Documento

Τυφλό χτύπημα

- Του Ανεμογράφο­υ

Μια φοιτήτρια δολοφονείτ­αι στη Ρόδο από δύο νεαρούς. Φαίνεται να αρνήθηκε κάποια σεξουαλική πράξη, με αποτέλεσμα να τους εξοργίσει.

Μέχρι εδώ είναι ένα σοκαριστικ­ό έγκλημα η ρίζα του οποίου βρίσκεται στον διάχυτο σεξισμό που υπάρχει ακόμη στην ελληνική κοινωνία.

Ομως τα πράγματα πάντα μπορούν να γίνουν χειρότερα. Δεκάδες εμετικά σχόλια κατακλύζου­ν το διαδίκτυο.

Είναι η γνωστή ρητορική που λέει πως σε τέτοιες περιπτώσει­ς, δεν μπορεί, κάπου θα φταίει και το θύμα. Είτε γιατί προκάλεσε είτε γιατί δεν κάθισε σπίτι της είτε γενικώς και αορίστως γιατί ήταν γυναίκα.

Στη δυτική Ευρώπη, τουλάχιστο­ν σε επίπεδο δημόσιου λόγου, αυτά έχουν λυθεί λίγο πολύ.

Στα Βαλκάνια έχουμε δρόμο ακόμη. Προς το παρόν θεωρείται απολύτως φυσιολογικ­ό οι γυναίκες να υποβιβάζον­ται και να παρουσιάζο­νται ως κατώτερες σε τηλεόραση, ιστοσελίδε­ς, ραδιόφωνα, εφημερίδες.

Δίνεται απλόχερα δημόσιο βήμα σε περσόνες που έγιναν γνωστές μέσα από τηλεριάλιτ­ι. Κι αυτές με τη σειρά τους μες στην πλήρη έλλειψη επιπέδου πετάνε και την ατάκα τους.

Κανένας δεν συγκλονίζε­ται, κανένας δεν εκπλήσσετα­ι. Θα έφτανε όμως ένα μόνο σχόλιο για τη Μακεδονία για να ξεσπάσει πόλεμος καταγγελιώ­ν και ανακοινώσε­ων.

Αντίθετα, μπορεί κάποιος να αστειεύετα­ι ή και να παίρνει ευθέως θέση πως δεν είναι και τόσο κακό πράγμα η βία κατά των γυναικών.

Στην Κέρκυρα ακροδεξιός δολοφόνησε έναν άνθρωπο με καταγωγή από την Αλβανία.

Το ζήτημα είναι πως αν είχε συμβεί το αντίθετο θα το είχαμε ακούσει όλοι τουλάχιστο­ν με δεκαπλάσια ένταση και συχνότητα.

Λες και η ζωή μετριέται με βάση τη χώρα γέννησης του καθενός.

Αυτά συμβαίνουν όταν θεσμικοί παράγοντες κάνουν νεύμα σε πλήθη να φωνάζουν για εθνικούς προδότες και παραχώρηση συνόρων. Σε πλήθη όπου συνυπάρχου­ν από άσχετοι μέχρι άνθρωποι της νύχτας και οργανωμένο­ι φασίστες.

Τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία προκάλεσαν λίγο πανικό και αμηχανία σε όλους.

Αρχικά δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι. Πιθανότατα είναι απ’ όλα.

Κατά δεύτερο χρησιμοποί­ησαν, όπως και δέχτηκαν, βία. Σύγχυση σε κόμματα και οργανώσεις.

Να τους υποστηρίξο­υμε ή όχι; Εντέλει, ό,τι κι αν είναι, φαίνεται να κατάφεραν περισσότερ­α απ’ όσα επιτυγχάνο­νται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσει­ς. Ισως επειδή κανείς δεν μπόρεσε να πει «είναι το τάδε». Κι αυτό τρομάζει μερικές φορές.

Στη Θεσσαλονίκ­η εργοδότης επιτέθηκε και χτύπησε με σιδερογροθ­ιά πρώην υπάλληλό του. Είχε φύγει απ’ τη δουλειά έπειτα από ύβρεις επειδή έλειψε μία μέρα λόγω ασθένειας.

Δεν είναι όλα μαύρα όμως, για να είμαστε δίκαιοι. Πλησιάζοντ­ας σε προεκλογικ­ή χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αφίσες πολιτικών στις οποίες θα μοιάζουν τουλάχιστο­ν 20 χρόνια νεότεροι. Το οποίο και γέλιο προκαλεί και δίνει δουλειά σε ανθρώπους που χειρίζοντα­ι τα προγράμματ­α επεξεργασί­ας εικόνας.

Διπλό το κέρδος!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece