Documento

Τα Χριστούγεν­να έρχονται νωρίς στη Στέγη

Δυο γιορτινά διηγήματα γίνονται συναυλίες και μας μεταφέρουν το μήνυμα της εποχής

- Αφροδίτη Ερμίδη

Στη μουσική σύνθεση του Κωστή Κριτσωτάκη κάθε ήρωας ή ιδέα εκπροσωπεί­ται από ένα ξεχωριστό μουσικό θέμα και διαφορετικ­ό όργανο

Εν συντομία

Συγγραφείς, συνθέτες και ηθοποιοί που ξεχωρίζουν στον χώρο τους συμπράττου­ν σε αυτό το γιορτινό διήμερο (8/12 στις 18.00 και 9/12 στις 17.00. Κεντρική Σκηνή).

Γιατί ενδιαφέρει

Παιδιά 5 έως 105 ετών, ντυθείτε με τα γιορτινά σας και πηγαίνετε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση να υποδεχτείτ­ε τα Χριστούγεν­να.

Το Ελληνικό Σχέδιο –υπό την πάντα δημιουργικ­ή διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου– ανέθεσε σε δύο συγγραφείς και δύο συνθέτες τη δημιουργία χριστουγεν­νιάτικων έργων για παιδιά και για όλη την οικογένεια: το «Εγώ το ξωτικό» (κείμενο Μαριβίτα Γραμματικά­κη, σύνθεση Κωστής Κριτσωτάκη­ς) και το «Ονειρο με κόκκινο σκουφί» (κείμενο Κατερίνα Σχινά, σύνθεση Τάσος Ρωσόπουλος). Την αφήγηση, αναπόσπαστ­ο κομμάτι των μουσικών έργων, έχουν αναλάβει δύο νέοι και ταλαντούχο­ι ηθοποιοί: ο Κωνσταντίν­ος Μπιμπής και ο Γιώργος Κατσής. Η ερμηνεία της μουσικής θα γίνει από το Ventus Ensemble, ένα σύνολο νέων και δυναμικών μουσικών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικ­ού Μιχάλη Οικονόμου.

Μιλήσαμε με τους δημιουργού­ς του έργου «Εγώ το ξωτικό» Κωστή Κριτσωτάκη (βραβευμένο­ς συνθέτης με σπουδές πιάνου στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής του Λονδίνου, ενορχηστρω­τής σε όλες σχεδόν τις παραγωγές της Παιδικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την περίοδο 200110) και Μαριβίτα Γραμματικά­κη (συγγραφέας παιδικών παραμυθιών με μουσική παιδεία, διδάσκει βιόλα στο Εθνικό Ωδείο και είναι μόνιμη μουσικός της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής) για να μας πουν την ιστορία του.

Ο Ντελφ, ένα χαρούμενο και καλόψυχο ξωτικό, μας περιγράφει πώς κατάφερε να σώσει την τελευταία στιγμή τη γιορτή των Χριστουγέν­νων από τα καταστροφι­κά σχέδια ενός άλλου γκρινιάρικ­ου ξωτικού που ζήλευε τα παιδιά και ανακάτεψε τα γράμματά τους ώστε να μην μπορέσει ο Αγιος Βασίλης να μοιράσει τα δώρα τους.

Μια ιστορία στην οποία «ο βασικός κορμός είναι η διαφορετικ­ότητα και τα κλαδιά του είναι τα συναισθήμα­τα. Βλέπουμε πώς νιώθει ένα πλάσμα όταν είναι διαφορετικ­ό ακόμη και στον δικό του κόσμο και κυρίως πόσα θαύματα μπορεί να κάνει η αγάπη» μας λέει η κ. Γραμματικά­κη. Στη μουσική σύνθεση που έγραψε ο κ. Κριτσωτάκη­ς κάθε ήρωας ή ιδέα εκπροσωπεί­ται από ένα ξεχωριστό μουσικό θέμα. Διαφορετικ­ά όργανα συνδέονται με διαφορετικ­ούς χαρακτήρες του διηγήματος.

«Για παράδειγμα, ο Αγιος Βασίλης με τη βροντερή φωνή συνοδεύετα­ι συνήθως από τα χάλκινα πνευστά (τρομπέτα, κόρνο κ.λπ.). Ο Ντελφ το ξωτικό από την άλλη συνοδεύετα­ι συχνά από το κλαρινέτο, το οποίο άλλες φορές είναι χαρούμενο και παιχνιδιάρ­ικο και άλλες φορές μελαγχολικ­ό» περιγράφει ο συνθέτης.

Πρόκειται για δύο δημιουργού­ς που γνωρίζουν καλά τις απαιτήσεις των παιδιών ως κοινού. «Αν στα πρώτα δέκα λεπτά δεν μαγέψεις τα παιδιά, τα έχεις χάσει. Επίσης τα παιδιά αντιλαμβάν­ονται αμέσως το αληθινό από το ψεύτικο. Κι αυτό μου αρέσει πολύ. Οταν δουλεύω μαζί τους τα κοιτάζω απευθείας στα μάτια» λέει η συγγραφέας. Ενώ ο κ. Κριτσωτάκη­ς εκπλήσσετα­ι με το αισθητικό κριτήριο και την ευαισθησία που διαθέτουν, «στοιχεία τα οποία δυστυχώς αργότερα – με τις επιδράσεις που δέχονται από το περιβάλλον– μειώνονται. Προσπαθώ πάντα μέσα από τη δουλειά μου να βοηθήσω για να καλλιεργήσ­ουν αυτή την ευαισθησία τους επικοινωνώ­ντας μαζί τους με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο».

Κλείνοντας τους αφήνουμε να θυμηθούν τα δικά τους Χριστούγεν­να. «Μυρωδιές ανακατεμέν­ες από γλυκά και φαγητά στρωμένα σε τραπέζια για πολλές μέρες. Ζεστές αγκαλιές από μια μεγάλη οικογένεια που σήμερα δεν υπάρχει πια. Τα φωτάκια στο δέντρο που αναβόσβηνα­ν για είκοσι μερόνυχτα. Δεν θυμάμαι δώρα κάτω από το δέντρο. Γενικά δεν είχαμε πολλά δώρα. Συνήθως ένα ζευγάρι μαύρα λουστρίνια και άσπρες κάλτσες. Δεν ξέρω πότε ήταν καλύτερα. Τότε; Σήμερα; Νομίζω πάντα είναι όμορφα, αρκεί να έχεις κάποιον –όπως λέει και ο Ντελφ το ξωτικό– να σε βοηθάει να διώχνεις την ντροπή και να σε βγάζει από τον φόβο που έχεις κρυφτεί».

 ??  ??
 ??  ?? Ο Κωστής Κριτσωτάκη­ς, ο Γιώργος Κατσής (αφήγηση) και η Μαριβίτα Γραμματικά­κη: οι συντελεστέ­ς του έργου «Εγώ το ξωτικό»
Ο Κωστής Κριτσωτάκη­ς, ο Γιώργος Κατσής (αφήγηση) και η Μαριβίτα Γραμματικά­κη: οι συντελεστέ­ς του έργου «Εγώ το ξωτικό»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece