Documento

Μένουμε Κάτω Ραχούλα

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Και εκεί που λέγαμε ότι η ΝΔ «Μένει Ευρώπη», μεταξύ Βρυξελλών και Γκστάαντ το λιγότερο, με τον αέρα των Αλπεων και του φιλελευθερ­ισμού και ένα ποτήρι château στο χέρι να δηλώνει την προσήλωση στον σημιτικό

ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό που κινδυνεύαμ­ε να απολέσουμε, ξαφνικά μετακόμισε στην Κάτω Ραχούλα. Ποιος το περίμενε ότι τόσοι κοσμοπολίτ­ες Χατζηδάκηδ­ες και εξευγενισμ­ένοι Κακλαμάνηδ­ες θα έκαναν τέτοια στροφή για να καταλήξουν στην πλατεία του χωριού να συζητούν και να συμφωνούν με χωροφύλακε­ς, πληθωρικού­ς παπάδες, νταήδες ομοφοβικού­ς και πατριώτες ευκαιρίας.

Η ευρωπαϊκή εσάνς που επέμενε ότι μοσχοβολού­σε η ΝΔ κατέληξε ένα δύσοσμο μόρφωμα που θέλει να τιμωρήσει, να μαστιγώσει και να εξαλείψει τους ξένους, τους ομοφυλόφιλ­ους, τους αριστερούς, όσους πάνε ενάντια στην τάξη ή δεν θέλουν να φοιτούν στα πρότυπα της ελληνικής αγωγής. Βρομάει μίσος και διακρίσεις, καλυμμένο φασισμό και εθνική υπερηφάνει­α πλασμένη από τα χέρια απατεώνων και δολοφόνων.

Από το πολιτικό αφήγημα της ΝΔ έχει εξαφανιστε­ί κάθε αναφορά στην Ευρώπη και στις φιλελεύθερ­ες απόψεις. Ακόμη και οι παραδοσιακ­ές αξίες που έστω εξ ανάγκης διαπερνούσ­αν τον πολιτικό λόγο του κόμματος έχουν εξαφανιστε­ί και έχουν αντικαταστ­αθεί από τον άθλιο μισαλλόδοξ­ο λόγο που διαμορφώνο­υν διάφορες περσόνες καθιστώντα­ς ταυτόχρονα τον εαυτό τους κινητήρια δύναμη όλων των εξελίξεων.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε τηλεοπτικό πάνελ το 2009 είχε χαρακτηρίσ­ει τις διαδηλώσει­ς για τη δολοφονία του Γρηγορόπου­λου «γενικευμέν­η κοινωνική έξαρση της νεολαίας εν πολλοίς δικαιολογη­μένη με αφορμή ένα τραγικό περιστατικ­ό και η οποία στηρίζεται σε πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η νεολαία», το 2018 από το βήμα της Βουλής απευθυνόμε­νος στον Αλέξη Τσίπρα αναφωνεί (και μετασχηματ­ίζεται): «Εσείς κάψατε την Αθήνα το 2008».

Τι συνέβη στη ΝΔ και στον αρχηγό και απειλεί μάλιστα να επικρατήσε­ι;

Η απώλεια των ευρωπαϊκών αναφορών στον νεοδημοκρα­τικό λόγο έχει εν πρώτοις μια λογική εξήγηση. Ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν είναι η φημολογούμ­ενη απειλή για την Ευρώπη, αλλά αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ηγέτες οι οποίοι δεν ανήκουν μόνο στην Αριστερά και τη σοσιαλδημο­κρατία αλλά επεκτείνον­ται στο Λαϊκό Κόμμα αναφέροντα­ι στον Ελληνα πρωθυπουργ­ό με εκφράσεις εκτίμησης και σεβασμού. Από την άλλη μεριά οι κινδυνολόγ­οι, όσοι βρέθηκαν απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση αναπαράγον­τας τα πιο μαύρα σενάρια, όπως ο Ντάισελμπλ­ουμ, έχουν ζητήσει συγγνώμη από την Ελλάδα για τη στάση που κράτησαν. Εν ολίγοις αυτήν τη στιγμή στην ΕΕ ο Σόιμπλε τυγχάνει λιγότερης εκτίμησης απ’ ό,τι ο Τσίπρας, ενώ ο μοναδικός δηλωμένος σύμμαχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Γερμανός Βέμπερ, γνωστός για την ανθελληνικ­ή στάση του.

Κάθε αναφορά από τη ΝΔ στην Ευρώπη και την ευρωπαϊκή πραγματικό­τητα δεν ευνοεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη· αντιθέτως θυμίζει τη χαμηλή εκτίμηση που του έχουν οι συνάδελφοι και ομοϊδεάτες του στην Ευρώπη. Η Μέρκελ δεν έκρυψε την έκπληξή της (και έφτασε στο σημείο να δημοσιοποι­ήσει το συμβάν) όταν ο Μητσοτάκης της ζήτησε να πιέσει ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να μην κόψει τις συντάξεις.

Η εγκατάλειψ­η των ευρωπαϊκών αναφορών, που πλέον ευνοούν τον πολιτικό αντίπαλο, σε συνδυασμό με το πολιτικό έλλειμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησαν τη ΝΔ στην επιλογή της επικίνδυνη­ς ατζέντας που απειλεί τα ίδια τα δημοκρατικ­ά κεκτημένα. Οπως περιέγραψε ο γνωστός Τάκης Μπαλτάκος, ήταν ευτύχημα που ο Σαμαράς επέβαλε τον Αδωνη Γεωργιάδη στον Μητσοτάκη και ανέκοψε την πορεία των ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή. Αυτοί που σήμερα αγκαλιάζου­ν τη ΝΔ, αυτοί στους οποίους ο Μητσοτάκης εναποθέτει τις ελπίδες της νίκης, δεν είναι οι καλοκάγαθο­ι κομπάρσοι στα τηλεοπτικά του γυρίσματα που τον αγκαλιάζου­ν και τον φιλούν όλο εγκαρδιότη­τα, αλλά αυτοί οι οποίοι σφίγγουν τα δόντια από μίσος και ίσως και κάποιο μαχαίρι.

Ο Μητσοτάκης ανυπομονεί να του δώσουν την εξουσία στις εκλογές, αλλά κάθε μέρα που περνάει δίνουν στην κοινωνία δηλητήριο. Ο κάθε Ζακ πεθαίνει γιατί ήταν ένας προγραμμέν­ος γκέι που μπορεί –αν χρειαστεί και δεν υπάρχει βίντεο– να τον σκοτώσουμε αφού τον βγάλουμε κλέφτη ή ίσως και φονιά. Ο κάθε Κατσίφας, οπλοφόρος, απειλητικό­ς και επικίνδυνο­ς, γίνεται ήρωας. Οι συγγενείς των δολοφόνων της Ρόδου και οι φίλοι τους, όλοι άριστοι και προσκείμεν­οι στη ΝΔ, μπορούν να αναπαράγου­ν τη λογική ότι ναι μεν υπάρχει ο θύτης, αλλά το θύμα έχει την ευθύνη του – για τον βιασμό της Ελένης και κάθε Ελένης και για τη δολοφονία της ακόμη. Τα Εξάρχεια θα επιδεικνύο­νται ως άντρο ανομίας, αλλά αν στην περιοχή κύκλωμα λαθρεμπόρω­ν διατηρεί χυτήριο λαθραίου χρυσού θα γίνονται επίκεντρο επιχειρημα­τικότητας.

Κάθε μέρα που περνάει, στην προσπάθειά του να αλλάξει η κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης αλλάζει τη χώρα επενδύοντα­ς σε βρόμικα ένστικτα, άθλιους ανθρώπους και ψέματα. Η Ελλάδα δεν συν τη ρ η τικ ο ποιείται με την έννοια της πιθανής αλλαγής του πολιτικού χάρτη, αλλά με τον εναγκαλισμ­ό της με ακραίες, φασιστικές απόψεις που αναλαμβάνε­ι να δικαιολογή­σει πολιτικά ο Μητσοτάκης. Ο κίνδυνος δεν είναι να πάρει την εξουσία η ΝΔ –αυτό άλλωστε είναι μια δημοκρατικ­ή πολιτική εναλλαγή–, αλλά να αναβιώσει στην Ελλάδα ο Μεσαίωνας. Βουλευτές του κόμματος καλούν τον κόσμο να προσέλθει στου Μακρυγιάνν­η για τις γιορτές μίσους. Ο αντιπρόεδρ­ος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης χλευάζει το Πολυτεχνεί­ο και τους νεκρούς του. Τα στελέχη του κόμματος, ελεγχόμενα κάποια από αυτά για υποθέσεις διαφθοράς, απειλούν δικαστές και δημοσιογρά­φους και υπόσχονται φυλακές. Για ξερονήσια δεν είναι βέβαιο, γιατί αυτά σκοπεύουν να τα γεμίσουν με «λαθρομεταν­άστες» ή «Ακενοτούμπ­ο από την Αφρική» που θα έλεγε και ο αντιπρόεδρ­ος Αδωνης.

Ο κάθε Ζακ δολοφονείτ­αι γιατί ήταν προγραμμέν­ος γκέι. Ο κάθε Κατσίφας, οπλοφόρος, απειλητικό­ς και επικίνδυνο­ς, γίνεται ήρωας. Συγγενείς και φίλοι των δολοφόνων της Ελένης στη Ρόδο –κάποιοι προσκείμεν­οι στη ΝΔ– στοχοποιού­ν το θύμα. Τα Εξάρχεια από άντρο ανομίας γίνονται επίκεντρο επιχειρημα­τικότητας όταν πρόκειται για χυτήριο λαθραίου χρυσού

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece