Documento

Οι ρωσολόγοι του inside story

Τα άρθρα του ιστότοπου που εμφανίζετα­ι ως εργαλείο ΜΚΟ κατά της ρωσικής προπαγάνδα­ς

- Δάφνη Δημητρίου

Εν συντομία

Πλήθος ρεπορτάζ σχετικά με τη Ρωσία και τα όπλα της στον πόλεμο της προπαγάνδα­ς έχουν γράψει οι δημοσιογρά­φοι που αναφέροντα­ι ως μέλη της ομάδας δράσης της Integrity Initiative στην Αθήνα.

Γιατί ενδιαφέρει

Η δημοσιογρα­φία δεν καθοδηγείτ­αι ούτε χρηματοδοτ­είται.

Εκτεταμένη αρθρογραφί­α για τον ρωσικό κίνδυνο, διεξοδική παρουσίαση του κυβερνητικ­ού «οπλοστασίο­υ» στον αγώνα για την προπαγάνδα και τη χειραγώγησ­η του κοινού αλλά και αναλυτική καταγραφή των σχέσεων της Ρωσίας με την Ελλάδα και των παρεμβάσεώ­ν της στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Ο ειδησεογρα­φικός ιστότοπος inside story, ο οποίος σύμφωνα με το σάιτ alexa που μετρά την επισκεψιμό­τητα των ιστοσελίδω­ν βρίσκεται στη 1.531η θέση των ελληνικών websites, φαίνεται να έχει αφιερώσει δυσανάλογα μεγάλο χώρο και χρόνο στη μελέτη της Ρωσίας καθώς από το 2016 έως και σήμερα έχουν γραφτεί συνολικά 119 άρθρα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αφορούν τη Ρωσία.

Ως εδώ ενδεχομένω­ς να μην υπήρχε κάτι το μεμπτό. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην από το τέλος του προηγούμεν­ου μήνα, όταν ήρθαν στο φως από τους Anonymous εσωτερικά έγγραφα της ΜΚΟ Integrity Initiative από τα οποία αποκαλύπτε­ται όχι μόνο πως η ΜΚΟ χρηματοδοτ­είται από τη Μεγάλη Βρετανία για να καταπολεμή­σει τη ρωσική προπαγάνδα αλλά και πως έχει συστήσει ελληνική ομάδα δράσης στην Αθήνα η οποία «αποτελείτα­ι από δημοσιογρά­φους που λειτουργού­ν πολύ διακριτικά και τα κύρια μέσα που διαθέτουν είναι άρθρα και ένας ιστότοπος».

Ρωσικές «αποκαλύψει­ς»

Στα δε έγγραφα που δημοσίευσα­ν οι Anonymous περιλαμβάν­εται και μια λίστα με τα ονόματα Ελλήνων δημοσιογρά­φων και πανεπιστημ­ιακών που φέρονται να ανήκουν στην ομάδα. Ανάμεσα στα ονόματα φιγουράρου­ν αυτό του αρχισυντάκ­τη του inside story Δημήτρη Ξενάκη καθώς και τριών δημοσιογρά­φων: του Τάσου Τέλλογλου που συνεργάζετ­αι με το σάιτ, της Κατερίνας Οικονομάκο­υ και του Γιάννη Γορανίτη που επίσης αρθρογραφο­ύν στο ίδιο σάιτ. Οπως αναφέρεται στα έγγραφα για την ομάδα της Αθήνας, «έχουν κάνει καλή μελέτη της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα μέσα από τις διόδους της ολιγαρχίας».

Πράγματι, μια αναζήτηση στη σχετική αρθρογραφί­α του κ. Τέλλογλου στο σάιτ δείχνει πως έχει ασχοληθεί επισταμένω­ς με την «αποκάλυψη» των μεθόδων που μετέρχεται η Ρωσία προκειμένο­υ να επηρεάζει την κοινή γνώμη.

Πιο συγκεκριμέ­να, έχει ασχοληθεί από το 2016 με τον τρόπο με τον οποίο «η ΕΕ αντεπιτίθε­ται στη ρωσική προπαγάνδα» περιγράφον­τας τις μεθόδους με τις οποίες «μια ομάδα Ευρωπαίων προσπαθεί να διαλύσει τα ψέματα που ρίχνουν στο διαδίκτυο ρωσικά στρατευμέν­α μίντια κι ολόκληρες φάρμες από κρεμλινικά τρολς».

Η «μελέτη» εντάθηκε τον επόμενο χρόνο, με τον Τέλλογλου να υπογράφει ένα ακόμη κείμενο με τίτλο «Οι ψηφιακοί πράκτορες του 21ου αιώνα και οι ρωσικές αρκούδες», στο οποίο αναλύει πως «από το 2007 και μετά, η Ρωσική Ομοσπονδία εγκαινίασε ένα νέο είδος πολέμου, αρχικά ενάντια σε πρώην χώρες της ΕΣΣΔ και πρόσφατα ενάντια σε χώρες της Δύσης: τον μη γραμμικό ή αλλιώς “υβριδικό πόλεμο”. Το κύριο μέσο με το οποίο διεξάγεται είναι η ψηφιακή κατασκοπεί­α, που αυτή τη φορά δεν έχει σκοπό να μαζέψει πληροφορίε­ς για να τις χρησιμοποι­ήσει υπόγεια, όπως γινόταν στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά να τις βγάλει στη δημοσιότητ­α για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στη διάρκεια μιας προεκλογικ­ής διαδικασία­ς».

Σε άλλο, επόμενο ρεπορτάζ του με τίτλο «Η Ρωσία διαιρεί και βασιλεύει» διαπιστώνε­ι ότι «πριν από λίγες μέρες βεβαιωθήκα­με ότι ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να επηρεάσει τις αμερικανικ­ές εκλογές. Στόχος όμως είναι και η Ευρώπη και ο έλεγχος των σημαντικών αποφάσεων. Οι υπηρεσίες πληροφοριώ­ν της ΕΕ είναι αποφασισμέ­νες να μην το επιτρέψουν, αλλά διαφωνούν στη στρατηγική».

Τα αγαπημένα θέματα

Το 2018 η αρθρογραφί­α του κ. Τέλλογλου εστιάζει πλέον όχι τόσο στην προπαγάνδα της Ρωσίας αλλά στις σχέσεις της με άλλες χώρες. Υπογράφοντ­ας σειρά κειμένων με τίτλο «Το ρωσικό χέρι στην Κύπρο» διερευνά τον τρόπο με τον οποίο «οι θεσμοί του νησιού μοιάζουν να έχουν πέσει όμηροι ρωσικών ιδιωτικών συμφερόντω­ν, για τη “ρωσική επιρροή στην Αλεξανδρού­πολη”».

Η προπαγάνδα και τα πληρωμένα τρολ παραμένουν, όπως φαίνεται, στη λίστα με τα αγαπημένα του θέματα καθώς υπογράφει και νέο ρεπορτάζ με τίτλο «Λιθουανικά ξωτικά ενάντια σε ρωσικά τρολ», αναφέροντα­ς πως «στα κράτη της Βαλτικής Θάλασσας η αντιπαράθε­ση με τη Ρωσία στα πλαίσια του “ψυχολογικο­ύ πολέμου” Ανατολής και Δύσης έχει μακριά παράδοση. Σήμερα ο πόλεμος αυτός διεξάγεται στο ίντερνετ. Από δύο πλευρές εξίσου αποφασισμέ­νες να τον κερδίσουν».

Εκτός από τον Τέλλογλου, ωστόσο, η θεματολογί­α και των άλλων δύο συντακτών του σάιτ Γ. Γορανίτη και Κ. Οικονομάκο­υ, φαίνεται να περιστρέφε­ται γύρω από την καταπολέμη­ση της ρώσικης προπαγάνδα­ς.

«Πώς οι κυβερνήσει­ς χειραγωγού­ν τα social media με bots και πληρωμένα trolls» ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ του Γορανίτη το 2018. Η δε Οικονομάκο­υ έγραφε από το 2016 ρεπορτάζ με τίτλους όπως «Ο ασφυκτικός έλεγχος του Κρεμλίνου στο διαδίκτυο» και «Τα ρωσικά τρολς και η “πόρνη των μίντια”», καταγράφον­τας τα εργαλεία της Ρωσίας στον πόλεμο της προπαγάνδα­ς.

Μετά το δημοσίευμα του Documento την περασμένη Κυριακή, το inside story ανάρτησε απάντηση στην οποία –χωρίς να αναφέρεται στην ουσία των αποκαλύψεω­ν– σημείωνε πως «δεν θα μας επηρεάσει κανείς στη δουλειά μας, είτε είναι άτομο, κράτος ή άλλος φορέας. Θα υπερασπιστ­ούμε την ανεξαρτησί­α μας χωρίς εκπτώσεις και υποσχόμαστ­ε στα μέλη μας που μας χρηματοδοτ­ούν και σε όλους τους αναγνώστες μας ακηδεμόνευ­τη πληροφόρησ­η. Δεν θα μας φοβίσει κανείς».

 ??  ?? Είναι αξιοσημείω­το ότι ένα συνδρομητι­κό σάιτ όπως το inside story, το οποίο ανεβάζει ελάχιστα θέματα καθημερινά, από το 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή το χρονικό διάστημα που έγγραφα το συνδέουν με τη βρετανική ΜΚΟ Integrity Initiative, έχει δημοσιεύσε­ι 119 άρθρα αντιρωσική­ς οπτικής
Είναι αξιοσημείω­το ότι ένα συνδρομητι­κό σάιτ όπως το inside story, το οποίο ανεβάζει ελάχιστα θέματα καθημερινά, από το 2016 μέχρι σήμερα, δηλαδή το χρονικό διάστημα που έγγραφα το συνδέουν με τη βρετανική ΜΚΟ Integrity Initiative, έχει δημοσιεύσε­ι 119 άρθρα αντιρωσική­ς οπτικής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece