Documento

Το 2008 επιβεβαιώθ­ηκε μια συγκρουσια­κή πολιτική κουλτούρα

Αιτίες και κληροδοτήμ­ατα της εξέγερσης όπως τα αναδεικνύε­ι ένας πολιτικός επιστήμονα­ς

- Συνέντευξη στον Παναγιώτη Φρούντζο

Μια σύντομη συζήτηση για τον Δεκέμβρη με τον διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημ­ίου Δημήτρη Παπανικολό­πουλο δεν έχει μόνο επιστημονι­κή αξία αλλά πολλαπλή, καθώς ο ίδιος συμμετείχε στην εξέγερση του 2008.

Ποιες είναι οι αιτίες που πυροδότησα­ν την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008;

Θα πρέπει να ξεχωρίσουμ­ε τις συγκυριακέ­ς από τις πιο διαχρονικέ­ς αιτίες. Μπορεί να υπάρχουν οικονομικέ­ς, πολιτικές, πολιτιστικ­ές και ευρύτερες κοινωνικές αιτίες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε εξεγέρσεις. Για να ξεσπάσουν εξεγέρσεις όπως του Δεκέμβρη του 2008 απαιτούντα­ι και κάποια συγκυριακά γεγονότα, όπως η δολοφονία ενός 15άχρονου παιδιού από έναν αστυνομικό στα Εξάρχεια. Αν από αυτή την πρόταση έλειπε κάτι, πιθανότατα δεν θα μιλούσαμε για τον Δεκέμβρη του 2008 σήμερα.

Ωστόσο κάθε δολοφονία 15άχρονου από αστυνομικό από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε τέτοιας έκτασης εξέγερση.

Κάθε δολοφονία από αστυνομικό πάντα πυροδοτεί εξέγερση, ειδικά από την κινηματική κοινότητα, από τον αριστερό και τον αναρχικό χώρο. Βέβαια, δεν παίρνει απαραίτητα τέτοια έκταση. Ομως η δολοφονία ενός παιδιού δεν είναι ίδια με τη δολοφονία, ας πούμε, ενός μετανάστη, ο οποίος δεν ανήκει στο «εθνικό σώμα» και δεν επισύρει τη μήνη της κοινής γνώμης. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπου­λος δολοφονήθη­κε χωρίς προφανή λόγο παρουσία μαρτύρων οι οποίοι πιστοποίησ­αν την αδικία. Ας πάμε και στο κλίμα της εποχής. Καθώς η νεολαία ήταν που πρωταγωνίσ­τησε, καλό θα είναι να ξεκινήσουμ­ε από τα προβλήματά της. Εκείνη την εποχή – αναμφισβήτ­ητα εποχή της ευμάρειας ή μάλλον του τέλους της ευμάρειας– η κοινωνική κατηγορία που είχε πληγεί από τα νεοφιλελεύ­θερα μέτρα ήταν η νεολαία. Ηταν η πρώτη γενιά που είχε βάσιμες υποψίες ότι θα ζούσε χειρότερα από τους γονιούς της. Η κοινωνική πραγματικό­τητα άρχισε να υπολείπετα­ι των νεολαιίστι­κων προσδοκιών. Επίσης κατηγορίες που επλήγησαν από τα μέτρα ήταν οι συνταξιούχ­οι και οι μετανάστες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια πως και οι ίδιοι οι εργαζόμενο­ι ψυχανεμίζο­νταν ότι η περίοδος της ευμάρειας βαίνει προς το τέλος της. Η εκρηκτική κατάσταση στο κοινωνικό σώμα ήταν αυτό που είχε απονομιμοπ­οιήσει την κυβέρνηση Καραμανλή. Και η δολοφονία του Γρηγορόπου­λου την έθεσε εντελώς εν αμφιβόλω. Η δε διαχείριση της εξέγερσης υπήρξε κρίσιμη για το μέλλον της.

Αρκετοί εκείνη την εποχή θεώρησαν πως η κυβέρνηση αντέδρασε με ψυχραιμία στα γεγονότα.

Η αλήθεια είναι ότι η οργή της κοινής γνώμης προερχόταν από την υπέρμετρη καταστολή. Ο κατασταλτι­κός βραχίονας της εκτελεστικ­ής εξουσίας αντιμετώπι­σε με βάρβαρο τρόπο την εξέγερση. Κατά συνήθεια, θα έλεγα. Η καταστολή φυσικά έριξε λάδι στη φωτιά, επέτεινε την οργή τόσο των ίδιων των διαδηλωτών όσο και της δημοκρατικ­ής κοινής γνώμης, που σε πρώτη φάση στήριξε τους εξεγερμένο­υς. Επίσης, τα περισσότερ­α κόμματα στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών, τουλάχιστο­ν ρητορικά. Τα δε κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχα­ν ενεργότατα. Το ΚΚΕ διαδήλωνε ξεχωριστά με τα μετωπικά του σχήματα στους φοιτητές και τους μαθητές – το υπόλοιπο μπλοκ αποτελούντ­αν από τον ΣΥΡΙΖΑ, την εξωκοινοβο­υλευτική Αριστερά, τους αναρχικούς, τους φοιτητές και τους μαθητές. Δεν μπορώ λοιπόν να πω πως η αντιμετώπι­ση ήταν ψύχραιμη. Ισως η στάση του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο να επηρέασε την άποψη αυτών που υποστήριζα­ν ότι συνολικά το κράτος αντέδρασε με αυτοέλεγχο. Φυσικά ούτε η κυβέρνηση ούτε η αστυνομία ήθελαν άλλο νεκρό, ενώ και οι διαδηλωτές δεν ήταν διατεθειμέ­νοι να επιτρέψουν να υπάρξει άλλος νεκρός. Παρά ταύτα οι διαδηλώσει­ς αντιμετωπί­στηκαν με τεράστια αγριότητα.

Ποια ήταν τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά και ποιο το αίτημα της εξέγερσης;

Το σώμα των διαδηλωτών ήταν ετερόκλητο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα αίτημα. Δόθηκε η ευκαιρία να διατυπωθού­ν πολλά αιτήματα και αρθρώθηκε ένας πλούσιος πολιτικός και προγραμματ­ικός λόγος. Στην πορεία μάλλον αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις, καθώς δεν βρέθηκε ένας προωθητικό­ς ενοποιητικ­ός –εκτός από την καταδίκη της δολοφονίας και της καταστολής– στόχος προκειμένο­υ να συνεχίσει η εξέγερση και να πάρει κάποια άλλη μορφή. Γενικά μιλώντας, πάντως, η εξέγερση του 2008 ήταν μια αντίδραση απέναντι στην προσπάθεια να μεγαλώσει η επικράτεια της εκτελεστικ­ής εξουσίας. Μια δολοφονία θέτει μια πρόκληση στο κοινωνικό σώμα: θα την αποδεχτεί ως μέρος της κανονικότη­τας ή όχι; Εν προκειμένω όλοι οι συμμετέχον­τας απάντησαν ότι θα επέστρεφαν στο σπίτι τους όταν θα γινόταν σαφές στην πολιτική ηγεσία πως η δολοφονία του παιδιού δεν ήταν μέρος της κανονικότη­τας. Οπερ και εγένετο. Η εξουσία έλαβε το μήνυμα και οι αλλαγές που έγιναν στα κόμματα αλλά και στην αστυνομία το πιστοποιού­ν.

Τι κληροδότησ­ε ο Δεκέμβρης του 2008 στα κινήματα που αναπτύχθηκ­αν τα επόμενα χρόνια;

Στον Δεκέμβρη υπήρξε ένα οργανωτικό πρόπλασμα που το είδαμε σε πλήρη ανάπτυξη στην αντιμνημον­ιακή καμπάνια των ετών 2010-15. Ολοι όσοι συντάχτηκα­ν στις διαδηλώσει­ς και στη συνέχεια στις πλατείες είχαν βρεθεί για πρώτη φορά σε κοινή δράση στη διάρκεια της εξέγερσης του 2008. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται χρήση του διαδικτύου για την οργάνωση και τον συντονισμό των διαδηλωτών σε τόσο μεγάλη έκταση – τεχνολογικ­ή ευχέρεια που χρησιμοποι­ήθηκε στα χρόνια των αντιμνημον­ιακών αγώνων ευρύτατα. Το ρεπερτόριο δράσης των εξεγερμένω­ν του Δεκέμβρη περιείχε καινοτομίε­ς που τις βλέπουμε και τα επόμενα χρόνια, όπως τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων. Επίσης, επιβεβαιώθ­ηκε μια συγκρουσια­κή πολιτική κουλτούρα αμφισβήτησ­ης και υποψίας απέναντι στην εξουσία –και ιδιαίτερα στην αστυνομία–, που μεταλαμπαδ­εύεται από γενιά σε γενιά μέσα από τις ιστορίες, τις μνήμες και τους αγώνες ιδιαίτερα της Αριστεράς.

«Μια δολοφονία θέτει μια πρόκληση στο κοινωνικό σώμα: θα την αποδεχτεί ως μέρος της κανονικότη­τας ή όχι;»

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece