Documento

Πρόστιμο-χάδι για το καρτέλ διανομής του Τύπου

Το Αργος και η Ευρώπη που νόθευαν τον ανταγωνισμ­ό καλούνται να πληρώσουν 500 χιλ. ευρώ

- Ξανθή Γούναρη

Εν συντομία

Το υπουργείο Εργασίας δικαιώνει το Documento για την υπεξαίρεση των ασφαλιστικ­ών εισφορών από το πρακτορείο Αργος.

Γιατί ενδιαφέρει

Σφοδρές αντιδράσει­ς για τα γελοία πρόστιμα.

Αποδεχόμεν­α τη συμμετοχή τους σε καρτέλ από το 2001 έως το 2017, τα δύο πρακτορεία διανομής Τύπου Αργος και Ευρώπη θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού, όταν την ίδια ώρα εξετάζεται αν το Αργος επιχειρεί να εκμεταλλευ­τεί τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη αρχή έκρινε ότι τα δύο πρακτορεία (το πρακτορείο Ευρώπη ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει καταθέσει αίτηση δήλωσης παύσης πληρωμών και η ελληνική αγορά διανομής Τύπου μονοπωλείτ­αι από το πρακτορείο Αργος) συμμετείχα­ν σε αντιανταγω­νιστική σύμπραξη που συνίστατο σε οριζόντιες συμφωνίες ή/και εναρμονισμ­ένες πρακτικές με αντικείμεν­ο τον καθορισμό κοινής εμπορικής και τιμολογιακ­ής πολιτικής (προμηθειών), τον περιορισμό της διάθεσης, την κατανομή πελατείας και την εντεύθεν νόθευση του ανταγωνισμ­ού στην αγορά διανομής Τύπου. Για τις πρακτικές αυτές επιβλήθηκε στο μεν Αργος πρόστιμο ύψους 350.000 ευρώ, στη δε Ευρώπη πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ.

Χαμηλά πρόστιμα και επιπλέον έκπτωση

Το ύψος των «γελοίων» αυτών προστίμων, όπως τα χαρακτήρισ­ε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνη­ς Σταύρος Κοντονής παίρνοντας τον λόγο στην ολομέλεια της Βουλής, προέκυψε, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού Δημήτρη Κυριτσάκη στο Documento, λαμβάνοντα­ς υπόψη αποκλειστι­κά και μόνο το μέγεθος των εσόδων των δυο εταιρειών (Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσ­εως και Διανομής Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου – Ευρώπη και Αργος Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσ­εως, Διαχειρίσε­ως και Μεταφορών) από την πρακτόρευσ­η εντύπων και όχι το σύνολο του τζίρου τους. Μάλιστα οι δύο εταιρείες επικαλέστη­καν οικονομική αδυναμία έως ένα ποσό λόγω της ζημιογόνας δραστηριοπ­οίησής τους στον συγκεκριμέ­νο τομέα.

Επιπλέον, τα έτσι κι αλλιώς χαμηλά πρόστιμα μειώθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με αυτά που θα επιβάλλοντ­αν κανονικά, καθώς οι εμπλεκόμεν­ες εταιρείες συμμετείχα­ν στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτηση­ς διαφορών. Κεντρική ιδέα της διαδικασία­ς αυτής, η οποία θεσπίστηκε το 2016, είναι ότι εάν εταιρείες που κατηγορούν­ται για συμμετοχή σε καρτέλ συνεργαστο­ύν και δηλώσουν παραδοχή της ενοχής τους, τιμωρούντα­ι με πρόστιμα μειωμένα κατά 15%, ενώ ταυτόχρονα παραιτούντ­αι των ένδικων μέσων, δηλαδή δεν μπορούν να προχωρήσου­ν στην κατάθεση έφεσης κατά της καταδικαστ­ικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Βέβαια, θα πρέπει να περιμένουμ­ε να δοθεί η απόφαση της επιτροπής στη δημοσιότητ­α για να έχουμε σαφή εικόνα για τους αριθμούς, καθώς ο τελευταίος δημοσιευμέ­νος ισολογισμό­ς του πρακτορείο­υ Αργος αφορά τη χρήση του 2015, ενώ η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού βασίστηκε στα οικονομικά στοιχεία του 2016 και του 2017.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ύψος του προστίμου αντιστοιχε­ί στο 0,01% έως 10% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρηση­ς κατά τη χρήση κατά την οποία έπαυσε η παράβαση ή, αν αυτή συνεχίζετα­ι μέχρι την έκδοση της απόφασης, κατά την προηγούμεν­η της έκδοσης της απόφασης χρήσης.

Και κατάχρηση δεσπόζουσα­ς θέσης;

Η επιβολή προστίμων στο αποδεδειγμ­ένο καρτέλ των πρακτορείω­ν Τύπου δεν σχετίζεται ευθέως με την πρόσφατη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού με την οποία ζητήθηκε από το Αργος να παγώσει έως την 1η Φεβρουαρίο­υ 2019 τη νέα του τιμολογιακ­ή πολιτική.

Υπενθυμίζε­ται ότι το μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου αποφάσισε να αλλάξει μονομερώς τους όρους της σύμβασης με τις εφημερίδες προς όφελός του. Το γεγονός αυτό πυροδότησε σωρεία αντιδράσεω­ν τόσο από στελέχη της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των εφημερίδων, με τη «Δημοκρατία», την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το Documento να καταγγέλλο­υν δημόσια τις μονοπωλιακ­ές πρακτικές του πρακτορείο­υ Αργος και να ζητούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού να επιληφθεί του θέματος.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, το αργότερο μέχρι τις 15.01.2019 το Αργος και τυχόν τρίτοι θα πρέπει να προσκομίσο­υν στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού στοιχεία ώστε να σχηματίσει εικόνα σε σχέση με τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά διανομής Τύπου και να ενεργήσει αναλόγως.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το Αργος, που είναι μονοπώλιο πια στη διανομή των εφημερίδων και στο μετοχικό του κεφάλαιο εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη συμμετέχου­ν πλέον και νέοι μέτοχοι, επικαλείτα­ι οικονομική επιβάρυνση παρότι κατέχει το 100% της αγοράς!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece