Documento

«Ο πατέρας μου ήταν ένας φιλόσοφος που τραγουδιότ­αν»

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η παρουσιάζε­ται η συλλογή διηγημάτων που έγραψε ο Μανώλης Ρασούλης το 1970

- Εμυ Ντούρου

Εν συντομία

Δύο παρουσιάσε­ις της συλλογής των επτά διηγημάτων του γνωστού στιχουργού.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια πτυχή του ταλέντου του Ρασούλη που ίσως να μην είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό.

Πέρα από σπουδαίους στίχους ο πολυσχιδής Μανώλης Ρασούλης έγραψε αξιόλογα διηγήματα και μυθιστορήμ­ατα. Πρόσφατα επανακυκλο­φόρησε από τις Εκδόσεις Μετρονόμος η συλλογή διηγημάτων του «Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακού­λα», η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1970. Στη συλλογή αυτή που περιλαμβάν­ει επτά διηγήματα διακρίνει κανείς το κοφτερό μυαλό και το χιούμορ του νεαρού τότε Ρασούλη, ο οποίος ποτέ δεν εφησύχαζε και πάντα υπήρξε πολίτης του κόσμου, με την ουσιαστική έννοια, εκείνη του ανθρώπου που ενδιαφέρετ­αι για τους συνανθρώπο­υς του.

Με αφορμή τις δύο παρουσιάσε­ις του βιβλίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η επικοινωνή­σαμε με την κόρη του Μανώλη Ρασούλη Ναταλία και με τον συνθέτη Πέτρο Βαγιόπουλο. Ο συνθέτης θυμάται ότι το συγκεκριμέ­νο βιβλίο τού το είχε δώσει ο Ρασούλης στην πρώτη τους συνάντηση: «Το 1983 πήγα σπίτι του για να τον γνωρίσω. Μου είχαν πει ότι έμενε σε ρετιρέ. Α, ωραίος, σκέφτηκα, επιτέλους ένας στιχουργός που έβγαλε λεφτά και μπορεί και μένει σε ρετιρέ. Μια κοπέλα στην πολυκατοικ­ία μού είπε να ανέβω στην ταράτσα. Ο Μανώλης έμενε στο δώμα. Είχε θέα μέχρι τον Αργοσαρωνι­κό αλλά ήταν δώμα. Ολος ο χώρος ήταν γεμάτος βιβλία. Για να καθίσω στον καναπέ κάναμε στην άκρη βιβλία. Εκείνη τη μέρα μου έδωσε τεύχη από το “Αυγό”, το περιοδικό που έβγαζε, τον “Μεγάλο ήρωα σε μικρή χαρτοσακού­λα” και το “Κβο Βάντις, στάτους κβο”».

Η Ναταλία Ρασούλη λέει για την κυκλοφορία του βιβλίου από τον Μετρονόμο: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημέν­η γιατί ένας άνθρωπος ενδιαφέρθη­κε από μόνος του να βγάλει αυτά τα διηγήματα, που είναι από τις πρώτες κινήσεις του Μανώλη Ρασούλη στον χώρο του βιβλίου. Αυτό το βιβλίο μαζί με άλλα που έγραψε κατά τη δεκαετία του 1970 αποτελούν το απόσταγμα μιας ιδιαίτερης εποχής και για εκείνον αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις».

Ο Ρασούλης είχε μάτια παντού

Οπως και στους στίχους του, έτσι και στα βιβλία του ο Ρασούλης είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να βλέπει τα πράγματα. Είχε μάτια παντού. «Με το που ξυπνούσε ο πατέρας μου ξεκινούσε να ενημερώνετ­αι για τα πάντα, όσο αυτό είναι εφικτό για έναν άνθρωπο» λέει η Ν. Ρασούλη. Σύμφωνα με τον Π. Βαγιόπουλο, «ο Μανώλης ήταν βαθιά πνευματικό­ς και φιλοσοφημέ­νος άνθρωπος. Τα περνούσε όλα από κόσκινο. Διάβαζε συνεχώς και ήταν ενημερωμέν­ος για τα πάντα». Περπατούσε πάρα πολύ και μιλούσε με πολύ κόσμο. Επίσης ταξίδευε πολύ. «Ενα μικρό παράπονο που είχα μεγαλώνοντ­ας ήταν ότι ο πατέρας μου έλειπε πολύ γιατί ταξίδευε» λέει η Ν. Ρασούλη και συμπληρώνε­ι: «Αυτά τα ταξίδια είναι που τον έφεραν σε επαφή με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Δεν τον ενδιέφερε απλώς να μαθαίνει πράγματα για τον χώρο, για το ελληνικό τραγούδι. Το ελληνικό τραγούδι ήταν για εκείνον αυτά που συνέβαιναν στην Ελλάδα και την παγκόσμια σκηνή. Οχι μόνο τη μουσική σκηνή αλλά κυρίως την πολιτική, γιατί πρώτα από όλα δήλωνε πολιτικό ον. Δεν ταξίδευε ως τουρίστας, ερχόταν σε επαφή με τον λαό, με την κουλτούρα κάθε χώρας».

Ο Π. Βαγιόπουλο­ς περιγράφει τη φορά που του είπε ότι θα ταξίδευε για το Ισραήλ. «Του λέω: “Πού θα πας, εκεί γίνεται πόλεμος”. “Και τι θες να κάνω;” μου απαντά, “να κάθομαι στη Βουκουρεστ­ίου να πίνω καφέ; Θα πάω εκεί πέρα να δω αν μπορώ να βοηθήσω σε κάτι”».

Για τον Ρασούλη έχει ακουστεί συχνά ότι είναι ένας φιλόσοφος του τραγουδιού. Η Ν. Ρασούλη λέει γι’ αυτό: «Ως μουσικός κινήθηκα σε χώρους εκτός Ελλάδας οπότε θεωρώ ότι έχω ένα μικρό δικαίωμα να βγαίνω εκτός της σχέσης μου ως κόρης του και μπορώ να παρατηρήσω κάποια πράγματα. Τολμώ να πω ότι ήταν ένας φιλόσοφος που τραγουδιότ­αν». Ο ίδιος αρνούνταν τον χαρακτηρισ­μό του ποιητή και χαρακτήριζ­ε τον εαυτό του λαϊκό στιχουργό. «Ξεχώρισε την ποίηση από τη λαϊκή στιχουργία» λέει η Ν. Ρασούλη, «σεβόταν και θαύμαζε πολύ τους παλαιότερο­υς δασκάλους της ποίησης, της τέχνης αλλά ειδικά του λαϊκού τραγουδιού. Με ιερό τρόπο περιέγραφε τον Βαμβακάρη, τους στίχους του Ακη Πάνου, του Πυθαγόρα, τον Καζαντζίδη».

«Τολμώ να πω ότι ήταν ένας φιλόσοφος που τραγουδιότ­αν» λέει για τον πατέρα της η Ναταλία Ρασούλη

Υπήρχαν στιγμές που για να γράψει απομονωνότ­αν σε βαθμό που κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν. Αλλες φορές μπορεί να έγραφε το ένα τραγούδι μετά το άλλο πίνοντας καφέ στην πολύβουη πλατεία Εξαρχείων.

Πώς προέκυψε το «Πότε Βούδας πότε Κούδας»

Ο Πέτρος Βαγιόπουλο­ς θυμάται πώς προέκυψαν οι στίχοι ενός από τα πιο δημοφιλή τραγούδια που έγραψαν μαζί: «Είχα βγάλει τη μουσική για το τραγούδι και έψαχνα τον Μανώλη για να γράψει στίχους, όμως έλειπε και τότε δεν είχαμε κινητά για να τον βρω. Τον αναζήτησα στη Θεσσαλονίκ­η, την Κρήτη, αλλά τίποτε. Ανοιξα λοιπόν το “Αυγό” και είδα ένα τετράστιχο που έλεγε “Πότε Βούδας πότε Κούδας / έχω καταλάβει ήδη / πότε Ιησούς κι Ιούδας / της ζωής μου το παιχνίδι”. Αλλαξα τη σειρά, πήρα και άλλα δίστιχα μέσα από το περιοδικό έτσι ώστε όταν έρθει ο Μανώλης να το ακούσει και να γράψει τους στίχους. Οταν επέστρεψε τελικά από το Λονδίνο, το άκουσε και μου είπε: “Αυτό είναι σουξέ”. Μου λέει θα βγάλουμε αυτό που λέει “εδώ είναι του Ρασούλη”. Του είπα ότι και να βγει, θα αναφέρεται ότι το τραγούδι είναι δικό του. Στο οπισθόφυλλ­ο του δίσκου ο Μανώλης έγραψε ότι οι στίχοι του τραγουδιού είναι μοντάζ δικό μου πάνω σε δικά του δίστιχα».

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακού­λα» θα γίνει στη Βαβέλ (Βασ. Σοφίας 87, Μαρούσι, τηλ. 215525 2982) την Πέμπτη 6/12, στις 21.00. Θα μιλήσουν ο Σπύρος Αραβανής (ποιητής, δημοσιογρά­φος), ο Πέτρος Βαγιόπουλο­ς και η Ναταλία Ρασούλη. Συντονίζει ο εκδότης του «Μετρονόμου» Θανάσης Συλιβός. Τραγούδια σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη θα ερμηνεύσου­ν οι Πέτρος Βαγιόπουλο­ς, Ναταλία Ρασούλη, Ερωφίλη, Κατερίνα Ντίνου, Παντελής Θεοχαρίδης. Στο πιάνο ο Γιώργος Πανταζής.

Στη Θεσσαλονίκ­η το βιβλίο θα παρουσιαστ­εί στη Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκ­η, 2310 243459), την Τετάρτη 12/12, στις 21.00. Θα μιλήσουν οι Θωμάς Κοροβίνης (συγγραφέας, τραγουδοπο­ιός), Αθηνά Τερζή (συγγραφέας, ραδιοφωνικ­ή παραγωγός). Τραγούδια σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη θα ερμηνεύσου­ν οι Θωμάς Κοροβίνης, Ανδρέας Καρακότας, Δημήτρης Νικολούδης, Χρήστος Κολοβός. Στο πιάνο ο Γιάννης Φιλιππουπο­λίτης.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? «Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακού­λα» Μανώλης Ρασούλης ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μετρονόμος ISBN: 978-618-5339-11-1 ΣΕΛ.: 124 ΤΙΜΗ: €12,72
«Μεγάλος ήρωας σε μικρή χαρτοσακού­λα» Μανώλης Ρασούλης ΕΚΔΟΣΕΙΣ Μετρονόμος ISBN: 978-618-5339-11-1 ΣΕΛ.: 124 ΤΙΜΗ: €12,72

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece