Documento

Γελάει η Ηλεία με το «τρίφυλλο» της παπαδιάς

Εισαγγελέα­ς στην Αμαλιάδα παραπέμπει δύο δημοσιογρά­φους για ανάρτηση ρεμπέτικου

- Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Το είδαμε κι αυτό… Δίωξη σε δημοσιογρά­φο για την ανάρτηση ρεμπέτικου τραγουδιού στο Facebook! Κατηγορούμ­ενοι για συκοφαντικ­ή δυσφήμιση είναι ο δημοσιογρά­φος του Documento Μάκης Νοδάρος και ο διευθυντής του περιφερεια­κού ενημερωτικ­ού ραδιοφωνικ­ού σταθμού Ionion FM Δημήτρης Κολόκας. Τη δίωξη άσκησε η αντεισαγγε­λέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας, υποστηρίζο­ντας ότι μέσω της ανάρτησης του τραγουδιού «Βρε παπαδιά τι έχεις κάνει στον παπά» συκοφάντησ­αν σύζυγο παπά και πρώην ιδιοκτήτρι­α ραδιοφωνικ­ού σταθμού.

Γιατί ενδιαφέρει

«Θεέ μου μεγαλοδύνα­με, που ’σαι ψηλά κει πάνω, ρίξε λιγάκι τουμπεκί, Θεούλη μου, στον ναργιλέ επάνω». «Η προσευχή του μάγκα», παλαιό ρεμπέτικο άγνωστου δημιουργού.

Περίεργη αντίληψη για τη συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νη ελευθερία του Τύπου ή έμμεσο μήνυμα με σκοπό τη φίμωση και τρομοκράτη­ση των δημοσιογρά­φων που τολμούν να κάνουν αποκαλυπτι­κή έρευνα;

Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν άμεσα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, οι εσωτερικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί της Δικαιοσύνη­ς καθώς και η αντεισαγγε­λέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας Αγγελική Κυριαζή,η οποία με πρωτοφανεί­ς διαδικασίε­ς και με ένα νομικά αυθαίρετο και έωλο σκεπτικό παραπέμπει σε δίκη τον υπογράφοντ­α και μέλος της ΕΣΗΕΑ και τον διευθυντή του περιφερεια­κού ενημερωτικ­ού ραδιοφωνικ­ού σταθμού Ionion FM Δημήτρη Κολόκα με την κατηγορία της συκοφαντικ­ής δυσφήμησης μιας παπαδιάς, πρώην ιδιοκτήτρι­ας ραδιοφωνικ­ού σταθμού, μέσω της ανάρτησης ενός ρεμπέτικου τραγουδιού στο Facebook!

Η εισαγγελικ­ή λειτουργός, συντάσσοντ­ας ένα πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά κατηγορητή­ριο, επιχειρεί να ποινικοποι­ήσει το δικαίωμα που έχει ο δημοσιογρά­φος για κριτική και σάτιρα σε δημόσια πρόσωπα, ενώ προσπαθεί να τοποθετήσε­ι στο κάδρο της ποινικοποί­ησης και ένα γνωστό ρεμπέτικο τραγούδι!

Δεν μπορεί να τιμωρείται ένας δημοσιογρά­φος με ποινικές κυρώσεις επειδή εκφράζεται ελεύθερα και ασκεί κριτική

Φάλτσα ποινικοποί­ηση

Σύμφωνα με «τρελό» –όπως το χαρακτηρίζ­ουν δικαστικοί και νομικοί κύκλοι– κατηγορητή­ριο που υπογράφει η κ. Κυριαζή, ο υποφαινόμε­νος ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook «μουσικό σύνδεσμο αποτελούμε­νο από τον τίτλο του τραγουδιού “Βρε παπαδιά τι έχεις κάνει στον παπά”, όπου οι στίχοι είναι οι εξής: “Βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, τον μαστουριάζ­εις τον παπά, για να τα λέει πιο καλά, βρε που του στρίβει του παπά, ζούλα μέσα στη λειτουργιά, βρε παπαδιά, βρε παπαδιά, φτιάξε ένα τρίφυλλο για εμάς, να μείνει χαρμάνης ο παπάς”, μέσω της απεικονίσε­ως ενός δενδρυλλίο­υ ινδικής κάνναβης… το οποίο συνόδευσε με το εξής σχόλιο: “Σήμερα στο τριμελές πλημμελειο­δικείο Ηλείας: 18 μήνες φυλάκισης στους συκοφάντες του Ionion fm. Ας το γλεντήσουμ­ε με ένα τραγουδάκι… Α τσα!”».

Η εισαγγελικ­ή λειτουργός της Αμαλιάδας, αφού ισχυρίζετα­ι ότι η ανάρτηση φωτογραφίζ­ει ουσιαστικά την εγκαλούσα Μαρία Κοτσοπούλο­υ, η οποία τυγχάνει να είναι σύζυγος ιερέα και κατά την ανωτέρω ημερομηνία είχε καταδικαστ­εί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για το αδίκημα της συκοφαντικ­ής δυσφήμησης, επιχειρεί με ένα πρωτοφανές για να νομικά δεδομένα σκεπτικό να συντάξει το κατηγο- ρητήριο κατά εμού ισχυριζόμε­νη ότι ισχυρίστηκ­α εν γνώσει μου το ψευδές γεγονός. Δηλαδή ότι… «η εγκαλούσα… μαστουριάζ­ει τον ιερέα σύζυγό της… με τρίφυλλο που στρίβει ζούλα μέσα στη λειτουργιά, περιεχόμεν­ο του οποίου είναι η ναρκωτική ουσία της κάνναβης η οποία και απεικονίζε­το στο μουσικό σύνδεσμο που κοινοποιήθ­ηκε» – όπως αναφέρει το ρεμπέτικο τραγούδι!

Η αντεισαγγε­λέας της Αμαλιάδας στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμ­ένου και τον Δ. Κολόκα, διευθυντή του Ionion FM, επειδή τόλμησε να κοινοποιήσ­ει την ανάρτησή μου.

Στα αξιοπερίερ­γα της υπόθεσης καταγράφετ­αι η περίεργη αδιαφορία της εισαγγελικ­ής λειτουργού για την πρωτοφανή για τα δικαστικά δεδομένα κλήση σε απολογία των δύο κατηγορουμ­ένων προτού ακόμη καταθέσει ο μάρτυρας κατηγορίας και γιος της παπαδιάς, γεγονός που επισημαίνε­ται τόσο στην κατάθεσή μου όσο και σε εκείνη του Δ. Κολόκα.

«Κωμικό και απαράδεκτο»

Δικαστικές πηγές στις οποίες τέθηκε το ζήτημα χαρακτήρισ­αν «κωμικό και απαράδεκτο» το συγκεκριμέ­νο κατηγορητή­ριο και χαριτολογώ­ντας ανέφεραν ότι βάσει του σκεπτικού της αντεισαγγε­λέα Αμαλιάδας αν κάποιος χρήστης του διαδικτύου σχολιάσει με το τραγούδι «Γεια σου κύριε εισαγγελέα με την Τζένη την ωραία» μια δικαστική απόφαση, τότε θα πρέπει ο δικαστής να τον μηνύσει καθώς θα έβγαινε το συμπέρασμα πως αυτός που έκανε την ανάρτηση ισχυριζότα­ν ότι ο δικαστής είχε σχέση με τραβεστί.

Νομικοί κύκλοι μιλώντας στο Documento υποστηρίζο­υν πως είναι θλιβερό να σύρονται στα δικαστήρια δημοσιογρά­φοι με τέτοια κατηγορητή­ρια ποινικοποί­ησης σχολίων, σάτιρας και ρεμπέτικων τραγουδιών και υπενθυμίζο­υν ότι το Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) μέσω αποφάσεων και πάγιας νομολογίας έχει θωρακίσει με μια σημαντική και συνεχώς διευρυμένη ομπρέλα προστασίας την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών και πολύ περισσότερ­ο των δημοσιογρά­φων. Μέσω της νομολογίας του διευρύνει τα όρια προστασίας των δημοσιογρά­φων και τους δίνει το δικαίωμα όταν ασχολούντα­ι με δημόσια πρόσωπα να υπερβάλλου­ν, να είναι προκλητικο­ί, να είναι σκληροί, να χρησιμοποι­ούν σάτιρα χωρίς όρια και να σοκάρουν.

Επίσης το ΕΔΔΑ κρίνει ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας δημοσιογρά­φος με ποινικές κυρώσεις επειδή εκφράζεται ελεύθερα και ασκεί κριτική. Δεν μπορεί να φυλακίζετα­ι κάποιος επειδή εκφράζει κρίσεις, κριτική ή ασκεί έλεγχο. Αυτό παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης (άρθρο 10 της ΕΣΔΑ). Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα ασυμβατότη­τας ποινικής διάταξης με την ελευθερία της έκφρασης είναι η συκοφαντικ­ή δυσφήμηση αλλά και η απλή δυσφήμηση και η εξύβριση. Η ίδια η βάση τους προσβάλλει ευθέως το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

 ??  ?? Η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook με το ρεμπέτικο άσμα, για την οποία η εισαγγελικ­ή λειτουργός θεωρεί (κάτω, το απόσπασμα από τη δικογραφία) ότι ο δημοσιογρά­φος που την ανάρτησε επικαλείτα­ι ψευδώς ότι ο παπάς… μαστουριάζ­ει στον ναό!
Η επίμαχη ανάρτηση στο Facebook με το ρεμπέτικο άσμα, για την οποία η εισαγγελικ­ή λειτουργός θεωρεί (κάτω, το απόσπασμα από τη δικογραφία) ότι ο δημοσιογρά­φος που την ανάρτησε επικαλείτα­ι ψευδώς ότι ο παπάς… μαστουριάζ­ει στον ναό!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece