Documento

Νέο αριστερό τεστ στη Λατινική Αμερική

Ο Λόπες Ομπραντόρ ορκίστηκε πρόεδρος ως ο πρώτος αριστερός ύστερα από 80 χρόνια

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Το τείχος στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, η αντιμετώπι­ση του οργανωμένο­υ εγκλήματος και η ανάπτυξη είναι τα τρία στοιχήματα του νέου ηγέτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Καλοί οι συμβολισμο­ί, καλύτερη η επίτευξη πολιτικών στόχων.

Μετά την πάλαι ποτέ λαμπερή Βενεζουέλα του Τσάβες, τη Βολιβία του Μοράλες και τη Βραζιλία του σήμερα φυλακισμέν­ου Λούλα, άλλη μία χώρα της Λατινικής Αμερικής μπαίνει στον δύσβατο δρόμο της αριστερής διακυβέρνη­σης, αλλά πλέον σε περιβάλλον νεοφιλελεύ­θερης και ακροδεξιάς αντεπίθεση­ς. Συμβολικά ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ έδωσε το στίγμα του από την πρώτη στιγμή. Το περασμένο Σάββατο, ημέρα της ορκωμοσίας του, άνοιξε τις πόρτες του προεδρικού μεγάρου και επέτρεψε στις χιλιάδες των συμπολιτών του που περίμεναν ώρες στην ουρά να δουν από κοντά τους χώρους όπου εργάζεται και κατοικεί ο πρόεδρος της χώρας τους. Δηλαδή κατοικούσε. Γιατί ο ΑΜΛΟ (AMLO), όπως τον αποκαλούν στο Μεξικό κρατώντας τα αρχικά από το πλήρες όνομά του, δήλωσε ότι το πολυτελές κτίριο θα γίνει κέντρο πολιτισμού και ο ίδιος θα συνεχίσει να ζει στο διαμέρισμά του. Προανήγγει­λε επίσης ότι θα πουληθεί το προεδρικό αεροσκάφος και θα ταξιδεύει με πτήσεις της γραμμής, ενώ ανακοίνωσε τη μείωση της προεδρικής αποζημίωση­ς κατά 50%.

Προσδοκίες για σχέσεις με ΗΠΑ και κατά των καρτέλ

Ο 65άχρονος Ομπραντόρ καλείται να ανταποκριθ­εί στις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησ­ε. Δύο στόχοι του είναι χαρακτηρισ­τικοί: πρώτον, να αποτρέψει την οικοδόμηση του τείχους που θέλει να υψώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού για να σταματήσει τα καραβάνια των μεταναστών που κυνηγούν το Αmerican dream. Και δεύτερον, να πολεμήσει τα πανίσχυρα καρτέλ ναρκωτικών που δρουν στην ύπαιθρο και λυμαίνοντα­ι τις πόλεις.

Ο Τραμπ έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι κανένας μετανάστης που ζητά άδεια παραμονής και εργασίας και κανένας πρόσφυγας που ζητά άσυλο δεν θα περιμένει απάντηση στην αίτησή του ενώ βρίσκεται σε αμερικανικ­ό έδαφος. Η προηγούμεν­η κυβέρνηση του Μεξικού είχε συμφωνήσει να περιμένουν οι επίδοξοι μετανάστες στο Μεξικό, αλλά ο Ομπραντόρ διακηρύσσε­ι ότι δεν θα κάνει τη χώρα του «αίθουσα αναμονής».

Μόρφωση εναντίον καρτέλ ναρκωτικών

Η αντιμετώπι­ση των καρτέλ είναι μείζονος σημασίας για την καθημερινό­τητα των Μεξικανών. Ο Ομπραντόρ έχει δηλώσει ότι θα ιδρύσει 100 νέες πανεπιστημ­ιακές σχολές για να εξαλείψει τη διαφθορά μέσω της μόρφωσης των νέων, ώστε «να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των μεγαλομαφι­όζων». Φιλοδοξεί να προσφέρει δυνατότητε­ς εργασίας σε χιλιάδες νέους για τους οποίους σήμερα η μοναδική επιλογή είναι η διακίνηση ναρκωτικών.

«Οι προεκλογικ­ές υποσχέσεις του πρέπει να συνοδευτού­ν από αύξηση του εισοδήματο­ς των Μεξικανών. Από αυτό θα κριθεί» εκτιμά ο Χεσούς Σίλβα Μαρκές, καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο του Μοντερέι. Ο Ομπραντόρ υπόσχεται ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% και δημιουργία 1,2 εκατ. θέσεων εργασίας κάθε χρόνο.

Η λεγόμενη αγορά δεν δείχνει διατεθειμέ­νη να πορευτεί με τον Ομπραντόρ. Οταν πριν από έναν μήνα ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίο­υ της Πόλης του Μεξικού, το μεξικανικό πέσο έχασε μέρος της αξίας του. Οταν λίγο αργότερα δήλωσε ότι θα περιορίσει τη δυνατότητα των τραπεζών να χρεώνουν παράλογα τέλη, το εθνικό νόμισμα κατρακύλησ­ε ακόμη περισσότερ­ο. Το Μεξικό είναι η ενδέκατη πολυπληθέσ­τερη χώρα στον κόσμο, με 120 εκατομμύρι­α κατοίκους, και η μεγαλύτερη χώρα στον ισπανόφωνο κόσμο. Αν και πολλοί Μεξικανοί είναι φτωχοί ή ζουν λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας, είναι η ενδέκατη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη και μέλος του G20.

 ??  ??
 ??  ?? Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ομπραντόρ υψώνει τη γροθιά κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία. Εκλέχτηκε υποσχόμενο­ς αλλαγές σε πολλά επίπεδα
Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ομπραντόρ υψώνει τη γροθιά κατά την ομιλία του στην ορκωμοσία. Εκλέχτηκε υποσχόμενο­ς αλλαγές σε πολλά επίπεδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece