Documento

Big Brother η εφορία

Αυτόματη μεταφορά όλων των στοιχείων για τραπεζικού­ς– χρηματιστη­ριακούς λογαριασμο­ύς και δαπάνες ανά ΑΦΜ

- Στάθης Σχινάς

Εν συντομία

Ηλεκτρονικ­ά αρχεία για μετρητά και επενδύσεις σε κάθε είδους χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις αλλά και για πάσης φύσεως δαπάνες θα μεταφέροντ­αι στη φορολογική αρχή και θα διασταυρών­ονται αυτόματα με τις φορολογικέ­ς δηλώσεις.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι δυνατότητε­ς φοροδιαφυγ­ής μειώνονται σημαντικά καθώς έσοδα και δαπάνες θα διασταυρών­ονται ηλεκτρονικ­ά.

Η μαζική και κατά σύστημα μεταφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όλων των στοιχείων ανά ΑΦΜ που αφορούν τραπεζικού­ς, χρηματιστη­ριακούς και ασφαλιστικ­ούς λογαριασμο­ύς αλλά και στοιχεία δαπάνης (π.χ. για ετήσια ασφάλιστρα σε ιδιωτικές εταιρείες, ιδιωτικά θεραπευτήρ­ια και σχολεία κ.λπ.) κατοχυρώνε­ται θεσμικά με διατάξεις που περιέχοντα­ι στο νομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019.

Ειδικότερα, στο άρθρο 57 του νομοσχεδίο­υ προβλέπετα­ι «η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να λαμβάνει με τρόπο μαζικό και αυτοματοπο­ιημένο στοιχεία και πληροφορίε­ς που αφορούν τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, λογαριασμο­ύς πληρωμών, επενδυτικώ­ν προϊόντων και δανειακές συμβάσεις ελεγχομένω­ν από την ΑΑΔΕ φυσικών ή νομικών προσώπων και οντοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργού­ν στην Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένων των υποκαταστη­μάτων των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, των υπό εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων, των ιδρυμάτων πληρωμών και των ιδρυμάτων έκδοσης ηλεκτρονικ­ού χρήματος που παρέχουν και εκτελούν υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς και από τις εποπτευόμε­νες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς επενδυτικέ­ς εταιρείες».

Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρών­ονται με τα δηλούμενα στοιχεία και θα χρησιμοποι­ούνται κατά τρόπο τυποποιημέ­νο και ενιαίο στην εξαγωγή του φορολογικο­ύ αποτελέσμα­τος.

Στην πραγματικό­τητα –και σε συνδυασμό και με άλλα στοιχεία, όπως, για παράδειγμα, αυτά των ασφαλιστικ­ών οργανισμών– η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα δαπανών και εσόδων κάθε φορολογούμ­ενου και, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογικ­ή έκθεση του σχετικού νομοσχεδίο­υ, στόχος είναι «η περιστολή της φοροδιαφυγ­ής, η προαγωγή του δημοσίου συμφέροντο­ς και η εμπέδωση της φορολογική­ς δικαιοσύνη­ς».

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι η προσαρμογή σε ευρωπαϊκές οδηγίες σε ό,τι αφορά: α) Τα σχετιζόμεν­α με τη δραστηριότ­ητα ασφαλιστικ­ών εταιρειών, ασφαλιστών και αντασφαλισ­τών και β) Τη διεύρυνση της δυνατότητα­ς είσπραξης φορολογικώ­ν οφειλών σε χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και οργανισμού­ς πληρωμών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι η επιβολή προστίμου 500 ευρώ ανά έλεγχο για την έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από εγκεκριμέν­ο αλλά μη δηλωμένο ηλεκτρονικ­ό μηχανισμό (άρθρο 54).

Τέλος, στο άρθρο 58 προβλέπετα­ι η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για λευκά μπαστούνια και γραφομηχαν­ές με χαρακτήρες Braille που χρησιμοποι­ούνται από άτομα με αναπηρία όρασης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece