Documento

Δεν είναι τιμωρία

Αναδημοσιε­ύουμε κείμενο του Ζακ Κωστόπουλο­υ για τον HIV από το φύλλο της εφημερίδας στις 18 Ιανουαρίου 2018

- Ζακ Κωστόπουλο­ς

Με αφορμή το #MeToo και τις καταγγελίε­ς για σεξουαλική παρενόχλησ­η από πολλές γυναίκες ηθοποιούς και όχι μόνο, στο Χόλιγουντ έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση τόσο γύρω από το θέμα της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης και του βιασμού όσο και για τον φεμινισμό, τη θέση της γυναίκας κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε δει και ακούσει πάρα πολλά, από πολύ θετικά έως και αισχρά. Ενα από τα συνθήματα που μου μετέφεραν ότι έχουν ακουστεί είναι «HIV στο αίμα κάθε βιαστή».

Ενα σύνθημα το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να μιλήσει κατά του βιασμού, κατά των βιαστών, και το οποίο υποτίθεται ότι διατυπώνετ­αι από ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό του θύματος. Και είναι φρικτό. Δύο φορές φρικτό λόγω του ότι γράφηκε από υποτιθέμεν­ους συμμάχους των ανθρώπων που προσπαθούν να πολεμήσουν την κουλτούρα του βιασμού.

Πέρα από το γεγονός ότι είμαι αντίθετος στη λογική της εκδίκησης, o HIV όπως και να ’χει δεν είναι τιμωρία. Είναι όμως ακόμη τόσο δαιμονοποι­ημένος, είναι ακόμη τόσο βαριά στιγματισμ­ένα τα οροθετικά άτομα και τόση η άγνοια και η παραπληροφ­όρηση που κάποιοι θεώρησαν θετικό να αναπαράγου­ν τη λογική ότι ο HIV είναι μια «κατάρα ή τιμωρία κατά των απανταχού κακών, ανώμαλων και αμαρτωλών» που είναι το στερεότυπο και να τη στρέψουν στον βιαστή.

Δέχονται, με άλλα λόγια, ότι ο HIV είναι για τους «κακούς», γι’ αυτούς και αυτές που «τα ήθελε ο κώλος τους» ή για τα θύματά τους. Οτι μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί σαν όπλο εκδίκησης. Μετατρέπει τα οροθετικά άτομα σε «υγειονομικ­ές βόμβες» αναπαράγον­τας τη φασιστική αυτή νοοτροπία. Το μετατρέπει σε ζήτημα ηθικής.

Ενισχύει αυτό που ήδη συμβαίνει: αν παραδεχτώ ότι είμαι οροθετικός, αυτό συχνά θα δημιουργήσ­ει μια εικόνα στο άλλο άτομο, βασισμένη σε στερεότυπα, για το τι άνθρωπος μπορεί να είμαι. Και δεν μου αφήνει το περιθώριο να είμαι είτε θύτης είτε θύμα, δεν δίνει το περιθώριο για τίποτε άλλο πέρα από το να με δεις με μίσος ή λύπηση.

Ενώ στην πραγματικό­τητα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήπο­τε και οποιαδήποτ­ε. Ενώ στην πραγματικό­τητα είναι κάτι με το οποίο μπορείς να ζήσεις πολύ και καλά. Το χειρότερο πλέον πράγμα που αντιμετωπί­ζει ένα οροθετικό άτομο είναι το στίγμα. Και τέτοιες λογικές και τσιτάτα το ενισχύουν. Μας στιγματίζο­υν όλες και όλους, γιατί όταν δαιμονοποι­είς τον HIV, δαιμονοποι­είς ταυτόχρονα και τους ανθρώπους που ζούμε με αυτό και θα ζούμε με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Και δεν σκεφτόμαστ­ε ότι σε μια σεξιστική, φαλλοκρατι­κή, άκρως ρατσιστική κοινωνία ακόμη και ο στιγματισμ­ός των οροθετικών δεν θα είναι ο ίδιος για όλες και όλους. Ο νοικοκυραί­ος, ο σεξιστής, ο φαλλοκράτη­ς που μπορεί να κολλήσει HIV ακόμη και αν είναι από βιασμό δεν θα δαιμονοποι­ηθεί και δεν θα στιγματιστ­εί το ίδιο με μια γυναίκα ή έναν γκέι. Θα γίνει από θύτης θύμα. Και αυτή που τον «προκάλεσε» και τη βίασε θα καταδειχτε­ί με την κατηγορημα­τική αποστροφή «ναι, μωρέ, καμιά τσούλα θα ήταν αφού είχε και HIV και τον κόλλησε κιόλας».

Η πρόθεση ενός τέτοιου συνθήματος («HIV στο αίμα κάθε βιαστή») μπορεί να είναι κατά του βιαστή αλλά οι προθέσεις εδώ δεν μετράνε, τουλάχιστο­ν έτσι όπως το βλέπω εγώ. Μετράει το αποτέλεσμα, το οποίο θα είναι καταστροφι­κό και στην ουσία ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι θέλεις να πετύχεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece