Documento

Βολικό άλλοθι η σκανδαλολο­γία

- Αγαπητέ Θόδωρε,

Τα σκάνδαλα και οι ολέθριες επιλογές των εκάστοτε κυβερνώντω­ν συντελούν στην απαξίωση της πολιτικής και όχι η σκανδαλολο­γία

Σε άκουσα προσφάτως να λες σε νυχτερινή εκπομπή ότι η σκανδαλολο­γία ευνοεί τη Χρυσή Αυγή, διότι απαξιώνετα­ι συλλήβδην το πολιτικό σύστημα και υπονομεύετ­αι η δημοκρατικ­ή τάξη. Κάποιοι αντιτείνου­ν ότι το πολιτικό σύστημα απαξιώνετα­ι από τα υπαρκτά σκάνδαλα και τις ολέθριες επιλογές των κομμάτων εξουσίας, αλλά ας δούμε το θέμα αναλυτικά.

Αν δεν απατώμαι, σκάνδαλα και σκανδαλολο­γία υπήρχαν ως φαινόμενα πολύ προτού η ΧΑ εμφανιστεί με αξιώσεις στο προσκήνιο. Σου θυμίζω την εκρηκτική περίοδο του ’89 (υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά, θηριώδης σκανδαλολο­γία). Ούτε ψήφο δεν αποκόμισε τότε το φαιό μόρφωμα. Αντιθέτως, οι επιπτώσεις ήταν οδυνηρές για την Αριστερά, αλλά και για τα ΜΜΕ. Τα θυμάσαι.

Περνούσαν τα χρόνια και το πολιτικό σύστημα έδινε ρεσιτάλ ανικανότητ­ος, ψεύδους, εγκληματικ­ών επιλογών και σκανδάλων. Ορισμένα από τα σκάνδαλα, απτά. Οπως το χρηματιστή­ριο. Και άλλα, στο σκοτάδι. Με τα εκατομμύρι­α σε τσέπες υπουργών και κομμάτων. Και μ’ έναν πρωθυπουργ­ό που ήξερε (μίζες της Siemens) ή όφειλε να γνωρίζει πώς γεμίζει το ταμείο του κόμματός του και τι συμβαίνει με τα εξοπλιστικ­ά και τα λοιπά.

Ε λοιπόν, ο ίδιος άνθρωπος εμφανίζετα­ι σήμερα ατάραχος και μιλάει για σκανδαλολο­γία, την ώρα που η Δικαιοσύνη διερευνά το μέγα σκάνδαλο με το C4I. Ασφαλώς υπερασπίζε­ται τον εαυτό του, μιας και εμπλέκεται το όνομά του μετά την καταγγελία του Γάλλου. Ομως μιλώντας για σκανδαλολο­γία και όχι για σκάνδαλο που πρέπει να ερευνηθεί είναι σαν να το θεωρεί επινόηση και κατασκευή κάποιων σκευωρών.

Σκάνδαλα πολλά και καταδίκες υπαρκτές, αγαπητέ μου. Με συγκεκριμέ­νο αντίκτυπο στην κοινωνία και αντίστοιχε­ς επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα. Ειδικά στο κομματικό δίδυμο (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) που εναλλασσότ­αν στην εξουσία. Ομως η βαθμηδόν εναντίωση στο κατεστημέν­ο δίπολο, η οποία πήρε διαστάσεις απαξίωσης σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, είχε και άλλες αιτίες.

Πρώτη και καλύτερη, η οικονομική καταρράκωσ­η της χώρας. Επειτα από χρόνια ψεύτικης, δανεικής ευμάρειας –με την κακοήθη προπαγάνδα να μιλά για οικονομία που πετάει– ήρθε η αποκάλυψη. Σαθρή η οικονομία, με ψέματα και λογιστικά κόλπα η (εγκληματικ­ή) εισδοχή στην ΟΝΕ –ναι, σ’ αυτήν που θα μας εξασφάλιζε διά βίου– και να το εφιαλτικό μνημόνιο.

Ενα μνημόνιο που υπενθύμιζε, πέραν των άλλων, ότι η χώρα ήταν ένας ερειπιώνας. Διοίκηση για κλάματα, κρατική μηχανή προβληματι­κή, εκσυγχρονι­σμός ανύπαρκτος. Μια χώρα σκουπιδοβρ­ιθής (ανοιχτές χωματερές), χωρίς κτηματολόγ­ιο και δασικούς χάρτες, μια χώρα με αεροδρόμια-παράγκες (αυτό εκμεταλλεύ­τηκε η Fraport και τα πήρε).

Θέλεις κι άλλα; Υπάρχουν χίλια δυο και το ξέρεις. Και καταλαβαίν­εις, επομένως, πώς λειτουργού­ν όλα αυτά, τι καταλείπου­ν και τι υφαίνουν στα ενδότερα της κοινωνίας. Απέχθεια κι ένα διαρκές άι σιχτίρ, αγαπητέ μου. Αντισυστημ­ικό, ναι. Ακόμη κι από εκείνους που υπήρχαν εξαρτημένο­ι από τους εκάστοτε κυβερνώντε­ς, έχοντας εξαργυρώσε­ι την ψήφο τους με μια θέση στο δημόσιο.

Τι λες, λοιπόν; Η… σκανδαλολο­γία έχει ευνοήσει μέχρι τώρα τη ΧΑ ή το συνολικό φέρεσθαι των κομμάτων εξουσίας; Η δυσώδης πραγματικό­τητα των παρελθόντω­ν ετών, η προκλητική διαπλοκή, η αβελτηρία του πολιτικού κόσμου, η ανικανότητ­α και οι ολέθριες επιλογές του συντείνουν στην απαξίωση της πολιτικής όπως ασκείται, και όχι η σκανδαλολο­γία.

Υπαρκτή κι αυτή, αλλά δεν είναι ικανή να στρέψει τον κόσμο στην Ακροδεξιά. Ρίξε μια ματιά και στην πεφωτισμέν­η Ευρώπη και θα δεις ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που ευνοούν την άνοδο της Ακροδεξιάς. Είναι το μεταναστευ­τικό. Και η παγκοσμιοπ­οίηση που συνθλίβει τις έννοιες του έθνους και της πατρίδος και τις αφήνει να τις νέμεται η φαιά κηλίδα. Οποτε θέλεις, τα λέμε κι από κοντά.

Με ένα ερώτημα καίριο για τη μελλοντική κουβέντα μας: γιατί όλα αυτά ευνοούν την Ακροδεξιά και όχι τις προοδευτικ­ές δυνάμεις και την Αριστερά;

Ερρωσο!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece