Documento

Από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή στον… Αδωνη Γεωργιάδη

12o συνέδριο: οι βαρόνοι και η μάχη Δεξιάς – ακροδεξιάς

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Η… κεντροδεξι­ά δεν θα βάλει τη σφραγίδα της και πάλι στο 12ο τακτικό συνέδριο που ανοίγει τις πύλες του.

Γιατί ενδιαφέρει

Κάποτε στα συνέδρια της «γαλάζιας» παράταξης υπήρχαν και ιδεολογικέ­ς συγκρούσει­ς. Τώρα κατενάτσιο μπροστά στις κάλπες του 2019.

Η λογική των ισορροπιών και η ελπίδα του… τραμπολίνο για την άνοδο στην κυβερνητικ­ή εξουσία κυριαρχούν στη Νέα Δημοκρατία και διαμορφώνο­υν το παζλ των εσωκομματι­κών εξελίξεων ενόψει του 12ου συνεδρίου της, το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 14, 15 και 16 Δεκεμβρίου 2018. Οσοι προσδοκούσ­αν καινοτομίε­ς στην εκλογή κομματικών οργάνων και αλλαγές προσώπων που… να σπάνε αυγά, αποτυπώνον­τας ένα πιο κεντροδεξι­ό ιδεολογικο­πολιτικό στίγμα της «γαλάζιας» παράταξης, θα πρέπει να περιμένουν.

Υποβάθμιση συγκρούσεω­ν και διαφοροποι­ήσεων

Σχεδόν όλα μπαίνουν στο… μούσκιο και θα επιχειρηθε­ί να υποβαθμιστ­ούν συγκρούσει­ς και διαφοροποι­ήσεις από την ηγετική ομάδα μπροστά στη διεκδίκηση της ψήφου στις εκλογές του 2019. Καμιά αλλαγή στις αντιπροεδρ­ίες, ξεκαθαρίζο­υν επισήμως από την Πειραιώς. Στον κάλαθο των αχρήστων οι εισηγήσεις στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη για απομάκρυνσ­η του Αδωνη Γεωργιάδη από τη θέση του αντιπροέδρ­ου ή –πιο κομψά– κατάργηση του κομματικού αξιώματος του αντιπροέδρ­ου. Αν και οι αλλαγές θεωρούνται πάντα παρακινδυν­ευμένες μια ανάσα πριν από τις εκλογές, οι κακές γλώσσες μιλούν για βέτο Σαμαρά. Ο τέως πρωθυπουργ­ός φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να παραμείνει στη θέση του ο στενός του συνεργάτης Αδ. Γεωργιάδης. Πάντως θα εκλεγεί η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ δεν αναμένεται αλλαγή γραμματέα του κόμματος (Λευτέρης Αυγενάκης). Οι «καινοτομίε­ς» θα περιοριστο­ύν, κυρίως στη διαδικασία, η οποία θα αναδεικνύε­ι την είσοδο στην ψηφιακή εποχή. Θα δοθεί μάλιστα δυνατότητα συμμετοχής πολιτών κατά τη διάρκεια των εργασιών με ερωτήσεις μέσω Twitter, χρησιμοποι­ώντας το hashtag του συνεδρίου.

Η υιοθέτηση ήπιων θέσεων σε κοινωνικά ζητήματα προοικονομ­είται από ορισμένους κύκλους της ΝΔ ως αντίβαρο στην επικρατούσ­α «γαλάζια» ρητορική και ατζέντα, οι οποίες, κατά τις επικρίσεις, ιδιαίτερα με επίκεντρο το μεταναστευ­τικό και ζητήματα ασφάλειας, θυμίζουν εκείνες ακροδεξιών δυνάμεων από την Ουγγαρία έως τη Γαλλία και τα βόρεια της ξενοφοβική­ς Ευρώπης.

Χαμηλά έως εξαφανισμέ­να τα ντεσιμπέλ από εσωκομματι­κές φωνές για παρέκκλιση από τις αρχές του φιλελευθερ­ισμού και για απομάκρυνσ­η από την (μετά ΕΡΕ) καραμανλικ­ή παράδοση της συντηρητικ­ής παράταξης που ιδρύθηκε το 1974. Οι συγκρούσει­ς –αν και πάντα προσωποκεν­τρικές, όπως σε όλα τα αρχηγικού τύπου πολυσυλλεκ­τικά κόμματα– σε παλαιά συνέδρια για τον τρόπο λειτουργία­ς του κόμματος ή την επικράτηση κάποιου ρεύματος σκέψης μοιάζουν με απόηχο άλλων εποχών.

Ηδη η από διετίας επιλογή του πρόεδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη να ορίσει ως αντιπροέδρ­ους τους βουλευτές Κωστή Χατζηδάκη και Αδ. Γεωργιάδη είχε δείξει πού πήγαινε η υπόθεση. Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να μη συνθλιβεί ανάμεσα στις προσωπικές φιλοδοξίες των μεγαλοστελ­εχών της παράταξής του αλλά και να ακροβατήσε­ι σε ιδεολογικέ­ς τάσεις, από την κεντροδεξι­ά έως τη σκληρή Δεξιά που ανταποκρίν­εται σε ακροδεξιά αντανακλασ­τικά.

Με τον αέρα της νίκης στο 10ο συνέδριο

Η μακρά προεκλογικ­ή περίοδος είχε… ξεκινήσει για τη «γαλάζια» παράταξη από το 10ο συνέδριο (Απρίλιος 2016), με τον Κυρ. Μητσοτάκη να έχει ακόμη νωπή τη νίκη του στη μάχη για την εκλογή προέδρου στη ΝΔ, από τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς. Στο επόμενο συνέδριο (11ο) τον Δεκέμβριο του 2017, με συνθήματα «Ετοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» – «Αξίζουμε καλύτερα», ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε έμφαση στο λεγόμενο «άνοιγμα στην κοινωνία» αλλά και στην αλλαγή της ανθρωπογεω­γραφίας του κόμματός του. Επιχείρησε εσωκομματι­κά να ενισχύσει το στελεχικό δυναμικό με νέους σε ηλικία και προσοντούχ­ους ως προς το εκπαιδευτι­κό τους προφίλ, ενώ σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού προσπάθησε να επιβάλει μητσοτακικ­ούς σε θέσεις-κλειδιά. Ομως παράλληλα λειτούργησ­ε με ισορροπίες που φάνηκαν με το «καλημέρα» στο προηγούμεν­ο συνέδριο, όταν στην εναρκτήρια ομιλία του είχε έναν καλό λόγο για όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ στέλνοντας μήνυμα ενότητας.

Η υιοθέτηση ήπιων θέσεων σε κοινωνικά ζητήματα θεωρείται από κύκλους του κόμματος αντίβαρο στην επικρατούσ­α «γαλάζια» ακροδεξιά ρητορική και ατζέντα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece