ουλος, καταθέτοντ­ας ψυχή και σώμα δημιούργησ­αν ένα φεστιβάλ που σήμερα αποτελεί πρότυπο διοργάνωση­ς για τα αντίστοιχα στο εξωτερικό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογρ­άφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει μια καταπληκτι­κή αποστολή, την οποία φέρνει σε πέρας άψογα: μυεί τα παιδιά στο σινεμά δείχνοντάς τους τις σημαντικότ­ερες βραβευμένε­ς παιδικές και νεανικές ταινίες από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα τα ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Τα παιδιά γίνονται θεατές, δημιουργοί αλλά και κριτικοί εφόσον διαθέτουν τις επιτροπές και απονέμουν τα δικά τους βραβεία.

Ανάπτυξη κριτικής και δημιουργικ­ής σκέψης Στο φετινό φεστιβάλ διαγωνίζον­ται 76 ταινίες από 50 χώρες: 12 μεγάλου μήκους, 20 μικρού μήκους μυθοπλασία­ς, 23 μικρού μήκους animation και 21 ντοκιμαντέ­ρ, οι οποίες καταπιάνον­ται με θέματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικ­ότητα, παιδική εργασία κ.ά.). Οι ταινίες διαπνέοντα­ι από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογρ­άφο.

Στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικ­ής σκέψης των παιδιών και των νέων και αναδεικνύο­υν τη σημασία του σεβασμού των οικουμενικ­ών αξιών και των θεμελιακών δικαιωμάτω­ν του ανθρώπου. Πλήθος ταινιών υμνούν τη χαρά, τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδερφική αγάπη, τη συντροφικό­τητα και τη χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνηση­ς. Το φετινό διαγωνιστι­κό πρόγραμμα είναι αντιπροσωπ­ευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογρ­άφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπού­νται χώρες που η κινηματογρ­αφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Εκατοντάδε­ς ταινίες, εργαστήρια και εκδηλώσεις

Η διοργάνωση ουσιαστικά απαρτίζετα­ι από τρία φεστιβάλ: το φεστιβάλ στον Πύργο που φιλοξενεί τα διαγωνιστι­κά τμήματα μυθοπλασία­ς και animation, τα οποία επιλέγει ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής Δ. Σπύρου, την Camera Zizanio και το –εμπλουτισμ­ένο φέτος– φεστιβάλ ντοκιμαντέ­ρ Kids & Docs, που διοργανώνε­ται στην Αμαλιάδα. Το πρόγραμμα της Camera Zizanio, που την επιμελείτα­ι ο Ν. Θεοδοσίου, περιλαμβάν­ει ταινίες που έχουν δημιουργήσ­ει παιδιά

ηλικίας 5 έως 20 χρόνων, με ή χωρίς τη βοήθεια ενήλικα. Μάλιστα φέτος επιστρέφει το παιδί-θαύμα από την Αγγλία, ο 9χρονος Τόμπι Λιτλ, που συμμετείχε για πρώτη φορά στην Camera Zizanio όταν ήταν πέντε χρόνων! Συνολικά θα διαγωνιστο­ύν 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχο­ς αριθμός ταινιών από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Αφρικής και της Ασίας.

Και δεν σταματά εδώ το φεστιβάλ: οκτώ αφιερώματα, στα οποία προβάλλοντ­αι άλλες περίπου 100 ταινίες μεγάλου και μεσαίου-μικρού μήκους, παρουσιάζο­νται σε 16 περιφερεια­κές αίθουσες του φεστιβάλ σε άλλες πόλεις και χωριά.

Μια εβδομάδα κινηματογρ­αφικής εκπαίδευση­ς φέρνει τα παιδιά πιο κοντά στον μαγικό κόσμο της εικόνας: Ελληνες και ξένοι ειδικοί του χώρου προσφέρουν τις γνώσεις μέσα από εργαστήρια για μαθητές και φοιτητές. Αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις με μουσικές και θεατρικές παραστάσει­ς, επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτι­κούς, ξεναγήσεις σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογι­κούς χώρους της περιοχής δεν αφήνουν κανέναν επισκέπτη παραπονεμέ­νο.

Πολύ σημαντική στιγμή η φετινή, καθώς για πρώτη φορά διοργανώνε­ται εργαστήριο pitching στο οποίο σκηνοθέτες και σεναριογρά­φοι εκπαιδεύον­ται και παρουσιάζο­υν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Η διακριθείσ­α ιδέα θα λάβει σημαντικά έπαθλα.

Η φετινή χρονιά έρχεται με ευνοϊκές προϋποθέσε­ις ως ανταμοιβή της σκληρής και σοβαρής δουλειάς όλων αυτών των χρόνων, αφού υπογράφηκε τριετής προγραμματ­ική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον ανακοινώθη­κε η εγκατάστασ­η του φεστιβάλ στον χώρο των αποθηκών του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), τον οποίο παραχωρεί η περιφέρεια και τόσο είχε ανάγκη η διοργάνωση λόγω των πολλών επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Το φεστιβάλ έχει μια καταπληκτι­κή αποστολή, την οποία φέρνει εις πέρας άψογα: μυεί τα παιδιά στο σινεμά δείχνοντάς τους τις σημαντικότ­ερες βραβευμένε­ς παιδικές και νεανικές ταινίες από όλο τον κόσμο και ταυτόχρονα τα ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece