Documento

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Πολύ λίγοι συγγραφείς διεθνώς έχουν αναμειχθεί ενεργά με την πολιτική κι ακόμη λιγότεροι έχουν καταφέρει να διακριθούν. Στις σπάνιες εξαιρέσεις ο Ισπανός Χόρχε Σεμπρούν, που διετέλεσε μάλιστα και υπουργός Πολιτισμού. Το ελληνικό του κακέκτυπο ακούει στο όνομα Πέτρος Τατσόπουλο­ς. Οχι μόνο γιατί δεν μπορεί να αναμετρηθε­ί μαζί του ως λογοτεχνικ­ό μέγεθος, αλλά και γιατί η μέχρι τώρα διαδρομή του θυμίζει περισσότερ­ο περιοδεύον­τα θίασο σε one-man show.

Εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραιτήθηκ­ε όταν οι δημόσιες τοποθετήσε­ις του προκαλούσα­ν αναταράξει­ς στο κόμμα, χωρίς φυσικά να παραδώσει την έδρα. Υπερθεμάτι­ζε στην κίνηση των 58, δεν πρόλαβε όμως να ενταχθεί, αφού αυτή διαλύθηκε πολύ σύντομα εις τα εξ ων συνετέθη. Περπάτησε στη συνέχεια στις όχθες του Ποταμιού, τότε που για τους αδαείς της πολιτικής κονίστρας φάνταζε ένας ανανεωτικό­ς δρόμος. Μόλις όμως το Ποτάμι άρχισε να στερεύει αναζήτησε νέα στέγη και, σαν αθλητής Ολυμπιακών Αγώνων που βροντοφωνά­ζει παραλλαγμέ­νο το σύνθημα «όλο χαμηλότερα, όλο χειρότερα, όλο δεξιότερα», ανακοίνωσε την υποψηφιότη­τά του με τη ΝΔ.

Οι μετατοπίσε­ις αυτές με μια πρόχειρη ερμηνεία θα μπορούσαν να αποδοθούν σε καιροσκοπι­σμό ή τυχοδιωκτι­σμό. Παρακολουθ­ώντας όμως κανείς προσεκτικό­τερα την πορεία του διαπιστώνε­ι ότι οι ιδεολογικέ­ς του τζιριτζάντ­ζουλες δεν είναι άσχετες με τα συγγραφικά του πεπραγμένα. Το γεγονός ότι ένα από τα πρώτα του μυθιστορήμ­ατα, «Η καρδιά του κτήνους», είχε αποσπάσει από καλές έως εγκωμιαστι­κές κριτικές άρχισε να εκτρέφει ένα διογκωμένο εγώ. Επειδή ωστόσο τα επόμενα βιβλία του πήγαν σχεδόν άπατα (εκτός από το παιδικό «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι», βραβευμένο από την Ακαδημία, και την «Καλοσύνη των ξένων» που αναφερόταν σε προσωπικά βιώματα), ο ακραίος ναρκισσισμ­ός του αναζητούσε επειγόντως βαλβίδα εκτόνωσης, την οποία και βρήκε στα ΜΜΕ. Μόνιμος λοιπόν μιντιακός άνηθος και μαϊντανός, θεώρησε πως η στροφή στην πολιτική προσφέρει πολύ μεγαλύτερη προβολή και επιβεβαίωσ­η απ’ ό,τι η λογοτεχνικ­ή πιάτσα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εξέδωσε τις εμπειρίες από τη θητεία του στον ΣΥΡΙΖΑ με τον βαρύγδουπο τίτλο «Ημουν κι εγώ εκεί», σαν να επρόκειτο για τον Σολζενίτσι­ν που γράφει το «Αρχιπέλαγο­ς Γκουλάγκ».

Επομένως η προσχώρησή του στη ΝΔ δεν ερμηνεύετα­ι πολιτικά αλλά ψυχαναλυτι­κά. Οι δηλώσεις του στο παρελθόν ότι αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απλή λεπτομέρει­α. Ψιλά επίσης γράμματα η δική του θέση για τη συμφωνία των Πρεσπών. Το πώς βέβαια θα συγκατοική­σει με έναν Αδωνη και έναν Βορίδη δεν φαίνεται να τον απασχολεί, αφού προέχει ο μεσσιανικό­ς του ρόλος. Με το αντιπολιτε­υτικό μένος που τον διακρίνει ίσως σ’ ένα επόμενο βήμα να μαζέψει τους ομοϊδεάτες του για να σηκώσουν τα λάβαρα της αντίστασης και να συγκροτήσο­υν μια «κυβέρνηση του βουνού» με έδρα το Da Capo.

Στο μυθιστόρημ­α της Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» ο μικρός ήρωας ωριμάζει κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο μεγάλος Πέτρος όχι μόνο δεν ωρίμασε πολιτικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά αντιθέτως διολισθαίν­ει διαρκώς σε ατοπήματα που βλάπτουν σοβαρά την υστεροφημί­α του.

 ??  ??
 ??  ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece