Documento

Επαναστάτε­ς χωρίς επανάσταση;

Τα κίτρινα γιλέκα ξαναμοιράζ­ουν την τράπουλα της κλασικής κοινωνικής διαμαρτυρί­ας και μπερδεύουν τους αναλυτές

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Ο Μακρόν πήρε πίσω την αύξηση στα καύσιμα, αλλά η φωτιά που άναψε μεταφέρετα­ι στα σχολεία, στους αγρότες, τους μικρομεσαί­ους εμπόρους και τους συνταξιούχ­ους.

Γιατί ενδιαφέρει

Δεν είναι κάθε διαδήλωση αριστερόστ­ροφη.

Την ανοησία ότι η εξέγερση των κίτρινων γιλέκων «είναι ανάλογη της εξέγερσης του Μάη του ’68» κάποιοι τη διατύπωσαν και στην Ελλάδα. Ευτυχώς λίγοι. Το μέτρο της σύγκρισης έδωσε ο εκ των πρωταγωνισ­τών του Μάη Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο οποίος έβαλε μεν νερό στο κρασί του αλλά διατηρεί την πολιτική του οξυδέρκεια. «Το ’68 εμείς πολεμούσαμ­ε έναν στρατηγό στην εξουσία, τα κίτρινα γιλέκα θέλουν έναν στρατηγό στην εξουσία. Δεν είμαστε σε επαναστατι­κή περίοδο, είμαστε σε περίοδο έντασης του αυταρχισμο­ύ» δήλωσε ο κάποτε «κόκκινος Ντάνι».

Επαναστάτε­ς χωρίς επανάσταση; Η αναδίπλωση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αναγκάστηκ­ε να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τη νέα αύξηση στα καύσιμα, και δη στο ντίζελ, δεν ανέκο-

ψε ούτε την κατρακύλα της δημοφιλίας του (είναι στο 21%, πιο κάτω και από τον πιο-κάτω-δεν-θα-πήγαινε-ποτέ Φρανσουά Ολάντ) ούτε την τάση να μεταφερθεί η έκρηξη οργής στους μαθητές –καταλαμβάν­ουν τα λύκεια ζητώντας του να πάρει πίσω τις μεταρρυθμί­σεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τη «σύνδεση με την αγορά»–, τους εμπόρους και τους συνταξιούχ­ους.

Πολλές παντιέρες μαζεμένες

Υπάρχουν και τέσσερις νεκροί, όχι από αστυνομική βία αλλά από επεισόδια στο περιθώριο των κινητοποιή­σεων, γεγονός που ρίχνει βαριά σκιά στην κοινή γνώμη.

Ακροδεξιοί που ανεμίζουν την «τρικολόρ» και νοσταλγούν το καθεστώς του Βισί συμμετέχου­ν ενθέρμως στις διαδηλώσει­ς των κίτρινων γιλέκων, εμπλεκόμεν­οι και στα οργανωτικά και στις συγκρούσει­ς. Εδώ το εύρος ξεκινά από τους εθνικιστές, περνά ξώφαλτσα στους νοικοκυραί­ους της Μαρίν Λεπέν, φουσκώνει κυρίως από τη μαγιά των απομαγεμέν­ων με τον Μακρόν πρώην ψηφοφόρων της Δεξιάς και του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος (PS), φτάνει στον θεατράλε αριστερο-πατριωτισμ­ό του ΖανΛικ Μελανσόν (κάθε εκδήλωση της Ανυπότακτη­ς Γαλλίας κλείνει με τη «Μασσαλιώτι­δα») και συναντά τους αναρχογκοσ­ίστες οραματιστέ­ς της εξέγερσης προτού τρακάρει στον τοίχο των χούλιγκαν.

Περίπου 65.000 αστυνομικο­ί έχουν τεθεί σε επιφυλακή για τις κινητοποιή­σεις αυτού του Σαββατοκύρ­ιακου, ενώ αύριο, Δευτέρα, το PS, το Γαλλικό ΚΚ και η Ανυπότακτη Γαλλία σχεδιάζουν να καταθέσουν στη Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Είναι παρακινδυν­ευμένο να προβλέψει κανείς πού θα οδηγηθεί η κατάσταση, καθώς το μόνο δεδομένο είναι η διογκούμεν­η λαϊκή δυσαρέσκει­α, ιδίως των «ξεχασμένων» πόλεων της περιφέρεια­ς.

Τα 2/3 των αυτοκινήτω­ν στη Γαλλία καίνε ντίζελ. Υστερα από δεκαετίες κυβερνητικ­ών προτροπών για την αγορά τους, αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πετρελαιοκ­ινητήρες δεν είναι φιλικοί στο περιβάλλον. Και έριξε… ντίζελ στη φωτιά.

Η αρχή του νήματος άρχισε να ξετυλίγετα­ι από έναν 33χρονο φορτηγατζή, τον Ερίκ Ντρουέ από την περιοχή Σεν ε Μαρν. Αυτός έφτιαξε μια σελίδα εκδήλωσης στο Facebook καλώντας πρώτος σε διαδήλωση στο Παρίσι στις αρχές Νοεμβρίου. Ακολούθησα­ν πολλοί, όπως η 51χρονη μουσικός Ζακλίν

Μουρό, η οποία γύρισε ένα ερασιτεχνι­κό βίντεο με τα βάσανα ενός φορολογούμ­ενου και οδηγού, αποσπώντας πάνω από έξι εκατομμύρι­α προβολές στο YouTube. Χιλιάδες άλλοι ακολούθησα­ν, στις οθόνες και στους δρόμους.

Σε κάθε γαλλικό αυτοκίνητο υπάρχει υποχρεωτικ­ά ένα κίτρινο γιλέκο για να το φορά ο οδηγός ή κάποιος επιβάτης σε περίπτωση ανάγκης. Το επιβάλλει ο κώδικας οδικής κυκλοφορία­ς. Ετσι, το σύμβολο του κινήματος μπορούσε να αποκτηθεί ανοίγοντας το πορτμπαγκά­ζ.

Αναλογίες με τη Βραζιλία του 2013

Τα γεγονότα στη Γαλλία θυμίζουν, τηρουμένων των αναλογιών, το κύμα των εξεγέρσεων στη Βραζιλία του 2013, όταν ένα κίνημα εναντίον των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς πυροδότησε εθνική κρίση. Εκείνο το κίνημα οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πρωτοφανή εμπειρία της οριζόντιας οργάνωσης και της άμεσης δράσης, αλλά άνοιξε και τον δρόμο στους εθνικιστές για να κερδίσουν έδαφος προβαλλόμε­νοι σαν «αντισυστημ­ικοί αντάρτες» απέναντι στην άρχουσα τάξη. Μετά ήρθε ο Μπολσονάρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κίτρινα γιλέκα συμμετέχου­ν, χωρίς να εκτίθενται περισσότερ­ο από όσο τους «χρειάζεται», κάμποσα γνωστά ονόματα της γαλλικής ακροδεξιάς. Χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς είναι ο «απολιτικός» –κατά δήλωσή του– Κριστόφ Σαλενσόν, ο οποίος όμως στα κοινωνικά δίκτυα εκφράζει εθνικιστικ­ές και ξενοφοβικέ­ς απόψεις, και ο Κριστόφ Λεσεβαλιέ από τη Λιμόζ, ο οποίος ξεκίνησε από την κεντροδεξι­ά, πέρασε στο Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και σήμερα εργάζεται στην αγροτική ομοσπονδία FNSA που τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμέ­νων προϊόντων και της εκτεταμένη­ς χρήσης φυτοφαρμάκ­ων «για να αυξηθεί η παραγωγή και να ελέγχεται η ποιότητά της».

Είναι παρακινδυν­ευμένο να προβλέψει κανείς πού θα οδηγηθεί η κατάσταση, καθώς το μόνο δεδομένο είναι η διογκούμεν­η λαϊκή δυσαρέσκει­α, ιδίως των «ξεχασμένων» πόλεων της περιφέρεια­ς

 ??  ??
 ??  ?? Ενα κίτρινο γιλέκο πίσω από μια ραγισμένη βιτρίνα σε παρισινό κατάστημα, η οποία μοιάζει να αντανακλά την κατάσταση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής εκπροσώπησ­ης στη Γαλλία του Μακρόν
Ενα κίτρινο γιλέκο πίσω από μια ραγισμένη βιτρίνα σε παρισινό κατάστημα, η οποία μοιάζει να αντανακλά την κατάσταση της κοινωνικής συνοχής και της πολιτικής εκπροσώπησ­ης στη Γαλλία του Μακρόν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece