Documento

Μade in England αντιρωσική προπαγάνδα στην Ευρώπη

Εν γνώσει του ΝΑΤΟ και με επιχειρήσε­ις-καρμπόν η Βρετανία διαθέτει κονδύλια και αναζητεί στο σκοτάδι συνεργάτες σε δεκάδες χώρες

- Γιώργος Ι. Αλλαμανής

Εν συντομία

Από το Βελιγράδι μέχρι το Ταλίν και από τη Χάγη μέχρι το Κίεβο συγκροτούν­ται πυρήνες πρόθυμων πανεπιστημ­ιακών, δημοσιογρά­φων, στρατιωτικ­ών και διαμορφωτώ­ν γνώμης.

Γιατί ενδιαφέρει

Μάχες στα χαρακώματα των fake news.

Ολο και νέα στοιχεία έρχονται στο φως από τα έγγραφα της δεξαμενής σκέψης Integrity Initiative (II) που αποκάλυψαν σε δύο δόσεις (5 και 29 Νοεμβρίου 2018) οι Anonymous. Παρά την παραπειστι­κή εμφάνιση άλλων Anonymous που τα «διέψευσαν», η ίδια η ΙΙ επιβεβαίωσ­ε επισήμως ότι είναι αυθεντικά. Αποκαλύπτο­υν έναν made in England μηχανισμό (αντι)προπαγάνδα­ς απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν. Τον λογαριασμό τον πληρώνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στον αντιρωσικό ιερό πόλεμο

Με δυο λόγια, το Foreign Office αναζητεί μέσω της ΙΙ δημοσιογρά­φους, μέσα ενημέρωσης, πανεπιστημ­ιακούς, μπλόγκερ, στρατιωτικ­ούς και ιδιώτες αναλυτές, όλους πρόθυμους να συμπαραταχ­θούν στον ιερό πόλεμο κατά του Κρεμλίνου, με έπαθλο τον έλεγχο της κοινής γνώμης σε όλη την Ευρώπη.

Το θινκ τανκ ίδρυσε ομάδα κράτους σε εννέα χώρες (Ελλάδα, Σερβία, Λιθουανία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία) και ετοιμάζετα­ι να ιδρύσει αντίστοιχε­ς και σε άλλες 16 (ανάμεσά τους η Μολδαβία, η Γεωργία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ελβετία).

Το ΝΑΤΟ γνωρίζει και στηρίζει τη βρετανική επιχείρηση άσκησης ήπιας ισχύος. Συντονιστή­ς της Ομάδας Ιταλίας είναι ο πανεπιστημ­ιακός Φαμπρίτσιο Λουτσιόλι, ταυτόχρονα επικεφαλής της ιταλικής Ατλαντικής Επιτροπής, το δε e-mail του είναι νατοϊκό (luciolli@ comitatoat­lantico.it).

Αλλο έγγραφο (394374538-Interim-Report) με ημερομηνία 3 Οκτωβρίου 2018 δείχνει ότι τις διερευνητι­κές επαφές για υποψήφιους συνεργάτες κάνει για λογαριασμό της ΙΙ ο βετεράνος καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου του Κιέλου Χάνες Αντομάιτ. Σε έκθεσή του πληροφορεί λεπτομερώς το Λονδίνο ποιους είδε, τι είπαν, τι μπορεί να κάνει ο καθένας.

Από το Βελιγράδι μέχρι το Ταλίν και από τη Χάγη μέχρι το Κίεβο συγκροτούν­ται πυρήνες από ανθρώπους που συχνά δίνουν στους Βρετανούς τηλέφωνα και διευθύνσει­ς κυβερνητικ­ών οργανισμών και υπουργείων. Μοιάζει απίθανο να το κάνουν χωρίς εντολή κυβερνήσεω­ν χωρών με ιστορική αντιπαλότη­τα με το Κρεμλίνο, όπως η Πολωνία, η Λιθουανία, η (φιλο)δυτική Ουκρανία κ.ά.

Δει δη 2,2 εκατομμυρί­ων ευρώ

Τις δράσεις και το κόστος της II για το τρέχον δωδεκάμηνο 1η Απριλίου 2018 – 31 Μαρτίου 2019 αποκάλυψαν επίσης οι Anonymous. Το σχετικό έγγραφο (392195593-Integrity-2018Activi­ty-Budget-v3) αποδεικνύε­ι ότι το Foreign Office έχει εγκρίνει προϋπολογι­σμό ύψους 1.961.000 λιρών (2,2 εκατ. ευρώ).

Από αυτό το ποσό οι 195.500 λίρες είναι οι αμοιβές τεσσάρων βασικών στελεχών στην έδρα της II στο Λονδίνο (ένας διευθυντής, ένας διευθυντής προγράμματ­ος, δύο μέλη γραμματεια­κής υποστήριξη­ς), ενώ οι 1.764.500 λίρες καλύπτουν κόστος εκδηλώσεων, ταξιδιών, εκδόσεων, συναντήσεω­ν, σεμιναρίων και αμοιβές συνεργατών.

Δεν αναφέροντα­ι συγκεκριμέ­να πρόσωπα ούτε αποκαλύπτο­νται συγκεκριμέ­νες ατομικές αμοιβές. Το μεγαλύτερο κονδύλι είναι 133.330 λίρες. Διατίθεται για το γύρισμα πέντε «εκπαιδευτι­κών ταινιών που δείχνουν τη ρωσική παραπληροφ­όρηση και περιγράφου­ν τις απειλές. Θα προβληθούν σε σχολεία και πανεπιστήμ­ια». Το αμέσως επόμενο κονδύλι, ύψους 124.796 λιρών, χρηματοδοτ­εί τη συγκρότηση βάσης δεδομένων με στόχο «τη λεπτομερή χαρτογράφη­ση του ρωσικού δικτύου επιρροής».

Αλλες 119.997 λίρες υπολογίζον­ται για «εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α» σε διάφορες χώρες. Για τη σύνταξη, εκτύπωση και διανομή (έντυπη και ψηφιακή) εκθέσεων σχετικών με τη δράση της ΙΙ ανά χώρα ο προϋπολογι­σμός καταγράφει κονδύλι 71.998 λιρών. Οσο για τα ταξίδια στο Λονδίνο, αυτά υπολογίζον­ται σε 30 τον χρόνο για όλο το δίκτυο του βρετανικού θινκ τανκ και κοστίζουν 59.998 λίρες.

«Ειδικοί ομιλητές διαπραγματ­εύονται θέματα-κλειδιά» προκειμένο­υ να εκπαιδεύσο­υν κάποια επιλεγμένα μέλη των ομάδων ανά χώρα. Τέλος, για μεταφραστι­κές υπηρεσίες προβλέποντ­αι αμοιβές ύψους 79.998 ευρώ.

Τα 2,2 εκατ. ευρώ φτάνει ο προϋπολογι­σμός του Foreign Office για τις δράσεις της Integrity Initiative για ένα έτος, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που αποκάλυψαν οι Anonymous

 ??  ?? Το Foreign Office αναζητά μέσω της Integrity Initiative μέσα ενημέρωσης, πανεπιστημ­ιακούς, στρατιωτικ­ούς και αναλυτές για να προωθήσουν την πολιτική του έναντι της Ρωσίας του Πούτιν
Το Foreign Office αναζητά μέσω της Integrity Initiative μέσα ενημέρωσης, πανεπιστημ­ιακούς, στρατιωτικ­ούς και αναλυτές για να προωθήσουν την πολιτική του έναντι της Ρωσίας του Πούτιν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece