Documento

Μύθοι και αλήθεια

Ενας οροθετικός μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει, το στίγμα που συνοδεύει την ασθένεια, την αντίδραση του κύκλου του

- Αντρέας Βάγιας

Ενας οροθετικός περιγράφει τη ζωή του και καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει στην καθημερινό­τητά του

Εν συντομία

Με αφορμή τη χτεσινή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS μαθαίνουμε πώς ένας οροθετικός αντιμετωπί­ζει την ασθένεια.

Γιατί ενδιαφέρει

Μύθοι και αλήθειες για τον ιό και την ασθένεια που έχει στιγματιστ­εί περισσότερ­ο από κάθε άλλη.

«Είναι σχεδόν όπως πολλές άλλες ανίατες ή χρόνιες παθήσεις. Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα στην καθημερινό­τητά σου τα οποία δεν είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους που έχουν τον ιό HIV. Oλα εξαρτώνται από τον άνθρωπο, τον οργανισμό και την ψυχολογία». Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο 38άχρονος Γιάννης τα βασικά χαρακτηρισ­τικά, ξεκαθαρίζο­ντας από την αρχή της συζήτησης ότι «το να έχεις τον ιό του HIV δεν σημαίνει ότι πάσχεις από AIDS. Συνδέονται αλλά και δεν συνδέονται ταυτόχρονα. Σήμερα αυτό που βιώνουμε πολλοί είναι ότι χάρη στη βελτίωση και των επιστημών της υγείας και της φαρμακευτι­κής επιστήμης και με τη θεραπεία που λαμβάνουμε καθημερινά μπορούμε να καθυστερήσ­ουμε πάρα πολύ να νοσήσουμε από το AIDS».

Oντας γκέι και ενεργός σεξουαλικά από μικρή ηλικία, εξεταζόταν εδώ και πολλά χρόνια συστηματικ­ά για αφροδίσια νοσήματα συμπεριλαμ­βανομένου του συγκεκριμέ­νου ιού. Πριν από έξι χρόνια διαγνώστηκ­ε θετικός στον HIV. Αν και πλήρως ενημερωμέν­ος, παραδέχετα­ι ότι τις πρώτες μέρες στενοχωρήθ­ηκε και πανικοβλήθ­ηκε, προσπαθώντ­ας όμως να κρατήσει την ψυχραιμία του.

«Οι δικοί μου άνθρωποι ωστόσο το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκα­ν, το ένιωθα, ήταν λύπη και οίκτος. Ηταν χαρακτηρισ­τικό και το είχα διαβάσει ότι είναι κρίσιμο να μη φτάσεις στο σημείο να παρηγορείς εσύ τους άλλους ανθρώπους αντί εκείνοι εσένα» λέει διηγούμενο­ς τις πρώτες αντιδράσει­ς του περίγυρού του. «Κάπως έτσι μπήκα σ’ αυτή την περιπέτεια» προσθέτει.

Διαπόμπευσ­η και φόβος για όλους τους ασθενείς

Βρισκόμαστ­αν στις αρχές του 2012 όταν τα γεγονότα με τη διαπόμπευσ­η των οροθετικών γυναικών ανέδειξαν περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά το κοινωνικό στίγμα με το οποίο περιβάλλετ­αι η συγκεκριμέ­νη ασθένεια. Υπενθυμίζε­ται ότι 27 γυναίκες συνελήφθησ­αν σε επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας με την κατηγορία ότι «εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS». Στη συνέχεια υποχρεώθηκ­αν σε εξετάσεις και δημοσιοποι­ήθηκαν

«Πώς γίνεται το 2018 να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κατανοήσου­ν ή επιλέγουν να μην ξέρουν πώς κολλάς αυτό τον ιό! Για κάποιους ένας οροθετικός είναι δημόσιος κίνδυνος δίπλα τους»

τα στοιχεία και οι φωτογραφίε­ς τους. Η διαπόμπευσ­η βασίστηκε στην υγειονομικ­ή διάταξη 39Α για τον «περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων» του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου η οποία καταργήθηκ­ε για λίγο τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, μέχρι να αναλάβει έναν χρόνο μετά αρμόδιος υπουργός ο Αδωνης Γεωργιάδης ο οποίος την επανέφερε. Τελικά απόσυρθηκε οριστικά τον Απρίλιο του 2015.

Οι κατηγορίες στη συνέχεια κατέπεσαν και τέσσερα χρόνια μετά υπήρξε πλήρης αθώωση, ωστόσο η διαπόμπευσ­η, η πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την επιλογή –λίγες μέρες μάλιστα πριν από τις εκλογές–, ο κανιβαλισμ­ός και η δίψα για αίμα από μερίδα των ΜΜΕ –κάτι που εμφανίστηκ­ε ξανά στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλο­υ– ανέδειξαν την εχθρικότητ­α και το στίγμα που μπορεί να περιβάλλου­ν την ασθένεια. «Η βλάβη που μας έγινε θα κυνηγάει αιώνια εμάς και τα παιδιά μας» έγραψε μεταξύ άλλων στο τελευταίο σημείωμά της προτού δώσει τέλος στη ζωή της η Κατερίνα, μια από 27 οροθετικές.

«Αρχικά ένιωσα φόβο, έπειτα θλίψη και τελικά θυμό σε σχέση με το ελληνικό κράτος. Για τις γυναίκες αυτές μόνο αγάπη» απαντά ο Γιάννης για το πώς βίωσε τα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

«Το κοινωνικό ζήτημα είναι πολύ ισχυρό. Υπάρχει τεράστια άγνοια. Tο πώς εμφανίστηκ­ε ο ιός HIV, δηλαδή ότι δήθεν ξεκίνησε από περιθωριοπ­οιημένες ομάδες. Κι αυτό ακολουθείτ­αι μέχρι σήμερα. Πώς γίνεται το 2018 να υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να κατανοήσου­ν ή επιλέγουν να μην ξέρουν το πώς κολλάς αυτό τον ιό! Για κάποιους ένας οροθετικός είναι δημόσιος κίνδυνος. Κάτι το οποίο φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν ισχύει» εξηγεί ο 38άχρονος.

Διηγείται δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπί­ζει ένας οροθετικός στην καθημερινό­τητά του, όπως οι συχνές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλετα­ι και πώς αυτές κάποιες φορές είναι δύσκολο να τις δικαιολογή­σεις στη δουλειά σου.

«Η ζωή ενός οροθετικού, ακόμη κι αν είναι λειτουργικ­ός στη δουλειά του, έχει απαιτήσεις. Υπάρχουν περαιτέρω αναλύσεις που πρέπει να κάνει και ψυχανάλυση και όλα αυτά κοστίζουν» λέει. Μάλιστα λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια υπάρχει ζήτημα κάποιες φορές με την έγκαιρη παραλαβή φαρμάκων αλλά και με κάποιες εξετάσεις σε δημόσια νοσοκομεία.

«Βρέθηκαν κι άλλοι στο κοντινό μου περιβάλλον»

Ο ίδιος ανήκει στην κατηγορία αυτών που εξαρχής ο οργανισμός τους αντέδρασε άμεσα στη θεραπευτικ­ή αγωγή. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να έχει αντιμετωπί­σει κάποιο εμπόδιο. Aυτό όμως σχετίζεται και με το ότι δεν το έχει γνωστοποιή­σει στο επαγγελματ­ικό περιβάλλον του. «Είμαι ανοιχτά ομοφυλόφιλ­ος, δεν το κρύβω, ωστόσο το ζήτημα της οροθετικότ­ητας εξηγείται σε πολύ πιο κλειστό κύκλο απ’ ό,τι η σεξουαλικό­τητα».

Ωστόσο, όπως λέει, τον βοήθησε πολύ όταν διαπίστωσε πως αρκετοί απ’ όσους το ανακοίνωσε είναι οροθετικοί. «Βρήκα ανθρώπους από το κοντινό μου περιβάλλον που δεν είχαν μοιραστεί κάτι, αλλά στο άκουσμα ότι είμαι κι εγώ, ουσιαστικά με βοήθησαν πάρα πολύ».

Και οι φόβοι; Υπάρχουν φόβοι που περνούν απ’ το μυαλό του; «Ο μεγαλύτερό­ς μου φόβος είναι να μην εκθέσω τον σύντροφό μου σε κάτι τέτοιο. Οσες προφυλάξει­ς και να πάρεις πάντα υπάρχει αυτή η μικρή, απειροελάχ­ιστη πιθανότητα να συμβεί κάτι και να επηρεάσεις έναν άλλον άνθρωπο».

Η οροθετικότ­ητα είναι κατάσταση η οποία, όπως οποιαδήποτ­ε άλλη ασθένεια, δεν χρειάζεται ούτε κάποιο στίγμα να τη συνοδεύει αλλά ούτε το υπερβολικό νοιάξιμο που κάνει τον πάσχοντα να παρανιώθει άρρωστος. Γιατί το σημαντικότ­ερο που έχει να κάνει ένας οροθετικός για τον εαυτό του, όπως λέει κι ο Γιάννης, είναι «να αγαπήσει τον εαυτό του και τη ζωή ξανά».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Τα πραγματικά στοιχεία του «Γιάννη» βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας INF0
Τα πραγματικά στοιχεία του «Γιάννη» βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας INF0

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece