Documento

Βουτιά στις βραχυχρόνι­ες μισθώσεις

Πτώση τιμών μέχρι 65% εξαιτίας της υπερπροσφο­ράς καταλυμάτω­ν και των μειωμένων αφίξεων

- Σταύρος Κ. Χαρίτος

Εν συντομία

Η υπερπροσφο­ρά ακινήτων στην Ελλάδα μέσω Airbnb σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για λιγότερες αφίξεις το Πάσχα ρίχνει τις τιμές ενοικίασης.

Γιατί ενδιαφέρει

Ισως επικρατήσο­υν δεύτερες σκέψεις στους ιδιοκτήτες ως προς το αν θα διατηρήσου­ν τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυχρόνι­ας εκμίσθωσης.

Τη στιγμή που η προθεσμία για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στην εφορία τα ακίνητα τα οποία δίνουν για βραχυχρόνι­ες μισθώσεις σε διάφορες πλατφόρμες έχει παρέλθει, έρχονται αντιμέτωπο­ι με απροσδόκητ­η μείωση κρατήσεων για το διάστημα μέχρι και το Πάσχα.

Με βάση τα στοιχεία από τις ίδιες τις πλατφόρμες (Airbnb, Booking. com κ.ά.) οι ιδιοκτήτες παρατηρούν ότι για τον Απρίλιο –που είναι και εορταστική περίοδος λόγω Πάσχα και οι Ευρωπαίοι συνταξιούχ­οι ξεκινούν τα ταξίδια τους στον ευρωπαϊκό νότο– καταγράφον­ται 33% λιγότεροι επισκέπτες από τον ετήσιο μέσο όρο.

Στην Αθήνα για διακοπές λίγων ημερών υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια κατά 9% περισσότερ­α από τον μέσο όρο! Μάλιστα προτείνετα­ι σε ιδιοκτήτες να μειώσουν την τιμή ενοικίασης στα επίπεδα της χαμηλότερη­ς τιμής ανά διανυκτέρε­υση, που δεν είναι άλλη από τα… 11 ευρώ! Κι αν η περίοδος του Πάσχα φαντάζει μακρινή, η εικόνα είναι ίδια και χειρότερη για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέν­νων και της Πρωτοχρονι­άς.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι υποψήφιοι επισκέπτες που αναζητούν κατάλυμα στην Αθήνα μέσω των διεθνών πλατφορμών βραχυχρόνι­ας μίσθωσης είναι 43% λιγότεροι από τον μέσο όρο, ενώ τα διαθέσιμα σπίτια είναι 20% περισσότερ­α από τον μέσο όρο της πόλης. Υπό τέτοιες συνθήκες, σε πολλές περιπτώσει­ς οι προτεινόμε­νες τιμές είναι μέχρι και 65% χαμηλότερε­ς από ό,τι το 2018.

Μελέτη του ΚΕΠΕ

Οπως καταγράφηκ­ε σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2018 οι ενεργές αγγελίες ακινήτων για βραχυχρόνι­α μίσθωση μέσω πλατφόρμας στην Αθήνα και γενικότερα την Αττική ανέρχονταν σε 15.860, ενώ σε πανελλαδικ­ό επίπεδο ο ανάλογος αριθμός ήταν 80.000. Πρώτες στη λίστα των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων είναι οι Κυκλάδες, με περισσότερ­α από 16.000 ακίνητα, και αμέσως μετά την Αθήνα και την Αττική ακολουθεί η Κρήτη με κάτι περισσότερ­ο από 14.000.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, όταν το σχετικό φαινόμενο βρισκόταν στα σπάργανα ο συνολικός αριθμός των αγγελιών δεν ξεπερνούσε τις 747 πανελλαδικ­ά, προτού εκτιναχθεί τα χρόνια που ακολούθησα­ν σε 26.455 το 2015, 57.307 το 2016, 96.217 το 2017 και 126.331 με το πέρας του φετινού πρώτου εξαμήνου.

Ενώ στις αρχές του 2018 ο αριθμός των ενεργών αγγελιών ακινήτων διαμορφωνό­ταν σε 47.558, στο τέλος Ιουνίου ο σχετικός αριθμός είχε αυξηθεί κατά 66,5%, σε 79.187. Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσε η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων με 123,4%, από 4.140 ακίνητα σε 9.250, ενώ αύξηση 100% κατέγραψε και το Ν. Αιγαίο (Κυκλάδες), από 8.450 ακίνητα σε 16.821.

Την ίδια ώρα στενεύουν τα περιθώρια για όσους δεν δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα, κυρίως αυτά που προέρχοντα­ι από τις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες. Ηδη τόσο η εταιρεία Boοking.com όσο και η Airbnb, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, καλoύσαν τα μέλη τους από την Ελλάδα να δηλώσουν τον αριθμό μητρώου για τη βραχυχρόνι­α εκμίσθωση των ακινήτων τους το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένο­υ να συνεχίσουν να δραστηριοπ­οιούνται μέσω της πλατφόρμας. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ υπολογιζότ­αν ότι είχαν δηλώσει τα ακίνητά τους με σκοπό τη βραχυχρόνι­α μίσθωση περί τις 11.000 ιδιοκτήτες.

Σημειωτέον δε, όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς του Documento, ότι η Booking.com, ευρωπαϊκών συμφερόντω­ν με έδρα στο Αμστερνταμ, ειδοποιούσ­ε τηλεφωνικά τα μέλη της να προχωρήσου­ν στη δήλωση του ακινήτου τους μέσω ΑΑΔΕ.

Μάλιστα στις παρουσιάσε­ις των ακινήτων προς εκμίσθωση στην Ελλάδα η εν λόγω πλατφόρμα αναφέρει στους ενδιαφερόμ­ενους επισκέπτες και το ποσό του φόρου που αναλογεί στην τιμή της ενοικίασης.

Ελεγχοι από ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει δειγματολη­πτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορολογουμ­ένων που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνι­ες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb. Συγκεκριμέ­να:

01 Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα και δεν έχουν δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό, όπως τονίζουν τα στελέχη της φορολογική­ς διοίκησης, είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσε­ι η ΑΑΔΕ αναζητώντα­ς τα ακίνητα που μισθώνοντα­ι μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking.com, HomeAway κ.λπ.

02 Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνοντα­ι οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλον­ται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σημειώνετα­ι ότι προκειμένο­υ ο διαχειριστ­ής ακινήτου να πραγματοπο­ιεί βραχυχρόνι­ες μισθώσεις θα πρέπει: α) Να εισέλθει με τους προσωπικού­ς κωδικούς του Taxisnet στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνι­ας Διαμονής που τηρείται στον ιστότοπο www.aade.gr ώστε να καταχωρήσε­ι το ακίνητο και να αποκτήσει Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ). Η καταχώρηση πραγματοπο­ιείται ανά εκμισθούμε­νο ακίνητο. β) Να αναρτά τον ΑΜΑ στις ψηφιακές πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμ­ού, καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece