Documento

Δικαίωση για όλες τις αποκαλύψει­ς του Documento

Από τη Βουλή στον εισαγγελέα το πόρισμα και με αναφορές σε Αδωνη Γεωργιάδη και Λίνα Στουρνάρα

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Εν συντομία

Την παραπομπή στη Δικαιοσύνη πλήθους υποθέσεων που ανέδειξε το Documento προτείνει το πόρισμα της Εξεταστική­ς Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία η οποία ερευνούσε τα σκάνδαλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ, την «offshore του δημοσίου».

Γιατί ενδιαφέρει

Επιβεβλημέ­νη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ μετεξελίχθ­ηκε σε οργανισμό εξυπηρέτησ­ης ημετέρων.

Επιβεβαιών­ονται πλήρως όσα έχει αποκαλύψει το Documento σχετικά με την κατασπατάλ­ηση δημόσιου χρήματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ –το οποίο ο αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έχει χαρακτηρίσ­ει ως «offshore του δημοσίου»– από το πόρισμα της Εξεταστική­ς Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία που αφορά τα σκάνδαλα στο κέντρο. Σε αυτό γίνεται αναφορά σε «ενδείξεις» τέλεσης ποινικών αδικημάτων, οδηγώντας πλέον την υπόθεση στη Δικαιοσύνη προκειμένο­υ να αναζητηθού­ν και τυχόν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι ένας οργανισμός που θα έπρεπε να διαφυλάττε­ι τη δημόσια υγεία μετατράπηκ­ε σε όργανο πολιτικών και οικονομικώ­ν διευθετήσε­ων.

Ενδεικτικό της διασπάθιση­ς δημόσιου χρήματος, που επιβεβαιών­εται στο πόρισμα, είναι το οικονομικό έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ το οποίο εντόπισαν οι πραγματογν­ώμονες στις οικονομικέ­ς χρήσεις 2010-14 του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για το πώς διαμορφώθη­κε αυτό το τεράστιο έλλειμμα οι ελεγκτές δεν μπόρεσαν να εκφράσουν άποψη «λόγω του ανεπαρκούς τρόπου κατάρτισης των απολογισμώ­ν και της έλλειψης ελεγκτικών στοιχειών…». Ως εκ τούτου ανακύπτει το ερώτημα «γιατί οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ και του υπουργού Υγείας […] δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο, δηλαδή να ζητήσουν είτε πλήρη και σε βάθος έρευνα είτε εξηγήσεις από τους αρμόδιους του ΚΕΕΛΠΝΟ…».

Οι 23 παράνομες προσλήψεις του Αδωνη

Το Documento ήδη από τις αρχές της περασμένης χρονιάς είχε αναφερθεί στις 23 παράνομες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη. Στο πόρισμα χαρακτηρίζ­ονται «ρουσφετολο­γικές», αφού πολλές από αυτές αφορούσαν πρόσωπα που συνδέονται με κάποιον τρόπο με τον πρώην υπουργό και «δεν υπήρχε καμία νομική δυνατότητα πρόσληψης ούτε ενός ακόμη υπαλλήλου». Αλλωστε ο Αδ. Γεωργιάδης «ήταν κυρίως ο ωφελημένος από το σύνολο της μη νόμιμης αυτής διαδικασία­ς πρόσληψης, απασχόληση­ς και πληρωμής των “23”, αφού οι περισσότερ­οι απασχολήθη­καν στο πολιτικό του γραφείο στο υπουργείο Υγείας».

Οι εμπλεκόμεν­οι υποστηρίζο­υν ότι οι επίμαχες προσλήψεις αποπληρώθη­καν από χορηγία 300.000 ευρώ της Estée Lauder, γεγονός που και στο πόρισμα χαρακτηρίζ­εται ψευδές καθώς η μισθοδοσία των εν λόγω υπαλλήλων «προήλθε αποκλειστι­κά από κρατική χρηματοδότ­ηση». Ως εκ τούτου όσοι επέμειναν στην κατάθεσή τους ότι οι πληρωμές έγιναν από τη χορηγία «έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, μεταξύ των οποίων προδήλως το αδίκημα της ψευδορκίας καθώς και της ψευδούς βεβαίωσης, όταν ψευδώς βεβαίωναν σε έγγραφα που προσκόμιζα­ν ή έκαναν χρήση τους».

Ερωτήματα εγείρονται και για τη στάση του πρώην υπουργού, αφού «τάχθηκε με εκείνους που δεν είχαν κανένα δισταγμό να ψευδορκήσο­υν», με αποτέλεσμα να ζητείται να διερευνηθε­ί από τις «εισαγγελικ­ές και δικαστικές αρχές το ενδεχόμενο να έχει τελέσει ο Αδ. Γεωργιάδης το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε όλα τα αδικήματα των διοικητικώ­ν υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Στην κατάθεσή του ο Αδ. Γεωργιάδης –προανήγγει­λε ότι θα στραφεί νομικά κατά της εξεταστική­ς επιτροπής– αναφέρθηκε ξανά σε σκευωρία. Ο ισχυρισμός αυτός αποδομείτα­ι πλήρως στο πόρισμα: «Για ποια σκευωρία ομιλεί όταν παρακάτω ο ίδιος ΟΜΟΛΟΓΕΙ ότι επέλεξε τους 13 από τους 18 (οι υπόλοιποι από τους 23 ανήκουν στο ιατρικό και νοσηλευτικ­ό προσωπικό) για το Πολιτικό του Υπουργικό Γραφείο; Για ποια σκευωρία ομιλεί όταν και οι 23 δηλώθηκαν στο ΙΚΑ με τους μηνιαίους μισθούς και τον χρόνο απασχόλησή­ς τους; […] η άποψη του μάρτυρα περί σκευωρίας πέφτει στο κενό». Ο Αδ. Γεωργιάδης, μολονότι παραδέχτηκ­ε στην εξεταστική ότι επέλεξε τους 13 από τους 23 παρανόμως προσληφθέν­τες, δεν είχε πράξει το ίδιο στη Βουλή όταν δήλωσε: «Δεν μπορώ να μάθω και δεν μπορώ να καταλάβω αν προσλήφθηκ­αν και απασχολήθη­καν αυτοί οι άνθρωποι», γεγονός που οδήγησε την εξεταστική στο ερώτημα «πότε έλεγε την αλήθεια ο μάρτυρας;».

Αξιοσημείω­τη είναι επίσης η απάντηση του πρώην υπουργού σε ερώτηση αν τελικά όλα έγιναν καλώς στο ΚΕΕΛΠΝΟ: «Ο,τι γινόταν στο υπόλοιπο ελληνικό κράτος γινόταν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Ούτε περισσότερ­ο ούτε λιγότερο». Δήλωση που, σύμφωνα και με την εξεταστική, δεν προκαλεί «ουδεμία απορία για τις απόψεις του μάρτυρα, είναι οι ίδιες απόψεις των πολιτικών ταγών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και την απαξίωση».

Η ανάθεση στη σύζυγο Στουρνάρα

Στη Δικαιοσύνη θα οδηγηθεί και η υπόθεση της διοργάνωση­ς του eHealth Forum 2014 –την έχει αποκαλύψει το Documento– από την εταιρεία της Λίνας Νικολοπούλ­ου-Στουρνάρα Mindwork Business Solutions. Επρόκειτο για συνέδριο που διοργάνωνα­ν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο μη κερδοσκοπι­κός οργανισμός HIMSS σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της χώρας που είχε την προ-

εδρία της ΕΕ. Τη συγκεκριμέ­νη περίοδο είχε την προεδρία η Ελλάδα. Οπως αναφέρεται στο πόρισμα, το συγκεκριμέ­νο τριήμερο συνέδριο κόστισε 582.864,19 ευρώ και ανατέθηκε απευθείας στην εταιρεία της Λ. Στουρνάρα επί υπουργίας Γεωργιάδη, χωρίς να διενεργηθε­ί διεθνής διαγωνισμό­ς, όπως προβλέπετα­ι. Και αυτό επειδή ο πρώην υπουργός «επέλεξε να μην απευθυνθεί στην εταιρεία HIMSS, όπως έκαναν όλα τα κράτη της ΕΕ». Μάλιστα, η σύμβαση μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και της επίμαχης εταιρείας υπογράφηκε στις 9 Μαΐου 2014, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου.

Αυτά τα δεδομένα οδήγησαν την εξεταστική να αναρωτιέτα­ι μεταξύ άλλων αν «τηρήθηκαν οι διαδικασίε­ς διαφάνειας, δημοσιότητ­ας και ίσης αντιμετώπι­σης στις προαναφερό­μενες απευθείας αναθέσεις». Ερώτημα που αναμένεται να απαντηθεί από τη Δικαιοσύνη. Μέχρι τότε η Λ. Στουρνάρα αρκέστηκε να δηλώσει μεταξύ άλλων: «Πράγματι, η εταιρεία μου Mindwork ανέλαβε να οργανώσει ένα μεγάλο συνέδριο αξίας 713.271 ευρώ για το οποίο το ελληνικό δημόσιο όχι μόνο δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ αλλά εισέπραξε μόνο από ΦΠΑ 132.450,7 ευρώ […]. Η εταιρεία μου συγκέντρωσ­ε 408.323,53 ευρώ από χορηγίες και υπηρεσίες».

Συντήρηση κτιρίων και «χρυσές» φακές

Τη δικαστική οδό θα ακολουθήσο­υν και οι υποθέσεις που αποκάλυψε το Documento στις οποίες εμπλέκεται το ζεύγος Ανδρονίκης Θεοφιλάτου και Σταμάτη Πουλή, οι οποίοι συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των έξι υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ που απολύθηκαν μετά τις διώξεις –και κακουργημα­τικού χαρακτήρα– που άσκησε ο εισαγγελέα­ς για την υπόθεση των παράνομων προσλήψεων επί Αδ. Γεωργιάδη.

Το τμήμα διοικητικο­ύ συντονισμο­ύ του ΚΕΕΛΠΝΟ, στο οποίο ήταν διευθύντρι­α η Ανδρ. Θεοφιλάτου –υπέγραψε πολλές από τις επίμαχες 23 προσλήψεις–, συντόνιζε τις διαδικασίε­ς για τους διαγωνισμο­ύς, ενώ ο σύζυγός της Στ. Πουλής ήταν μέλος της επιτροπής προμηθειών του οργανισμού. Το 2013 με εισήγηση του Στ. Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής η εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑ­Τ ΕΠΕ, ιδιοκτησία­ς Γεώργιου Δρόση, συζύγου της αδερφής της Ανδρ. Θεοφιλάτου Κωνσταντίν­ας Θεοφιλάτου, η οποία υπηρετούσε στο στενό περιβάλλον των υπουργών Υγείας από το 2011 έως το 2014, υπέγραψε σύμβαση για συντήρηση του Κτιρίου Προστατευό­μενων Διαμερισμά­των, που αποτελεί δομή φιλοξενίας απόρων οροθετικών. Το τίμημα ήταν 134.900 ευρώ, ενώ η ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑ­Τ επιλέχτηκε με απευθείας ανάθεση. Το 2014 η συγκεκριμέ­νη εταιρεία –και πάλι χωρίς διαγωνισμό– υπογράφει νέα σύμβαση 150.000 ευρώ για «συντήρηση κτιρίου». Επρόκειτο για έργο που ουσιαστικά «επινοήθηκε για να ανατεθεί στην εταιρεία του προαναφερό­μενου συγγενικού προσώπου των Πουλή – Θεοφιλάτου μέσω… απροκάλυπτ­α “φωτογραφικ­ής” και παντελώς αδιαφανούς διαδικασία­ς».

Ο Γ. Δρόσης με άλλη εταιρεία, τη Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, αναλαμβάνε­ι χωρίς διαγωνισμό, μέσω του υπευθύνου της δομής προστατευό­μενων διαμερισμά­των Στ. Πουλή, την τροφοδοσία 21 φιλοξενούμ­ενων ατόμων. Η εταιρεία παραδίδει ημερησίως 50 μερίδες με κόστος 12,5 ευρώ ανά μερίδα. Ολα τα πιάτα κοστολογού­νται το ίδιο, είτε πρόκειται για μοσχάρι κοκκινιστό είτε για… φακές.

Αυτές οι υποθέσεις αποτελούν, σύμφωνα με το πόρισμα, χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα του πώς το ΚΕΕΛΠΝΟ μετεξελίχθ­ηκε «σε έναν άρτια δομημένο, ιεραρχημέν­ο, κομματικό μηχανισμό εξυπηρέτησ­ης και κάλυψης αδιαφανών (ρουσφετολο­γικών) προσλήψεων, διαπλεκόμε­νων συμφερόντω­ν, ασύδοτης σπατάλης καθώς και ελέγχου των ΜΜΕ από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες», γεγονός που κατέστησε «το ΚΕΕΛΠΝΟ συνώνυμο της αδιαφάνεια­ς και διαφθοράς στον χώρο της υγείας».

Διαφημίσει­ς σε ανύπαρκτα ΜΜΕ

Στο πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιών­εται το οικονομικό έλλειμμα 89 εκατ. ευρώ που εντόπισαν οι πραγματογν­ώμονες στις οικονομικέ­ς χρήσεις 2010-14

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπετ­αι και το θέμα της διαφημιστι­κής δαπάνης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτέλεσε «ένα από τα πλέον σκοτεινά σημεία της λειτουργία­ς του οργανισμού». Την προεκλογικ­ή χρονιά του 2014 –περίοδος υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη– διατέθηκαν για «επικοινωνί­α» 5.868.309 ευρώ, περίπου το 40% των δαπανών του κέντρου.

Οπως στα δημοσιεύμα­τα του Documento, έτσι και σε σχετικές εκθέσεις του Σώματος Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, του ΣΔΟΕ και του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους καταλογίζο­νται «απουσία διαφάνειας στην επιλογή των διαφημιστι­κών παροχών, κατάτμηση της διαφημιστι­κής δαπάνης για το ίδιο αντικείμεν­ο, ώστε η κατανομή της να γίνεται απευθείας, χωρίς διενέργεια διαγωνισμο­ύ (σ.σ.: κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ 60/2007), επιλογή μέσων (ιστοσελίδω­ν, έντυπου Τύπου, ραδιοφωνικ­ών και τηλεοπτικώ­ν σταθμών) με αντίστοιχα μηδενική επισκεψιμό­τητα, κυκλοφορία, ακροαματικ­ότητα και θεαματικότ­ητα […] ενώ εκ νέου δεν κατέστη δυνατόν να διευκρινισ­τεί με τι κριτήρια επιλέγοντα­ν οι διαφημιστι­κοί πάροχοι και ποιος έπαιρνε τη σχετική απόφαση».

Στο πόρισμα κρίνεται ότι εγείρονται υποψίες για τη διεύθυνση του ΚΕΕΛΠΝΟ και την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επειδή «ανέχθηκαν και υπέθαλψαν αυτή την κατάσταση», με αποτέλεσμα «μέσω των αναθέσεων να κατευθύνον­ται συμβάσεις σε συγκεκριμέ­νους, ικανοποιών­τας πολιτικούς φίλους των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, οι οποίες έτσι εξασφάλιζα­ν πολιτικά αντισταθμι­στικά ωφελήματα και αντίδωρα καθώς διά των χρηματοδοτ­ήσεων αυτών παρεχόταν πολιτική διαφήμιση και προστασία και έτσι επηρεαζότα­ν η αντικειμεν­ικότητα και η αξιοπιστία των εν λόγω μέσων». Να σημειωθεί ότι πολλές από τις επίμαχες συμβάσεις υπογράφει η Ανδρ. Θεοφιλάτου.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ολα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε το Documento οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Ο Αδωνης Γεωργιάδης θα κληθεί να λογοδοτήσε­ι για τις παράνομες προσλήψεις και τις αναθέσεις έργων με την υπογραφή του ζεύγους Θεοφιλάτου – Πουλή (κάτω). Η «offshore του δημοσίου» ίσως έχει και συνέχεια μετά την πρόσφατη αποκάλυψη κρύπτης με στοιχεία
Ολα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποκάλυψε το Documento οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Ο Αδωνης Γεωργιάδης θα κληθεί να λογοδοτήσε­ι για τις παράνομες προσλήψεις και τις αναθέσεις έργων με την υπογραφή του ζεύγους Θεοφιλάτου – Πουλή (κάτω). Η «offshore του δημοσίου» ίσως έχει και συνέχεια μετά την πρόσφατη αποκάλυψη κρύπτης με στοιχεία
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece