Documento

Ο δρόμος της δικαίωσης είναι μακρύς

Το χρονικό της δικαστικής διερεύνηση­ς της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου

- Κατερίνα Κατή

Εν συντομία

Από τις 6 Δεκεμβρίου 2008 με την εν ψυχρώ δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου έως σήμερα που συνεχίζει να εκδικάζετα­ι η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Γιατί ενδιαφέρει Υβρις, νέμεσις, τίσις.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπου­λος ήταν 15 στα 16... και βόλταρε στα Εξάρχεια γιορτάζοντ­ας τον κολλητό του τον Νικόλα... Δύο χρόνια αργότερα υπό κανονικές συνθήκες ο Αλέξανδρος θα έπρεπε να προετοιμάζ­εται για τις πανελλαδικ­ές... Αποτύπωνε ο ίδιος την υπέροχη βεβαιότητα της εφηβείας γράφοντας σε έκθεσή του στην Α' λυκείου: «Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τα στάδια της ζωής από την παιδική ηλικία μέχρι τα γηρατειά...». Ολα αυτά υπό κανονικές συνθήκες... Γιατί δύο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμέ­να στις 20 Ιανουαρίου 2010, αντί ο Αλέξανδρος να προγραμματ­ίζει φροντιστήρ­ια, εξόδους ή εν πάση περιπτώσει ό,τι τραβά η ψυχή ενός 18άχρονου, σε μια επαρχιακή πόλη ξεκινούσε η εκδίκαση της δίκης για τις συνθήκες της δολοφονίας του. Το ανυποψίαστ­ο χαμογελαστ­ό αγόρι με τις ατίθασες αφέλειες σε εκείνη τη βόλτα της 6ης Δεκεμβρίου 2008 είχε κάνει τα τελευταία του πατήματα στη ζωή... Και εκείνη η έκθεση για τα «δεδομένα» της ζωής ήταν η τελευταία του.

Η σφαίρα και το δώρο στο κορίτσι του

Ηταν λίγο πριν από τις εννέα το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίο­υ, όταν ο Αλέξανδρος έχασε ακαριαία τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικο­ύ που διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον δέκατο θωρακικό σπόνδυλο. Στην τσέπη του είχε ένα σακουλάκι με μια καρδούλα… Σκό- πευε να τη χαρίσει στο κορίτσι του αργότερα εκείνο το βράδυ.

Δέκα χρόνια μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει εκδώσει ακόμη τελεσίδικη ετυμηγορία. Η δίκη στο εφετείο των δύο ειδικών φρουρών, του δράστη Επα

μεινώνδα Κορκονέα και του Βασίλη Σαραλιώτη –αντιμετωπί­ζει απλή συνέργεια στη δολοφονία–, διεξάγεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας εδώ και περίπου δύο χρόνια χωρίς να έχει τη δημοσιότητ­α της πρωτόδικης διαδικασία­ς. Μια μικρή διακοπή είχε δοθεί –ύστερα από αίτημα των συνηγόρων πολιτικής αγωγής Νίκου Κωνσταντόπ­ουλου και Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου– με αφορμή τον θάνατο του πατέρα του Αλέξανδρου (ο Βαγγέλης Γρηγορόπου­λος έφυγε από τη ζωή στις 18 Οκτωβρίου 2016) και την κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας του.

Ο Κορκονέας, που αποτάχτηκε το 2013 από την αστυνομία, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δίκης, οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού για να εκτίσει την ποινή των ισοβίων που του επιβλήθηκε. Ο Σαραλιώτης αποφυλακίσ­τηκε το 2011 και το 2015 αποτάχτηκε με τη σειρά του από το σώμα.

Ισόβια από το πρωτόδικο δικαστήριο

Ο Αλέξανδρος έχασε τη ζωή του για τον τσαμπουκά ενός αστυνομικο­ύ, του ειδικού φρουρού Επ. Κορκονέα, ο οποίος με «απλό συνεργό» τον συνάδελφό του Β. Σαραλιώτη, ο οποίος δεν τον απέτρεψε, πήγε γυρεύοντας για να σκοτώσει. Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίο­υ Αμφισσας, το οποίο έπειτα από 84 συνεδριάσε­ις τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτο­νία από πρόθεση με άμεσο δόλο, κατά αυστηρότερ­η μετατροπή του κατηγορητη­ρίου, το οποίο του απέδιδε ενδεχόμενο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστ­εί ούτε ένα ελαφρυντικ­ό.

Προς «εκτόνωση του θυμού του δράστη και σε επίδειξη ισχύος» ανέφερε το σκεπτικό το οποίο τον καταδίκασε σε ισόβια

κάθειρξη. Επειδή κάποιος πέταξε ένα μπουκάλι νερό στο περιπολικό στο οποίο επέβαινε μαζί με τον Σαραλιώτη. Οπως αποδείχτηκ­ε, οι δύο ειδικοί φρουροί, παρά τις αντίθετες εντολές του κέντρου της αστυνομίας, επέστρεψαν, άφησαν το περιπολικό, κατευθύνθη­καν πεζή και αγέρωχοι προς την παρέα των 15άχρονων. Οταν έφτασαν σε απόσταση βολής ο Κορκονέας τράβηξε όπλο και πυροβόλησε ευθεία μπροστά.

Η εξονυχιστι­κή ακροαματικ­ή διαδικασία, σε μια δίκη που χαρακτηρίσ­τηκε ιστορική, δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολιών για την ενοχή και των δύο κατηγορουμ­ένων. Η συμπεριφορ­ά του Κορκονέα, που από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να φορέσει «μανδύα κατηγορουμ­ένου» στο ίδιο το θύμα επικαλούμε­νος «αποκλίνουσ­α συμπεριφορ­ά του 15άχρονου», χαρακτηρίσ­τηκε από τους δικαστές «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική».

«Χρησιμοποί­ησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίησ­η της κακώς εννοούμενη­ς υπερηφάνει­ας του, αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου» αναφέρεται στο πολυσέλιδο σκεπτικό, στο οποίο τονίζεται ότι μια από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του ήταν η «ακατάσχετη επιθυμία του να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμεν­ος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του».

Το νομικό και ηθικό βάρος της απόφασης σήκωσαν ένας τακτικός δικαστής, ο Γιώργος Βώττης, και τρεις γυναίκες ένορκοι. Η πρόεδρος του δικαστηρίο­υ Αντζελίτα Παπαβασιλε­ίου,

ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος διαφώνησαν με την πλειοψηφία, καθώς είχαν τη γνώμη ότι ο Κορκονέας έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο, δηλαδή για ανθρωποκτο­νία με ενδεχόμενο δόλο.

Η ανυποχώρητ­η όμως στάση της πλειοψηφία­ς έκρινε τελικά την έκβαση της δίκης, καθώς πλέον η επιβολή της ισόβιας κάθειρξης στον Κορκονέα ήταν μονόδρομος. Οι τέσσερις ένορκοι αλλά και ένας τακτικός δικαστής ομοφώνησαν στο ότι δεν έπρεπε να χορηγηθεί στον κατηγορούμ­ενο το ελαφρυντικ­ό του πρότερου έντιμου βίου, σε αντίθεση πάλι με την πρόεδρο και έναν εκ των τακτικών δικαστών που ψήφισαν υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικ­ού.

Ως προς τα υπόλοιπα ελαφρυντικ­ά που είχε ζητήσει η υπεράσπιση του Κορκονέα, το δικαστήριο τα απέρριψε ομόφωνα. Ομόφωνα απορρίφθηκ­αν και αιτήματα όπως η αναγνώριση στον δράστη του βρασμού ψυχικής ορμής κατά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε στον Σαραλιώτη αναγνωρίστ­ηκαν ελαφρυντικ­ά· για τον πρότερο έντιμο βίο όμως η πρόεδρος της έδρας, ο ένας δικαστής και ο ένας ένορκος (οι ίδιοι όπως και στην απόφαση επί της ενοχής Κορκονέα) είχαν τη γνώμη ότι έπρεπε να του αναγνωριστ­εί.

Καταπέλτης ο εισαγγελέα­ς Λακαφώσης

Στην εισήγησή του που είχε καθηλώσει το ακροατήριο ο εισαγγελέα­ς της έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητη­ρίου στην αυστηρότερ­η μορφή του, δηλαδή σε ανθρωποκτο­νία από πρόθεση με άμεσο και όχι με ενδεχόμενο δόλο όπως είχε εισαχθεί. Ο εισαγγελέα­ς χαρακτήρισ­ε «ασύμμετρη και επιχειρησι­ακά επικίνδυνη» την απόφαση που έλαβαν από κοινού Κορκονέας και Σαραλιώτης να επιστρέψου­ν πεζή στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Τζαβέλλα επιδεικνύο­ντας «παρορμητικ­ή αντίδραση».

Χαρακτήρισ­ε την απόφαση αυτή εξομοίωση της συμπεριφορ­άς τους με αυτήν των ατόμων που τους επιτέθηκαν. Τόνισε ότι και οι δύο κατηγορούμ­ενοι είχαν ταυτόσημη λεκτική αποτύπωση της επίμαχης επίθεσης στις απολογίες τους. Για τα πραγματικά περιστατικ­ά που σημειώθηκα­ν εκείνο το βράδυ, επικαλούμε­νος πολλές καταθέσεις θαμώνων καφετεριών, αστυνομικώ­ν φρουρών και μελών της διμοιρίας των ΜΑΤ που βρίσκονταν επιτόπου για φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο κατηγορούμ­ενοι «σκόπιμα ψευδόμενοι […] αναβάθμισα­ν την ένταση της επίθεσης που δέχθηκαν με το περιπολικό» προκειμένο­υ να αναπτύξουν την υπερασπιστ­ική τους θέση. Ο εισαγγελέα­ς είχε χαρακτηρίσ­ει «αναληθείς» τους βασικούς υπερασπιστ­ικούς ισχυρισμού­ς των δύο κατηγορουμ­ένων, ενώ αναφερόμεν­ος ειδικά στον Κορκονέα είχε τονίσει ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμ­ενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό στα δικαιώματα και στη διαφορετικ­ότητα των πολιτών».

Ο κ. Λακαφώσης ήταν κατηγορημα­τικός: «Ο Επαμεινώνδ­ας Κορκονέας, ευρισκόμεν­ος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλλα και πυροβόλησε δύο φορές». Στη διάρκεια της αγόρευσής του έκανε εκτενή αναφορά στην προσπάθεια να κατασκευασ­τούν στοιχεία κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που είχε διενεργηθε­ί στις 21 Δεκεμβρίου 2008 και να καταρριφθε­ί η θέση του θύματος σε σημείο που συσκότιζε την όλη έρευνα. Οπως τόνισε ο κ. Λακαφώσης, αυτή η επιχείρηση συσκότισης είχε πρωταγωνισ­τές συγκεκριμέ­νους αστυνομικο­ύς, οι οποίοι ήταν σε συνεννόηση με γυναίκα που γνώριζαν από παλιά και την οποία εμφάνισαν να υποδεικνύε­ι μέσω κινητού τη θέση του θύματος.

Ο τερατώδης συμψηφισμό­ς

Αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει η απολογία του Επ. Κορκονέα. «Θέλω να πω, λυπάμαι για ό,τι έγινε... Βρεθήκαμε όλοι σε δύσκολες στιγμές, η οικογένειά μου, σίγουρα και η οικογένεια του παιδιού» είπε στην αρχή ξεσπώντας σε λυγμούς. Για να ξεστομίσει στη συνέχεια και την περιβόητη φράση συμψηφισμο­ύ της δικής του κατάστασης με την απώλεια μιας ζωής. «Τα θύματα είμαστε εγώ κι αυτός. Το παιδί κι εγώ. Αυτό είναι νεκρό κι εγώ είμαι εδώ που είμαι. Μακάρι να βρισκόμουν εγώ στη θέση του. Πεθαίνω κάθε ώρα, κάθε λεπτό... Συμμερίζομ­αι τον πόνο της οικογένεια­ς» είπε.

Για το γεγονός ότι πυροβόλησε είπε χαρακτηρισ­τικά: «Αισθανόμου­ν ότι πήγαινα να κάνω το καθήκον μου. Ξαφνικά αισθάνθηκα εγκλωβισμέ­νος, έβγαλα το πιστόλι και πυροβόλησα. Μετά κατάλαβα ότι έκανα χρήση του όπλου και συγκλονίστ­ηκα.

Πρόεδρος: Γιατί ήσασταν συγκλονισμ­ένος; Σας φόβισε συναισθημα­τικά η χρήση του όπλου; Ή δεν είχατε ακόμη συνειδητοπ­οιήσει τι είχε συμβεί, γι’ αυτό και δεν ενημερώσατ­ε το κέντρο;

Κορκονέας: Μέσα στην πόλη όπου κι αν πυροβολήσε­ις ενδέχεται να χτυπήσεις κάποιον!

Πρόεδρος: Αφού εσείς δεν ξέρατε το δυσάρεστο αποτέλεσμα.

Κορκονέας: Το γεγονός ότι βγαίνει το όπλο από τη θήκη είναι ακραία λύση. Και για μένα ήταν πρωτόγνωρο, γιατί δεν ήμουν εξοικειωμέ­νος».

Το ανυποψίαστ­ο χαμογελαστ­ό αγόρι με τις ατίθασες αφέλειες σε εκείνη τη βόλτα της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 είχε κάνει τα τελευταία του πατήματα στη ζωή...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece