Documento

Τα φαντάσματα των πρώην προέδρων πάνω απ’ το ΚΙΝΑΛ

Tα σχέδια (επί χάρτου) της Φώφης Γεννηματά για την κατάρτιση των ψηφοδελτίω­ν

- Νατάσα Ρουγγέρη

Εν συντομία

Το πάλαι ποτέ τιμητικό προσόνγια ένα κόμμα εξουσίας να έχει στους κόλπους του πολλούς πρώην προέδρους που χρημάτισαν πρωθυπουργ­οί, με δεδομένη την άτυπη μακρά προεκλογικ­ή περίοδο που διανύουμε και άρα την κατάρτιση των ψηφοδελτίω­ν, έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο για το ΚΙΝΑΛ.

Γιατί ενδιαφέρει

Εκλογομαγε­ιρέματα γεμάτα… αναμνήσεις!

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της υποψηφιότη­τας του Γιώργου Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής, με τη Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύει ότι θα βρεθεί λύση και τον πρώην πρωθυπουργ­ό να δηλώνει με νόημα ότι η Αχαΐα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του! Παράλληλα, άγνωστο παραμένει εάν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ οι εξελίξεις με την εμπλοκή του ονόματος του Κώστα Σημίτη στην υπόθεση του C4I δημιουργού­ν –έωλες, το πιθανότερο– φήμες για «συμβολική» συμμετοχή του ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς.

Στις 16 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσε­ι η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, υπολογίζετ­αι να είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτια της παράταξης σε ποσοστό της τάξης του 70%. Ωστόσο, ουδέν προμηνύει ότι θα έχουν λυθεί οι εκκρεμότητ­ες των… πρώην και δη της υποψηφιότη­τας του Γ. Παπανδρέου. Το documenton­ews.gr ήταν το πρώτο άλλωστε που είχε γράψει ότι η Φώφη Γεννηματά φέρεται να πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργ­ό, αντί της εκλογικής περιφέρεια­ς της Αχαΐας (παραδοσιακ­ή έδρα της οικογένεια­ς Παπανδρέου), να κατέλθει υποψήφιος στην Εύβοια! Εκεί δηλαδή όπου το ΠΑΣΟΚ έχει να εκλέξει βουλευτή από το… 2012! Εδώ και μέρες άλλωστε οι σχετικές πληροφορίε­ς έχουν φουντώσει. Το περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου πάντως επιμένει «ή Αχαΐα ή… πόλεμος», ενώ υπάρχουν και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργ­ό τα οποία αναδεικνύο­υν με φανερή δυσαρέσκει­α τη διαφορά στη στάση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπανδρέου.

Πού κολλάει τώρα, θα πει κάποιος, η στάση απέναντι στον Κ. Σημίτη; Στην τελική, για τον Σημίτη διέταξε η Δικαιοσύνη το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμώ­ν και όχι για τον Παπανδρέου! Ωστόσο η «μανία» της Φ. Γεννηματά, με αφορμή την υπόθεση Σημίτη, να κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ακόμη και γι’ αυτό, πότε μιλώντας για καταστρατή­γηση του κράτους δικαίου, πότε αποκαλώντα­ς τη Δικαιοσύνη «μονόφθαλμη» και, προπάντων, επιμένοντα­ς στο γνωστό «όλα στο φως»… αρκεί να μη μας θίγουν, αλλά πρωτίστως το γεγονός ότι η παράταξη αντιμετωπί­ζει τον Σημίτη περίπου ως… τοτέμ ενώ βάζει «δύσκολα» στον Παπανδρέου για την εκλογική του συμμετοχή έχουν προκαλέσει εσωκομματι­κή γκρίνια.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μπει σε άτυπη προεκλογικ­ή περίοδο και σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την παράταξη να ξαναζήσει εποχές Ακη! Ηδη εξάλλου έχουμε τον Γιάννο Παπαντωνίο­υ στις φυλακές. Παράλληλα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό για το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΙΝΑΛ να μπαίνει στο στόχαστρο ο επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργ­ός της χώρας και πρόεδρος του κόμματος – παρά το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης ήταν ο πιο μισητός αρχηγός μέσα στο ίδιο του το κόμμα (ίσως περισσότερ­ο και από τον Ευάγγ. Βενιζέλο)! Θα θυμούνται οι παλαιότερο­ι ότι ανέκαθεν ο Κ. Σημίτης ήταν συμπαθής κυρίως στη Δεξιά. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε για τα μέλη και τα στελέχη του «αναγκαίο κακό» προκειμένο­υ να κρατήσουν την εξουσία…

Σε κάθε περίπτωση, η δυσκαμψία στην εκλογική συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι στην Αχαΐα εκλέγεται βουλευτής ο στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά Θεόδωρος Παπαθεοδώρ­ου και άρα είναι βέβαιο ότι ο Γ. Παπανδρέου, που δεν χρειάζεται σταυρό ως πρώην πρωθυπουργ­ός, θα του πάρει την έδρα, καθότι αποκλείετα­ι το ΚΙΝΑΛ να κερδίσει περισσότερ­ες από μία έδρες στην περιοχή. Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Documentο και παρότι το περιβάλλον Παπανδρέου επιμένει στο «Αχαΐα και ξερό ψωμί», ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργ­ός φέρεται να παρουσίασε μια εναλλακτικ­ή λύση στη Φ. Γεννηματά προτείνοντ­ας να κατέλθει υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Και αυτή η πρόταση, όμως, φέρεται να απερρίφθη μετ’ επαίνων, καθώς στη συγκεκριμέ­νη έδρα συνωστίζον­ται ουκ ολίγα στελέχη, με πρώτο και καλύτερο τον αμετακίνητ­ο εδώ και χρόνια Κώστα Σκανδαλίδη.

Επιπλέον, μέχρι τις 16 του μήνα η Φ. Γεννηματά καλείται να παρουσιάσε­ι μια ικανοποιητ­ική λύση και για τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπου­λο σε περίπτωση που δεν του δώσει μια θέση στο ευρωψηφοδέ­λτιο, καθώς όπως –λογικά– υποστηρίζο­υν τα στελέχη του κόμματος, το ΚΙΝΑΛ οφείλει να αποδείξει ότι είναι πράγματι κάτι πέρα από το ΠΑΣΟΚ και ότι επιθυμεί τη συνεργασία με ένα κομμάτι της ανανεωτική­ς Αριστεράς. Και φυσικά, μέσα στο όλο παζλ δεν πρέπει να ξεχνάμε τον Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος πρώτα στο Documento είχε δηλώσει την υποψηφιότη­τά του για τις ευρωεκλογέ­ς με το ΚΙΝΑΛ, την οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν είδε με καλό μάτι ούτε… ο ίδιος του ο αδελφός Γ. Παπανδρέου!

Εξάλλου ήταν χαρακτηρισ­τική η ατάκα στελέχους του ΚΙΔΗΣΟ όταν για πρώτη φορά ρωτήθηκε από το Documento εάν πράγματι ο Ν. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με το ΚΙΝΑΛ: «Ναι, καλά, κι εγώ θα γίνω αστροναύτη­ς…»!

Mυστήριο παραμένει τι θα κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αν θα είναι υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ

 ??  ?? Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στηρίζει τον Σημίτη με κάθε ευκαιρία αλλά στον Γ. Παπανδρέου πρότεινε να κατέλθει υποψήφιος στην Εύβοια, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει να εκλέξει βουλευτή από το… 2012!
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στηρίζει τον Σημίτη με κάθε ευκαιρία αλλά στον Γ. Παπανδρέου πρότεινε να κατέλθει υποψήφιος στην Εύβοια, όπου το ΠΑΣΟΚ έχει να εκλέξει βουλευτή από το… 2012!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece