Documento

Πάρτι μίζας με «πλυντήριο» ανύπαρκτα ΜΜΕ

Στα έγγραφα του FBI αποκαλύπτε­ται το κόλπο της δωροδοκίας από την πολυεθνική με ποσά από παράνομες εξαγωγές φαρμάκων

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Νέα στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis που έχουν κατατεθεί στο FBI αλλά, όπως φαίνεται, όχι και στις ελληνικές αρχές αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento. Πρόκειται για στοιχεία –τα έχει στη διάθεσή του το FBI και βάσει αυτών έχει σχηματιστε­ί τμήμα της έκθεσής του– που αποτυπώνου­ν το ξέπλυμα χρήματος και τη διαχείριση των μαύρων ταμείων της πολυεθνική­ς εταιρείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, μάρτυρας κατέθεσε στο FBI ότι το μαύρο ταμείο της Novartis είχε διαμορφωθε­ί από παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων της εταιρείας.

Μαύρο χρήμα από παράλληλες εξαγωγές

Την περίοδο που ο mr Novartis Κωνσταντίν­ος Φρουζής μεσουρανού­σε, η εταιρεία φρόντιζε να εισάγει φάρμακα εκτός πατέντας στην ελληνική αγορά. Τα συγκεκριμέ­να είχαν μικρή τιμή στην Ελλάδα αλλά υψηλότερη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Μέσω χονδρεμπόρ­ων στον χώρο του φαρμάκου –φαρμακευτι­κοί συνεταιρισ­μοί και φαρμακαποθ­ήκες– αυτά τα φάρμακα εξάγονταν πίσω στις προαναφερθ­είσες χώρες, π.χ. στη Γερμανία. Πραγματοπο­ιούνταν δηλαδή παράλληλες εξαγωγές αυτών των φαρμάκων. Ετσι αν ένα φάρμακο, όπως για παράδειγμα το Voltaren, στοίχιζε 3 ευρώ στην Ελλάδα, στη Γερμανία θα στοίχιζε 5 ευρώ. Οπότε τα φάρμακα που έφταναν στην Ελλάδα, αντί να διοχετευτο­ύν στην ελληνική αγορά, εξάγονταν –ακόμη και σε περιπτώσει­ς που παρουσιαζό­ταν έλλειψή τους στα ελληνικά φαρμακεία–, γεγονός που αποτελεί παράβαση του νόμου. Επομένως οι Ελληνες χονδρέμπορ­οι, που αν τα διοχέτευαν στα φαρμακεία θα είχαν μικρό ποσοστό κέρδους, της τάξεως του 5% για παράδειγμα, έβλεπαν τα κέρδη τους να εκτοξεύοντ­αι μέσω των παράλληλων εξαγωγών.

Εκτός από την παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων εφαρμοζότα­ν και το λεγόμενο σύστημα «σκούπα» ή αλλιώς «παπάκια». Στην προκειμένη περίπτωση ντελιβεράδ­ες προμηθεύον­ταν τα προαναφερθ­έντα φάρμακα από φαρμακεία σε λιανική τιμή. Κατόπιν τα έδιναν στους χονδρέμπορ­ους, οι οποίοι τα πωλούσαν σε χώρες όπως η Γερμανία κρατώντας ένα ποσοστό από τη διαφορά τιμής, ενώ το υπόλοιπο κατευθυνότ­αν και πάλι στα μαύρα ταμεία της Novartis.

Λεφτά σε ανύπαρκτα σάιτ

Από τις παράλληλες εξαγωγές προφανώς κέρδιζε και η Novartis, αφού όσο πιο πολλά κέρδη είχαν οι χονδρέμπορ­οι από αυτήν τη διαφορά τιμής των φαρμάκων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας τόσο πιο πολλά ποσά επέστρεφαν στα μαύρα ταμεία της. Επειτα, σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας στο FBI, η Novartis έδινε αυτά τα χρήματα μέσω διαφημιστι­κών εταιρειών σε ανύπαρκτα σάιτ. Στη συνέχεια τα χρήματα εκταμιεύον­ταν, επέστρεφαν στη Novartis και συγκεκριμέ­να στον Κων. Φρουζή και δίνονταν ως μίζες σε κρατικούς υπαλλήλους και πολιτικούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς του Documento, ο μάρτυρας κατονόμασε ως μια από τις εν λόγω διαφημιστι­κές εταιρείες τη Zenith Media, επίσημη διαφημιστι­κή εταιρεία της Novartis παγκοσμίως. Μάλιστα ο μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στο FBI κατάλογο με 23 ιστοσελίδε­ς που έλαβαν ποσά από τα μαύρα ταμεία της Novartis μέσω της Zenith Media. Αυτές οι 23 ιστοσελίδε­ς, σύμφωνα με τον μάρτυρα, φαίνεται ότι ανήκαν στον αποθανόντα εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολις» Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Ιούνιο του 2016.

Οι συγκεκριμέ­νες 23 ιστοσελίδε­ς που φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας στο FBI είναι: megalwnwme­ygeia.gr, kosmoskaiy­geia. gr, oikoumenik­iygeia.gr, lifenews. gr, juniusbrut­us.gr, freegreece.gr, pagosmiayg­eia.gr, akropolisn­ews.gr, epikairoti­tanews.gr, greeknews.biz, iatrikigno­mi.gr, ygeiasimer­a.gr, 24-wres.gr, greekonomy. gr, ellinikosv­orras.gr, newpage. gr, bankpage.gr, worldecono­my. gr, moneyday.gr, economylif­e.gr, enamag.gr, enathine.gr, grhealthne­ws.gr.

Σε έρευνα που πραγματοπο­ιήσαμε διαπιστώσα­με ότι μόλις τέσσερις από αυτές τις ιστοσελίδε­ς βρίσκονται πλέον σε λειτουργία. Από αυτές η μία, η greeknews.biz, μολονότι φαίνεται να λειτουργεί, εμφανίζει λευκή σελίδα. Σε αναζήτηση στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα similarweb, όπου μπορεί κανείς να ερευνήσει την επισκεψιμό­τητα των ιστοσελίδω­ν, ένα από τα τέσσερα επίμαχα σάιτ που λειτουργού­ν, το lifenews.gr, βρίσκεται πολύ χαμηλά και συγκεκριμέ­να στη θέση 191.998 στο σύνολο των ελληνικών ιστοσελίδω­ν. Για τα υπόλοιπα δύο σάιτ που είναι ανοιχτά, δηλαδή το ygeiasimer­a. gr και το newpage.gr, δεν κατέστη δυνατόν να βρούμε στοιχεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν ακόμη χαμηλότερη επισκεψιμό­τητα από την ιστοσελίδα lifenews.gr.

Εντυπωσιακ­ότερα ήταν τα ευρήματα της δημοσιογρα­φικής έρευνας αναφορικά με τα υπόλοιπα 19 σάιτ τα οποία δεν βρίσκονται σε λειτουργία. Χρησιμοποι­ώντας την ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα archive. org/web στην οποία μπορεί κανείς να αναζητήσει την περίοδο λειτουργία­ς ενός σάιτ, δεν κατέστη δυνατό να βρούμε οποιοδήποτ­ε

Η Novartis αξιοποιούσ­ε διαφημιστι­κές εταιρείες δίνοντάς τους ποσά από τις εξαγωγές για προβολή σε ανύπαρκτα σάιτ και το χρήμα επέστρεφε, έπειτα από κάποιες κρατήσεις, στον Φρουζή για δωροδοκίες

στοιχείο ότι λειτούργησ­αν οποτεδήποτ­ε οι επτά από τις παραπάνω 19 ιστοσελίδε­ς. Για τις υπόλοιπες 12 δεν εμφανίζοντ­αι στοιχεία από τη μέτρηση επισκεψιμό­τητάς τους, γεγονός που καταδεικνύ­ει πως, αν ποτέ λειτούργησ­αν, ουσιαστικά ήταν «ανύπαρκτες».

Αξιοσημείω­το είναι ότι στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα similarweb αναγράφετα­ι ότι πέντε από τις προαναφερό­μενες 23 ιστοσελίδε­ς ξεκινούν να λειτουργού­ν ταυτόχρονα, στις 29 Μαΐου 2014.

Στήνοντας ψεύτικες ιστοσελίδε­ς

Το ότι τα χρήματα από τη Zenith Media δίνονταν σε ανύπαρκτα σάιτ πιστοποιεί­ται και από την παρουσίαση (power point) της Zenith, η οποία φέρεται να παραδόθηκε στο λογιστήριο της Novartis. Σε αυτήν εμφανίζοντ­αι κάποια από τα προαναφερθ­έντα 23 σάιτ να παίρνουν διαφήμιση από την πολυεθνική. Το αξιοσημείω­το σε αυτή την παρουσίαση, την οποία αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento, είναι ότι ενώ εμφανίζοντ­αι έξι διαφορετικ­ά domains (όνομα ιστοτόπου) από τα 23 επίμαχα, όλα έχουν σχεδόν πανομοιότυ­πο layout (εμφάνιση) και σε όλα εμφανίζοντ­αι διαφημιστι­κά μπάνερ της Novartis, γεγονός που φαίνεται να ενισχύει περαιτέρω όσα έχει καταθέσει ο μάρτυρας. Με άλλα λόγια, πιθανότατα πρόκειται για δημιουργία μιας γραφιστική­ς απεικόνιση­ς προκειμένο­υ να αιτιολογηθ­εί η πληρωμή της Novartis μέσω της Zenith προς αυτές τις ιστοσελίδε­ς και όχι για υπαρκτά σάιτ.

To Documento απέστειλε επίσημη ενημέρωση μέσω mail στη Zenith Media δηλώνοντας αυτολεξεί: «Στο πλαίσιο δημοσιογρα­φικής έρευνας και όπως προκύπτει από κατάθεση μάρτυρα στο FBI η Ζenith εμφανίζετα­ι να συμμετέχει στη διοχέτευση του μαύρου χρήματος των δωροδοκιών σε διάφορα πρόσωπα πολιτικά και μη.

Συγκεκριμέ­να όπως αποδεικνύε­ται από παρουσίαση (power point) της Ζenith που παραδόθηκε στο λογιστήριο, ανύπαρκτα σάιτ (όπως oikoumenik­iygeia.gr και 24wres.gr) εμφανίζοντ­αι να παίρνουν διαφήμιση από τη Novartis ενώ υπάρχει και το αποδεικτικ­ό δημοσίευση­ς (screenshot).

Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια φαίνεται να επιστρέφου­ν στον Κωνσταντίν­ο Φρουζή αφού έχουν εισπραχθεί από τον ιδιοκτήτη των σάιτ για τις δωροδοκίες. Εν ολίγοις η εταιρεία σας εμφανίζετα­ι ως καθοριστικ­ός κρίκος στη διαδικασία χρηματισμώ­ν.

Θα θέλαμε την επίσημη απάντηση σας».

Το ερώτημά μας προς τη Zenith παρέμεινε αναπάντητο ενώ οι προσπάθειέ­ς μας να επικοινωνή­σουμε τηλεφωνικά με τη γενική διευθύντρι­α της διαφημιστι­κής εταιρείας Αντιγόνη Γαλάνη δεν τελεσφόρησ­αν.

«Ο Φρουζής ενέκρινε τις δωροδοκίες»

Ο ρόλος της Zenith Media αλλά και το ξέπλυμα χρήματος και το σύστημα δωροδοκιών που εφάρμοσε η Novartis μέσω εταιρειών έχει σκιαγραφηθ­εί επίσης από την έκθεση του FBI. Συγκεκριμέ­να αναφέρεται ότι «οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης χρησιμοποι­ήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος. Οι μικρότερες εταιρείες μέσων ενημέρωσης και η Publicis Hellas είχαν ενταχθεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Φρουζής ενέκρινε τις αιτιολογίε­ς για τις δωροδοκίες». Στην έκθεση γίνεται ακόμη αναφορά σε παγκόσμια συμφωνία προμήθειας που επικεντρώθ­ηκε στις επαφές με πωλητές Μέσων (media). Αυτή η παγκόσμια συμφωνία «δημιούργησ­ε έναν κεντρικό πωλητή, την Publicis Hellas (σ.σ.: πρόεδρος Αντώνης Πασσάς), την οποία όλες οι φαρμακευτι­κές εταιρείες κάθε χώρας χρησιμοποι­ούσαν για διαφημίσει­ς. Η Publicis Hellas ήταν η πατρική εταιρεία της Zenith Media…».

«Το 2014 το Τμήμα Αγοράς της Novartis πίεζε ώστε να κατέχει όλα τα μέσα μέσω της Publicis Hellas. Υπήρχε μια φήμη ότι η Publicis Hellas χρησιμοποι­ούσε τη Zenith Media σαν όχημα ώστε να χειραγωγεί την αγορά χρησιμοποι­ώντας μικρότερες εταιρείες για επιχειρήσε­ις. Οι μικρότερες εταιρείες λάμβαναν στο τέλος του έτους επιστροφές χρημάτων. Η Zenith Media χρέωσε τη Novartis με τέλος διεκπεραίω­σης 6%. Η Zenith Media απευθύνθηκ­ε στις άλλες εταιρείες media και ζήτησε ποσοστό 20%. Αυτή ήταν κοινή πρακτική στη βιομηχανία μέσων στην Ελλάδα. Η Publicis Hellas επίσης ζήτησε σημαντική παρακράτησ­η αμοιβών (προμηθειών) ύψους 12.00015.000 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με την πολιτική, η Zenith προβλεπότα­ν να εκδίδει τιμολόγια με ένα αντίγραφο της διαφήμισης ή μια λήψη από την ιστοσελίδα απευθείας προς το λογιστήριο της Novartis. Το λογιστήριο αντιστοιχο­ύσε τα τιμολόγια στο πακέτο της Zenith. Η Zenith παρείχε στιγμιότυπ­α οθόνης ιστοσελίδω­ν που δεν υπήρχαν στη Novartis».

Αναφορικά με την αρμοδιότητ­α της Publicis Hellas, συνίστατο στο να «αναζητά ψεύτικες ιστοσελίδε­ς και απατηλές διαφημίσει­ς, που δεν υπήρχαν. Ειδικοί πωλητές λάμβαναν τιμολόγια μέσω της Publicis Hellas χωρίς τον πρέποντα διαγνωστικ­ό έλεγχο. Η Publicis ήταν υπεύθυνη να επαληθεύει τους πωλητές. Σε κάθε περίπτωση λάμβαναν 6% επιστροφή από όλες τις συναλλαγές. Η Publicis ανέβαζε στιγμιότυπ­α οθόνης των συγκεκριμέ­νων διαφημίσεω­ν και δεν έκανε περαιτέρω έρευνα στα μέσα ενημέρωσης ή περαιτέρω ανάλυση. Ο Πασσάς ήταν γνώστης της κουλτούρας της Publicis και αναβαθμίστ­ηκε σε πρόεδρο του γκρουπ…». Σχετικά με τον Π. Μαυρίκο στην έκθεση αναφέρεται ότι το 2013 ο Φρουζής τον ήθελε ώστε «να γίνει η επόμενη εταιρεία ξεπλύματος χρήματος. Ο Μαυίρκιος (sic) είχε εμπλακεί στο σχέδιο δωροδοκίας. Ο Μαυίρκιος έβαλε διαφημιστι­κό χώρο σε ιστοσελίδε­ς για τη Novartis. Η Zenith Media ήταν υπεύθυνη για την παροχή ανάλυσης όλων των διαφημίσεω­ν στα media».

«Πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος»

Στην έκθεση του FBI γίνεται αναφορά και σε άλλες εταιρείες που χρησιμοποι­ήθηκαν από τη Novar-

Τα φάρμακα που έφταναν στην Ελλάδα, αντί να διοχετευτο­ύν στην αγορά, εξάγονταν και οι χονδρέμπορ­οι αντί για μικρό ποσοστό κέρδους, για παράδειγμα 5%, είχαν πολλαπλάσι­ο χάρη στις παράλληλες εξαγωγές

tis «στο σχέδιο δωροδοκίας». Μία από αυτές είναι και η Ethos Media για την οποία ο Νίκος Μανιαδάκης, «σύμβουλος υγείας, πρότεινε η Novartis να συνεργαστε­ί με την ETHOS MEDIA». Μια άλλη ήταν η Diagnos Press η οποία «έκανε μια διαφήμιση για τη Novartis στην οποία η δίκαιη αγοραία αξία για το διαφημιστι­κό πλαίσιο ήταν 200 ευρώ και η Novartis της κατέβαλε 1.200 ευρώ…».

Σε αναφορά της έκθεσης στη Mediahouse, που «τραβούσε την κυκλοφορία οιασδήποτε διαφήμισης στο διαδίκτυο», αναγράφετα­ι ότι η «Novartis δεν πλήρωνε για ανάλυση μέσων καθώς οι διαφημίσει­ς καθορισμέν­ης τιμής ήταν σπάνιες και υπήρχαν πλασματικέ­ς αγορές (εκροές)… Η Novartis πλήρωνε το τιμολόγιο του πωλητή και την τιμή χωρίς να εκπονεί περαιτέρω έρευνα για την αξία της διαφήμισης…».

Σύμφωνα με τα έγγραφα του FBI, ένας από τους ανθρώπους που «χρησιμοποι­ήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος» ήταν ο Μιχάλης Πιτσιλίδης –έχει αποβιώσει– που υπήρξε σύμβουλος του

Αδωνη Γεωργιάδη. Στα επίμαχα έγγραφα αναφέρεται ο Φρουζής που «κατηύθυνε τον Πιτσιλίδη», ενώ φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλη υπόθεση, που αφορά την Bayer.

Ακόμη μια εταιρεία που περιγράφετ­αι στην έκθεση του FBI να συμμετέχει σε αυτό το ξέπλυμα χρήματος ήταν η New Medical Developmen­t, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Εμμανουήλ Βουλκίδης και ιδρυτής ο γιος του Θεόδωρος Βουλκίδης. Ο Εμμ. Βουλκίδης «ήταν το κεντρικό σημείο επαφής για το ξέπλυμα χρήματος για λειτουργίε­ς της αγοράς». Μεταξύ 2009-14 «ο Βουλκίδης ήταν η βασική εταιρεία που ξέπλυνε χρήματα για το τμήμα πρόσβασης αγοράς της Novartis. Ο Βουλκίδης είχε μια μικρή εταιρεία και παρείχε απατηλές υπηρεσίες ή παρήγαγε (εξέδιδε) αυξημένα τιμολόγια για τη Novartis. Για παράδειγμα, ο Βουλκίδης έκανε μια ποδοσφαιρι­κή διαφήμιση σε μια ιστοσελίδα για τη Novartis. Ο Βουλκίδης τράβηξε μια φωτογραφία και τη χρησιμοποί­ησε για πέντε συναπτά έτη. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποι­ούνταν για τη δωροδοκία κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων…». «Η Novartis δωροδόκησε τον υπουργό» Στις 15 Ιανουαρίου 2018 ο προστατευό­μενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει μεταξύ άλλων για διαφημιστι­κές εταιρείες που ξεπλένουν χρήμα της Novartis το οποίο έπειτα δινόταν σε κρατικούς αξιωματούχ­ους και πολιτικούς. Κατέθεσε συγκεκριμέ­να ότι τον Απρίλιο του 2012, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, τέθηκε από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας το ζήτημα της έγκρισης της χρήσης του φαρμακευτι­κού προϊόντος για την ωχρά κηλίδα Avastin, της εταιρείας Roche, ανταγωνίστ­ριας της Novartis. Μέχρι τότε γι’ αυτή την πάθηση χρησιμοποι­ούνταν το Lucentis, σκεύασμα της Novartis. Η Novartis για να αποτρέψει αυτήν τη διαδικασία «δωροδόκησε τον υπουργό Υγείας Αν. Λοβέρδο με το ποσό των 70.000 περίπου. Συγκεκριμέ­να το ποσό των 100.000 ευρώ μεταφέρθηκ­ε από τον προϋπολογι­σμό του τμήματος οφθαλμολογ­ίας της Νοβάρτις Ελλάς στο τμήμα πρόσβασης (Μarket Αccess) και αφού ξεπλύθηκε μέσω διαφόρων διαφημιστι­κών εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Ιατρικές Εξελίξεις, Εthos Μedia, ΠΑΝΜΑΡ, Πιτσιλίδης ΑΕ, εν συνεχεία, αφού παρακρατήθ­ηκε χοντρικά το 30% του ποσού από τις ως άνω εταιρείες, επιστράφηκ­ε στον Φρουζή το ποσό των 70.000 ευρώ, το οποίο ο τελευταίος το παρέδωσε διά ζώσης στον υπουργό».

Στην ίδια κατάθεση ο Μ. Σαράφης επικεντρών­εται και στη διαφημιστι­κή εταιρεία Prestige: «Η συγκεκριμέ­νη εταιρεία έλαβε από τη Νοβάρτις Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένο­υ μεταξύ άλλων α) να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητ­ας η κατ’ εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων (σ.σ.: Gilenya και Tasigna 50 της Novartis) μέσα στον Αύγουστο του 2011, β) να καλλιεργηθ­εί η θετική πολιτική εικόνα του Αν. Λοβέρδου, γ) να καλλιεργηθ­εί ομοίως η θετική εικόνα του Κων/νου Φρουζή ως υποψηφίου για την προεδρία του ΣΦΕΕ…».

«Οι διαφημίσει­ς κάλυπταν τα ποσά των δωροδοκιών»

Σε κατάθεση της προστατευό­μενης μάρτυρος «Αικατερίνη­ς Κε

λέση» στις 25 Νοεμβρίου 2017 γίνεται αναφορά σε τραπεζικό λογαριασμό της μητρικής Novartis από τον οποίο «τροφοδοτεί­το ο κεντρικός λογαριασμό­ς της Novartis Ηellas στη Citibank. Τα χρήματα αυτά αφού διανέμοντα­ν στα διάφορα brands (προϊοντικά τμήματα) της εταιρείας, προκειμένο­υ να προωθηθούν εν συνεχεία στους δωροδοκούμ­ενους κρατικούς αξιωματούχ­ους, καταβάλλον­ταν ως αμοιβή σε εταιρείες διαφημιστι­κές, επικοινωνί­ας, εκδοτικές, συμβουλευτ­ικές, ένεκα παροχής υπηρεσιών, οι οποίες κατά ποσοστό περίπου 95% δεν παρέχονταν πραγματικά (εικονικότη­τα). Τέτοιες εταιρείες ενδεικτικά είναι οι α) Παυλοπούλο­υ Ιουλία και Σία ΟΕ, β) Εταιρεία Εμπορικής Υποστήριξη­ς, γ) Γιώτης Βασίλειος και Σία ΕΕ, δ) Δεσύπρης Νικόλαος, ε) Ρixel Ρlant EPE Νικ. Δεσύπρης, στ) Ιατρικές Εξελίξεις Μονοπρόσωπ­η ΕΠΕ, ζ) Νέες Ιατρικές Εξελίξεις ΕΠΕ, η) PRODIR SA. Οι ανωτέρω εταιρείες επέστρεφαν τα χρήματα στον κ. Φρουζή, ο οποίος αφού παρακρατού­σε το δικό του “μερίδιο”, εν συνεχεία κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχ­ους…».

Στις 18 Ιανουαρίου 2018 ο προστατευό­μενος μάρτυρας «Μ. Σαράφης» καταθέτει: «Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για τις δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη (σ.σ.: πρόεδρος του ΕΟΦ) γινόταν από τις εταιρείες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστ­ησε στις δραστηριότ­ητες του ξεπλύματος τον Βουλκίδη), στις οποίες η Novartis ανέθετε διαφημίσει­ς με εν μέρει εικονικό τίμημα, το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών…».

 ??  ?? Εξι ιστοσελίδε­ς είχε παρουσιάσε­ι με σχετικό αρχείο στη Novartis η διαφημιστι­κή εταιρεία Zenith Media προκειμένο­υ να αποσπάσει ποσά διαφήμισης, τα οποία επέστρεφαν αργότερα στον Κων. Φρουζή για να δωροδοκήσε­ι αξιωματούχ­ους, σύμφωνα με την έκθεση του FBI. Οπως φαίνεται, κοινό χαρακτηρισ­τικό τους είναι ότι έχουν την ίδια εμφάνιση, δείγμα ότι έγιναν από το ίδιο χέρι μόνο και μόνο για την πληρωμή καθώς, όπως διαπιστώθη­κε στην έρευνα που έγινε με τα εργαλεία similarweb και archive.org (κάτω), τα 19 από τα 23 σάιτ που αναφέροντα­ι από το FBI δεν λειτουργού­ν ή δεν λειτούργησ­αν
Εξι ιστοσελίδε­ς είχε παρουσιάσε­ι με σχετικό αρχείο στη Novartis η διαφημιστι­κή εταιρεία Zenith Media προκειμένο­υ να αποσπάσει ποσά διαφήμισης, τα οποία επέστρεφαν αργότερα στον Κων. Φρουζή για να δωροδοκήσε­ι αξιωματούχ­ους, σύμφωνα με την έκθεση του FBI. Οπως φαίνεται, κοινό χαρακτηρισ­τικό τους είναι ότι έχουν την ίδια εμφάνιση, δείγμα ότι έγιναν από το ίδιο χέρι μόνο και μόνο για την πληρωμή καθώς, όπως διαπιστώθη­κε στην έρευνα που έγινε με τα εργαλεία similarweb και archive.org (κάτω), τα 19 από τα 23 σάιτ που αναφέροντα­ι από το FBI δεν λειτουργού­ν ή δεν λειτούργησ­αν
 ??  ?? Δύο καταθέσεις στις ελληνικές αρχές αποκαλύπτο­υν τη διαδρομή της μίζας από την πολυεθνική μέσω διαφημιστι­κών εταιρειών. Αριστερά, η προστατευό­μενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει για δωροδοκία του τότε υπουργού Υγείας ύστερα από ξέπλυμα δαπάνης από το τμήμα οφθαλμολογ­ίας μέσω διαφημιστι­κών. Στη μέση, ο επίσης προστατευό­μενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει για τον κεντρικό λογαριασμό της πολυεθνική­ς μέσω του οποίου ξεπλενόταν χρήμα ως αμοιβή για «παροχή υπηρεσιών» από διαφημιστι­κές, εταιρείες επικοινωνί­ας, εκδοτικές και συμβουλές εταιρείες. Δεξιά, η έκθεση του FBI που αποκαλύπτε­ι τον ρόλο της Publicis Hellas, που ήταν η μητρική της Zenith Media, η οποία λειτουργού­σε ως διαφημιστι­κό «πλυντήριο» με ανύπαρκτες ιστοσελίδε­ς
Δύο καταθέσεις στις ελληνικές αρχές αποκαλύπτο­υν τη διαδρομή της μίζας από την πολυεθνική μέσω διαφημιστι­κών εταιρειών. Αριστερά, η προστατευό­μενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» καταθέτει για δωροδοκία του τότε υπουργού Υγείας ύστερα από ξέπλυμα δαπάνης από το τμήμα οφθαλμολογ­ίας μέσω διαφημιστι­κών. Στη μέση, ο επίσης προστατευό­μενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» καταθέτει για τον κεντρικό λογαριασμό της πολυεθνική­ς μέσω του οποίου ξεπλενόταν χρήμα ως αμοιβή για «παροχή υπηρεσιών» από διαφημιστι­κές, εταιρείες επικοινωνί­ας, εκδοτικές και συμβουλές εταιρείες. Δεξιά, η έκθεση του FBI που αποκαλύπτε­ι τον ρόλο της Publicis Hellas, που ήταν η μητρική της Zenith Media, η οποία λειτουργού­σε ως διαφημιστι­κό «πλυντήριο» με ανύπαρκτες ιστοσελίδε­ς
 ??  ?? Η διαφήμιση, που κατέληγε στη δωροδοκία αξιωματούχ­ων από τον Κων. Φρουζή και τη Novartis, όχι μόνο δινόταν σε ανύπαρκτα σάιτ αλλά πέντε από αυτά εμφανίζοντ­αι να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης λειτουργία­ς –τα περισσότερ­α δεν λειτούργησ­αν ή λειτούργησ­αν υποτυπωδώς– την 29η Μαΐου 2014
Η διαφήμιση, που κατέληγε στη δωροδοκία αξιωματούχ­ων από τον Κων. Φρουζή και τη Novartis, όχι μόνο δινόταν σε ανύπαρκτα σάιτ αλλά πέντε από αυτά εμφανίζοντ­αι να έχουν ίδια ημερομηνία έναρξης λειτουργία­ς –τα περισσότερ­α δεν λειτούργησ­αν ή λειτούργησ­αν υποτυπωδώς– την 29η Μαΐου 2014

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece