Documento

Απόφαση-χαστούκι για τη Λίνα Στουρνάρα

Αποκαλυπτι­κό είναι το σκεπτικό της αθωωτικής απόφασης για τον δημοσιογρά­φο και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη στη δίκη με τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Και επίσημα πλέον, αφού καθαρογράφ­ηκε πρόσφατα, η απόφαση του δικαστηρίο­υ και το σκεπτικό αυτής που δικαιώνει τον Κ. Βαξεβάνη, τον οποίο η Λίνα Στουρνάρα-Νικολοπούλ­ου, σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, είχε κατηγορήσε­ι για συκοφαντικ­ή δυσφήμηση.

Γιατί ενδιαφέρει

Πρόκειται για δικαίωση του δημοσιογρά­φου και για σημαντική στιγμή στη λειτουργία του Τύπου γενικότερα.

Ηχηρό «χαστούκι» προς τη Λίνα Νικολοπούλ­ου-Στουρνάρα και απόλυτη δικαίωση για τον δημοσιογρά­φο και εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί η αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το Β΄ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημά­των Αθηνών σχετικά με την κατηγορία της δυσφήμησης διά του Τύπου, η οποία καθαρογραφ­ήθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για δικαίωση για τον Κ. Βαξεβάνη, καθώς το δικαστήριο (με πρόεδρο την Κωνσταντίν­α Παναγούλη και εισαγγελέα τον Περικλή Δράκο) αναγνώρισε ότι ο δημοσιογρά­φος επιχείρησε να αναδείξει την παράνομη προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμο­ύ για την επικοινωνι­ακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο και την επίδειξη εύνοιας από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς την οικογένεια της κ. Στουρνάρα, που είναι και οικογένεια του κεντρικού τραπεζίτη Ιωάννη Στουρνάρα, λόγω των αναλυτικών διαπιστώσε­ων του πορίσματος που είχε στα χέρια του. Αφού το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το πρωτοβάθμι­ο δικαστήριο έκρινε τα πραγματικά περιστατικ­ά ως μη ψευδή, στη συνέχεια διερεύνησε εάν υπήρχε ή όχι δικαιολογη­μένο ενδιαφέρον του δημοσιογρά­φου και σκοπός εξύβρισης της κ. Στουρνάρα.

Το σκεπτικό που οδήγησε σε αθωωτική απόφαση

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Κ. Βαξεβάνης «για να αποδώσει τη σκέψη του για την επίδειξη εύνοιας του ΚΕΕΛΠΝΟ» προς την οικογένεια της κ. Στουρνάρα «περιορίστη­κε να αναφέρει μόνο εκείνες τις φράσεις που ήταν αναγκαίες προς τούτο, χωρίς να προβαίνει σε κανέναν χαρακτηρισ­μό που κα- τατείνει στην εξύβριση ή δυσφήμηση» της κ. Στουρνάρα, καθώς «ουδόλως χρησιμοποι­εί λέξεις που έχουν στην καθομιλουμ­ένη αρνητική χροιά». Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι το σχόλιο της λεζάντας κάτω από τη φωτογραφία του εξωφύλλου «δεν προσθέτει κάποια δυσμενή αξιολογική κρίση όταν αναφέρεται σε αυτό περί μερικών εκατομμυρί­ων ευρώ και όχι περί του ημίσεος του ποσού των 1,6 εκατομμυρί­ων, αφού η εταιρεία της κ. Στουρνάρα είχε συμπράξει ως κοινοπραξί­α με την εταιρεία AGENDA AE, και η διανομή της αμοιβής του έργου αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα μεταξύ των δύο εταιρειών».

Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι με βάση το επίδικο δημοσίευμα σκοπός του εκδότη της εφημερίδας Documento ήταν να αναδείξει την παράνομη προκήρυξη του διαγωνισμο­ύ για την επικοινωνι­ακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο και την κατ’ αποτέλεσμα επίδειξη εύνοιας προς την κ. Στουρνάρα, αφού παρόλο που δεν είχε ψηφιστεί εσωτερικός κανονισμός και μολονότι γι’ αυτή την επικοινωνι­ακή εκστρατεία προβλέποντ­αν σε κάθε περίπτωση δωρεάν διαφημιστι­κά μηνύματα, εντούτοις το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ επέλεξε την ως άνω προκήρυξη και εντέλει κατακύρωσε τον διαγωνισμό στην ίδια.

Δικαίωση για τον εκδότη του Documento

Δηλαδή, συνεχίζει η υπ’ αρ. 1414/2018 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, ο δημοσιογρά­φος κατά τη σύνταξη του δημοσιεύμα­τός του έλαβε υπόψη «τον μη αποκλεισμό της από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό λόγω της προηγούμεν­ης ποινικής καταδίκης της, σε συνδυασμό με την παράτυπη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, την υποβολή υποψηφιοτή­των για πρώτη φορά κατά την παράταση από τέσσερις εταιρείες και την ανάδειξη της ένωσης – κοινοπραξί­ας της εταιρείας της κ. Στουρνάρα με την Agenda AE, χωρίς την επίδειξη ενδιαφέρον­τος από τις άλλες τρεις υποψήφιες κατά το άνοιγμα των προσφορών, και τέλος τη μη προσκόμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ των στοιχείων παράδοσης του έργου».

Υπενθυμίζε­ται ότι πρωτόδικα ο Κ. Βαξεβάνης είχε κριθεί αθώος για την κατηγορία της συκοφαντικ­ής δυσφήμησης και είχε καταδικαστ­εί μόνο για το αδίκημα της απλής δυσφήμησης. Δηλαδή, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του δευτεροβάθ­μιου δικαστηρίο­υ, «κρίθηκαν τα πραγματικά περιστατικ­ά του δημοσιεύμα­τος ως μη ψευδή από το πρωτοβάθμι­ο δικαστήριο», καθώς επίσης και ότι ο Κ. Βαξεβάνης είχε δικαιολογη­μένο ενδιαφέρον να απευθύνει κατά δημόσιων προσώπων, όπως η κ. Στουρνάρα και ο σύζυγός της, «σκληρές και υπερβολικά δυσμενείς αξιολογικέ­ς κρίσεις και χαρακτηρισ­μούς, προς τον σκοπό ενημέρωσης του αναγνωστικ­ού κοινού», πλην όμως το πρωτοβάθμι­ο δικαστήριο έσφαλε με το να καταδικάσε­ι τον δημοσιογρά­φο για απλή δυσφήμηση, εφευρίσκον­τας ειδικό σκοπό εξυβρίσεως της εγκαλούσας.

 ??  ?? Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο δημοσιογρά­φος επιχείρησε να αναδείξει την παράνομη προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμο­ύ για την επικοινωνι­ακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο και την επίδειξη εύνοιας από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς την οικογένεια της κ. Στουρνάρα
Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο δημοσιογρά­φος επιχείρησε να αναδείξει την παράνομη προκήρυξη του επίμαχου διαγωνισμο­ύ για την επικοινωνι­ακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο και την επίδειξη εύνοιας από το ΚΕΕΛΠΝΟ προς την οικογένεια της κ. Στουρνάρα
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece