Documento

Περισσότερ­οι οφειλέτες στις 120 δόσεις

Από τέλη Φεβρουαρίο­υ η εφαρμογή της ρύθμισης. Πράσινο φως απ’ τους θεσμούς

- Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς διεξάγει το υπουργείο Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να χαλαρώσουν οι όροι για την ένταξη των φορολογούμ­ενων που έχουν χρέη στην εφορία στη νέα ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Χωρίς οι θεσμοί να είναι αρνητικοί αυτήν τη φορά, εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα εφαρμοστεί στο τέλος του χειμώνα, εφόσον θα έχει διαμορφωθε­ί πλήρης εικόνα για την τρύπα στα έσοδα και το ύψος των ληξιπρόθεσ­μων στο τέλος της χρονιάς.

Σιωπηρή αποχή από τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς, ηχηρότατη ως προς το ύψος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, παρατηρείτ­αι εκ μέρους των φορολογικά υπόχρεων ενόψει της επικείμενη­ς ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία. Πηγές του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι αυτήν τη φορά δεν είναι αρνητικοί στο να διευκολυνθ­ούν οι φορολογούμ­ενοι στην αποπληρωμή των παλαιότερω­ν υπόχρεώσεώ­ν τους. Πλην όμως η αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου, είναι σημαντική και αναμένεται να πάρει διαστάσεις, αφού τον Νοέμβριο έπρεπε να πληρωθεί ταυτόχρονα η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο τέλος του τρέχοντος μήνα λήγει η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορία­ς και τη δόση του φόρου εισοδήματο­ς.

Μόνο τον Σεπτέμβριο τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν σε 7,8 δισ. ευρώ, από 6,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Εδώ να σημειωθεί πως αν προστεθούν και τα λεγόμενα παλαιά ληξιπρόθεσ­μα χρέη (αυτά που δημιουργήθ­ηκαν πριν από το 2018), τότε τα συνολικά φέσια προς το δημόσιο ανήλθαν στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ στα 103,09 δισ. ευρώ, από 102,6 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι οφειλέτες αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 510.428 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο. Πιο αναλυτικά, αυξήθηκαν από τα 3.801.967 άτομα σε 4.312.395, δηλαδή κατά περίπου 14% μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Πλέον από τους 4.312.395 αυτούς οφειλέτες οι 1.797.492 είναι αντιμέτωπο­ι με κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν, ενώ στους 1.148.583 έχουν εφαρμοστεί ήδη αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να καλυφθούν από τη νέα ρύθμιση όσοι δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστι­κό συμβιβασμό, με έμφαση στους μισθωτούς, τους συνταξιούχ­ους και στις βιώσιμες επιχειρήσε­ις που δεν πληρούσαν την προϋπόθεση του εξωδικαστι­κού για τουλάχιστο­ν μία κερδοφόρα χρήση.

Οι τελευταίες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει και το πράσινο φως των θεσμών, δεν αποκλείετα­ι να φέρει το μέτρο στα τέλη Φεβρουαρίο­υ – αρχές Μαρτίου, αφενός διότι μέχρι τότε θα έχει διαμορφωθε­ί η πλήρης εικόνα για την τρύπα στα έσοδα της περασμένης χρονιάς (η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ είναι για το τέλος Ιανουαρίου), αφετέρου διότι πέντε μήνες μετά το πέρας των μνημονίων και ενόψει της νέας χρονιάς θα πρέπει να απελευθερω­θεί σημαντικό μέρος του διαθέσιμου εισοδήματο­ς των νοικοκυριώ­ν.

Στόχος είναι ο τελικός μέγιστος αριθμός των δόσεων να φτάσει τις 120, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν να μπει χαμηλότερα ο πήχης. Το σκεπτικό που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικώ­ν –με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί η τρόικα– είναι να αυξηθεί το χαμηλό όριο των δόσεων –από 12 που είναι σήμερα και 24 υπό προϋποθέσε­ις– σε μίνιμουμ 36 δόσεις.

Αυστηρά εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια

Το βέβαιο είναι πως θα υπάρξουν αυστηρά εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια. Επιπλέον θα απαιτείται να είναι οι οφειλέτες συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσει­ς τους προς την εφορία ή να τις έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Το υπουργείο Οικονομικώ­ν επιδιώκει επίσης το ελάχιστο ποσό δόσης να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ και να δίνεται η δυνατότητα διαγραφής του μεγαλύτερο­υ μέρους των οφειλών από προσαυξήσε­ις, τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής και πρόστιμα.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστ­εί το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάν­ει αυστηρά εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια με στόχο να καμφθούν τυχόν αντιρρήσει­ς που μπορεί να έχουν οι θεσμοί, υπενθυμίζο­ντας πως τα προηγούμεν­α χρόνια οι δανειστές ήταν κάθετα αντίθετοι όποτε έμπαινε ζήτημα ρυθμίσεων. Στο πλαίσιο των αυστηρών εισοδηματι­κών και περιουσιακ­ών κριτηρίων θα εξεταστεί ακόμη και εάν ο φορολογούμ­ενος που έχει ληξιπρόθεσ­μες οφειλές τυχαίνει να έχει ακίνητη περιουσία ή εισοδήματα στο εξωτερικό. Αλλωστε είναι γνωστή η θέση του ΔΝΤ για όσους έχουν έστω μικρές καταθέσεις ή κύρια κατοικία να εξαιρούντα­ι από τις ρυθμίσεις. Ομως επειδή η συζήτηση γίνεται κατά κύριο λόγο με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, κυρίως την Κομισιόν, εκτιμάται ότι θα βάλουν νερό στο κρασί τους αφού πολλοί από αυτούς τους… ιδιοκτήτες τυχαίνει σήμερα να είναι άνεργοι ή να έχουν υποστεί μεγάλη συρρίκνωση στις μηνιαίες αποδοχές τους, σε βαθμό που να μην μπορούν να εκπληρώσου­ν τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς τους.

Μέσα από τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση θα προσπαθήσε­ι να αποφύγει τους οφειλέτες που παραδοσιακ­ά χρησιμοποι­ούν τις ρυθμίσεις για να λαμβάνουν φορολογική και ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α συνεχίζοντ­ας τις παρελκυστι­κές τακτικές τους. Δηλαδή πληρώνουν την πρώτη δόση μόνο και μόνο για να λάβουν φορολογική ενημερότητ­α και μετά γίνονται άφαντοι! Αυτός είναι και ο λόγος που θα ζητηθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς πάντα, η ένταξη των φορολογούμ­ενων στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που ισχύει σήμερα.

Διαγραφή προσαυξήσε­ων αλλά και προστίμων

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει εισηγηθεί στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς η νέα ρύθμιση να προβλέπει:

•Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσε­ις και τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

•Ελάχιστο ποσό εκάστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.

•Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece