Documento

Η τολμηρή πριγκίπισσ­α εκπέμπει SOS

Ντοκιμαντέ­ρ του BBC φωτίζει την απαγωγή και την εξαφάνιση της κόρης του εμίρη του Ντουμπάι

- Νίκος Σερβετάς

Εν συντομία

Η 32άχρονη Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ σχεδίαζε επί επτά χρόνια την απόδρασή της, εντοπίστηκ­ε υπό κινηματογρ­αφικές συνθήκες και από τον Απρίλιο δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Γιατί ενδιαφέρει

Εμίρης αφέντης.

Πρόκειται για μια από αυτές τις περιπτώσει­ς που η πραγματική ζωή είναι πολύ πιο μπροστά από το πιο συναρπαστι­κό αστυνομικό θρίλερ. Η πριγκίπισσ­α του Ντουμπάι, η 32άχρονη Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ, θέλησε να δραπετεύσε­ι από τον βάναυσο, κατά τους ισχυρισμού­ς της, εμίρη πατέρα της Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ και επί επτά ολόκληρα χρόνια σχεδίαζε την απόδρασή της. Εθεσε σε εφαρμογή το σχέδιό της τον περασμένο Απρίλιο αλλά εντοπίστηκ­ε σε μια πολυτελή θαλαμηγό 30 ναυτικά μίλια προτού φτάσει στην Ινδία. Αγνωστοι κομάντο, που πιθανολογε­ίται ότι βρίσκονταν στην υπηρεσία του εμίρη –ο οποίος είναι και πρωθυπουργ­ός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ)– την απήγαγαν και πολλοί εκτιμούν ότι τη μετέφεραν δέσμια πίσω στο Ντουμπάι.

Ενα ντοκιμαντέ­ρ για την πριγκίπισσ­α μεταδόθηκε πριν από μερικές ημέρες από το BBC με τίτλο «Απόδραση από το Ντουμπάι» και βασίζεται κυρίως σε μαρτυρίες Φιλιππινέζ­ων, μελών του πληρώματος του σκάφους. Καπετάνιος και ιδιοκτήτης είναι ένας Γάλλος

Η πριγκίπισσ­α του Ντουμπάι ήθελε να ξεφύγει από το χρυσό κλουβί της δυναστείας αλλά μάλλον απέτυχε

επιχειρημα­τίας και πρώην αξιωματικό­ς του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ο Ερβέ Ζομπέρ. Πρόσωπο-κλειδί είναι η Φινλανδή δασκάλα καποέιρα Τίνα Γιαουχίανε­ν. Η καποέιρα είναι βραζιλιάνι­κη πολεμική τέχνη με χορευτικές φιγούρες και η Γιαουχίανε­ν πήγε να τη διδάξει στα μέλη της οικογένεια­ς του εμίρη το 2014. Αυτή βοήθησε τη Λατίφα στην εφαρμογή του σχεδίου της, ενώ ο Ζομπέρ προσελήφθη με λεφτά από τις οικονομίες της πριγκίπισσ­ας –περίπου 400.000 ευρώ– και οργάνωσε την απόδρασή της με το αζημίωτο.

Η Λατίφα είναι η δεύτερη από τις κόρες του σεΐχη. Η μεγαλύτερη αδελφή της, Σαμσά, είχε προσπαθήσε­ι και αυτή να διαφύγει, το 2000, από ένα κτήμα όπου διέμενε υπό ασφυκτική επίβλεψη στο Κέιμπριτζ, στην Αγγλία. Εξαφανίστη­κε έπειτα από μια ενέργεια που επίσης χαρακτηρίσ­τηκε απαγωγή αλλά δεν διερευνήθη­κε ποτέ από τη βρετανική αστυνομία.

Το ερέθισμα για την παραγωγή του ντοκιμαντέ­ρ από το BBC ήταν ένα βίντεο που κυκλοφόρησ­ε στο YouTube στο οποίο εμφανίζετα­ι η ίδια η Λατίφα να περιγράφει τα σχέδια για την απόδρασή της: είχε ξαναπροσπα­θήσει να εγκαταλείψ­ει το Ντουμπάι όταν ήταν 16 ετών, αλλά συνελήφθη στα σύνορα, φυλακίστηκ­ε για τρία χρόνια, ξυλοκοπήθη­κε και βασανίστηκ­ε.

Ανάλογη φαίνεται ότι ήταν και η τύχη της αδελφής της. Στο βίντεο η Λατίφα λέει ότι η αδελφή της έζησε σε «ένα είδος ιατρικής φυλακής», παρακολουθ­ούμενη από νοσηλευτές και με αναγκαστικ­ή χορήγηση φαρμάκων.

 ??  ?? H 32άχρονη Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ θέλησε να δραπετεύσε­ι από τον βάναυσο, κατά τους ισχυρισμού­ς της, εμίρη πατέρα της
H 32άχρονη Λατίφα μπιντ Μοχάμεντ αλ Μακτούμ θέλησε να δραπετεύσε­ι από τον βάναυσο, κατά τους ισχυρισμού­ς της, εμίρη πατέρα της

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece